Diyarbakır'da heykel gerginliği: 1 ölü, 2 yaralı

Diyarbakır'ın Lice ilçesi Yolçatı(Sisê) köyünde geçen yıl yaptırılan PKK mezarlığına dikilen Mahsum Korkmaz heykelinin kaldırılması sırasında önce gerginlik sonrası çatışma çıktı

Çatışmalar sırasında yaralanan Mehdi Taşkın(23) hayatını kaybederken, Savaş Topkaya(25) ise ağır yaralı olarak tedavi altına alındı.

Diyarbakır'ın Lice ilçesi Yolçatı(Sisê) köyünde geçen yıl yaptırılan PKK mezarlığına dikilen Mahsum Korkmaz heykelinin kaldırılması sırasında önce gerginlik sonrası çatışma çıktı. Heykelin kaldırıldığı sırada mezarlıkta bulunan yurttaşlar ile askerler arasında gerginlik yaşandı. Aynı anlarda mezarlık çevresinde güvenlik güçlerinin gerçek mermi dolu silahlarını kullanması üzerine çatışma çıktı. Heykelin olduğu bölgeye alınmayan basın mensupları, silahlı çatışmalar arasında kaldı. Yaşanan gerginlikte bir yurttaş hayatını kaybetti 2yurttaş ise yaralandı. 

Diyarbakır'ın Lice ilçesine geçen yıl çatışmalarda ölen PKK'lılar için bir mezarlık kurulmuştu. Mezarlığa PKK'nın 15 Ağustos 1984 tarihindeki Hakkari'nin Şemdinli ve Siirt'in Eruh ilçelerine ilk saldırılarını gerçekleştirmesinin yıldönümünde, bu baskınları gerçekleştirenler arasında bulunan PKK'li Mahsum Korkmaz'ın heykeli geçtiğimiz hafta, eylemlerin yıldönümünde dikilmişti. Heykel   askerler tarafından düzenlenen bir operasyonla kaldırıldı.

2 bin 500 asker katıldı

 Diyarbakır Valiliği'nin suç duyusunda bulunması, Lice Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturma başlatması üzerine Lice Sulh Ceza Mahkemesi dün heykel için 'el koyma' kararı verdi. Karar üzerine jandarma güçleri bu Sabah harekete geçti. Batman ve Mardin'den zırhlı birliklerin destek verdiği operasyona yaklaşık 2 bin 500 asker katıldı. Askere çok sayıda helikopter de havadan destek sağladı. Mezarlığa giden yolu kapatan jandarma basın mensuplarına bile zırhlı araçlarının kapısını açıp yardım için sorulan cevaplara yanıt vermedi.

Sabah 05.30'da bölgeye giren jandarma heykeli kaldırmak istedi kalabalık bir grubun engel olmak istemesi üzerine olaylar çıktı. Olaylarda bir vatandaş hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı. 

Askerler ateş açtı , çatışmalar yaşandı 

Bu arada heykelin kaldırıldığı sırada mezarlık bölgesinde ormanlık alanda güvenlik önlemi alan jandarma timleri ile PKK'liler arasında çatışmalar yaşandı. Çatışmaların ortasında kalan basın mensupları ise zor anlar yaşadı. Bazı gazeteciler yere yatarak çatışmanın bitmesini bekledi. 

 
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri