Diyarbakır’da Kadınlara erken teşhis ve destek eğitimi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin mahallelerde sürdürdüğü kadın buluşmaları, bu kez Hazro’nun Reşik Mahallesi’ne bağlı Görlek mezrasında gerçekleştirildi.

TİGRİS HABER - Program kapsamında hem sağlık taramaları yapıldı hem de kadınlara yönelik hak temelli bilgilendirme gerçekleştirildi.

Kadın Politikaları Dairesi Başkanlığı ile Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığının kent genelinde mahallelerde sürdürdüğü kadın buluşmaları ve sağlık taraması çalışmaları devam ediyor. Program kapsamında Hazro ilçesine bağlı Reşik Mahallesi Görlek Mezrası’nda kapsamlı bir sağlık taraması gerçekleştirildi.

Sağlık hizmeti sunuldu

Kadın Politikaları Dairesi Başkanlığı ile Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığının koordinasyonunda yürütülen program kapsamında yurttaşlara yerinde sağlık hizmeti verildi. Doktor muayenesi, boy-kilo ölçümleri, tansiyon ve kan şekeri kontrolleri, hepatit ve gebelik testleri ile aile planlaması danışmanlığı hizmetleri sunuldu.

Sağlık ekipleri tarafından yapılan değerlendirmelerde riskli görülen yurttaşlar, ileri tetkik ve tedavi süreçleri için ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirildi. Çalışmayla erken teşhis ve koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması hedeflendi.

Kadınlara erken teşhis ve destek mekanizmaları anlatıldı

Program kapsamında kadınlara meme ve rahim kanseri konusunda bilgilendirme yapıldı. Erken teşhisin önemi vurgulanırken, kadınlara kendi kendine muayene yöntemleri anlatıldı. Riskli durumlarda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiği ifade edildi. Ayrıca sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamın önemi üzerinde duruldu.

Kadın Politikaları Dairesi Başkanlığı tarafından ise toplumsal cinsiyetin özgürleşmesi, kadına yönelik şiddet ve şiddetle mücadele mekanizmaları kapsamlı biçimde ele alındı. Diyarbakır Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM) tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verilerek, kadınların başvurabileceği destek mekanizmaları ve hizmetler detaylı şekilde aktarıldı.

Kadınlar taleplerini anlattı

Buluşmada kadınlar aktif katılım sağlayarak hem deneyimlerini paylaştı hem de mahalleye ilişkin taleplerini iletti. Kadınlar; yol, su, çöp konteyneri, meslek edindirme kurslarının açılması ve kadın kooperatiflerinin kurulması gibi taleplerini dile getirdi. El emeği ürünlerin değerlendirilmesi için kooperatifleşmenin önemine dikkat çeken kadınlar, bu tür çalışmaların ekonomik bağımsızlığa katkı sunacağını ifade etti.

Program, kadınlara hijyen kitlerinin dağıtılmasıyla sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri