VİDEO- Diyarbakır’da 400 hanelik köyün yarım asırlık su savaşı

Deva, Gelecek ve Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanları, yarım yüzyıldan uzun süredir içme suyuna kavuşmayı bekleyen Serap Güzeli (Gozelî) köyünü ziyaret etti.

GÖNÜL MORKOÇ

Partilerin ‘Su ittifakı’

TİGRİS HABER - Su ittifakı’ yapan Parti yetkilileri, köylülerin su sorununu meclise taşımaya hazırlanıyor.

Serap Güzeli Köyü Diyarbakır’a 10 kilometre uzaklıkta. 1970’te Diyarbakır’ın suyunu karşılayan havza olduğu için SİT alanı ilan edildi. 400 hanelik köy, Diyarbakır’ın suyunu karşılayan Hamravat havzasının 100 metre ötesinde olmasına rağmen, yarım asırdan uzun bir süredir suya kavuşmayı bekliyor. Köylülerden maddi durumu iyi olanlar, su ihtiyaçlarını sondajlarla açtıkları kuyulardan karşılıyor. Olmayanlar ise köyün çevresindeki kuyulardan bidonlarla evlerine su taşıyor.

Partiler ziyaret etti

CHP, Deva, Gelecek ve Saadet Partisi’nin Diyarbakır il başkanları yarım asırlık sorunu yerinde incelemek için oluşturdukları heyetle köye gitti. Su Havzası’na yakın bir bölgede açıklama yapan CHP İl Başkanı Gönül Özer, Serapgüzel köyünde su havzası ve 11 kuyu olmasına rağmen, köylülerin suya ulaşamadığına dikkat çekti. Özer, “Bugün siyasi partiler olarak Serapgüzeli köyüne ses olmaya geldik. Bu köy unutulmuş. Köyde su havzası var, 11 kuyu var. Ama köylüler susuz. Kadınlar, çocuklar su taşımaktan omuzları yara olmuş. Bu konuyu gündemde tutacağız” dedi.

Kuyu suları da çekildi

Köylülerden Medine, 30 yıl önce Serap Güzeli Köyü’ne gelin geldiğini, o günden bu yana su sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı kuyu sularının da çekildiğini belirten Medine şöyle konuştu: “5 dakikada bir bidon doluyor, su kuruyor. Şebeke suyu olmadığı için ne çamaşır yıkayabiliyoruz, ne bulaşık. 20 milyarı olan kuyuyu derin kazıyor. Makine çalıştırıyor. Olmayanlar da çamaşır bulaşığı elde yıkıyor. Bu eziyetimiz bitsin istiyoruz artık.”

Abonelik için dilekçelerimiz hazır

Köylülerin abonelik için dilekçelerini muhtara teslim ettiklerini ancak DİSKİ’nin sorunu çözmediğini dile getiren Şeref Sağdıç ise şöyle konuştu: “57 senedir bu köydeyim, su yok. Diyarbakır’ın suyu buradan geçiyor. Bir köy bir vilayeti idare ediyor. Bir vilayet bir köyü idare edemiyor. Bedava su istemiyoruz.”

Yasalara göre, köylülerin suya kavuşması için Serap Güzeli Köyü’nün SİT alanı olmaktan çıkartılarak, yerleşim yeri olarak gösterilmesi gerekiyor. Parti temsilcilerinin de TBMM nezdinde bu yönde çalışma yapacakları belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri