Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği’nin 26. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Genel kurulda konuşan DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, huzur ve güvenin olmadığı yerde ekonominin düzelemeyeceğini belirterek, “Sorunlarımızın çözümü için kalıcı bir barış ve huzur ortamının sağlanmasına ihtiyacımız var. Buda ne şiddetle, ne olaylarla nede operasyonlarla çözülemeyeceği gerçeğini 40 yıldır hepimiz biliyoruz” dedi.
Diyarbakır’ın en önemli STK kuruluşlarından biri olan DESOB bugün seçime gitti. 42 Meslek Odası ve 60 bin üyesi bulunan DESOP’un 26. Olağan Genel Kuruluna Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, İş Kur Müdürü İsmail Koç, Dogünsifed Başkanı Aziz Özkılıç, bazı STK temsilcilerinin yanı sıra meslek odalarının başkanları ve esnaflar katıldı.
İşbirliği yaparak sorunları çözeceğiz
Genel Kurulda konuşan Ebedinoğlu, “Birliğimizin 26. Olağan Genel Kuruluna hepiniz hoş geldiniz. Bildiğiniz gibi önceki yıllarda başta DTSO ve DESOB olmak üzere diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte kenttin sorunlarına ilişkin ciddi manada bir işbirliği vardı. Bu işbirliğini önümüzdeki süreçlerde de sürdüreceğimize inanıyorum. Hem sosyal, hem de siyasi sorunlarımızın çözüm noktasında el ve güç birliği ile bu sorunların üstesinde gelmeye çalışacağız” dedi.
Bu kentin sahipleriyiz
Zorlu bir süreçten geçtiklerini dile getiren Ebedinoğlu, “Zorlu bir bölgede hepimiz zorlu görevler yapıyoruz. Tabiri caiz ise hiçbir siyasi düşünceye veya yapıya yaranamıyoruz. Çünkü biz, kentimizin, bölgemizin sorunlarını dile getirmeye çalışıyoruz. Doğruları yapmaya çalışıyoruz. Doğru ve yanlışı gördüğümüzde sesimizi yükselterek haykırmaya çalışıyoruz. Bizim bu düşüncemiz hiçbir baskı ve tehditle değişmedi ve değişmeyecekte. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Bizler bu kentin ve bölgenin sahipleriyiz. Biz bu ülkenin birliği ve bütünlüğü için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bölgede yaşanan her türlü olumsuzluklara, olaylara rağmen biz elimizi, vücudumuzu taşın altına sokarak, bölgeyi terk etmedik. İstihdam sağlamaya devam ettik, kepenlerimizi açık tutmaya çalıştık” şeklinde konuştu.
Mağdur olan esnafımızın sorunlarını çözdük
Önceki yıllarda yaşanan olaylar nedeniyle esnafların ciddi sorunlar yaşadığını hatırlatan Ebedinoğlu, “Federasyonumuzun çatısı altında bütün sorunlarımızı Ankara’daki yetkililere anlatmaya çalıştık. Bu yaşanan olaylardan dolayı sıkıntıya giren ve iş yerlerini kapatmak zorunda kalan, bölgeyi terk etmek zorunda kalan birçok esnafımızın sorununa çare bulmak için Konfederasyonumuzun genel başkanlığı aracılığıyla ilgili kurumlara iletildi. Birçoğuna çözüm buldular. O olaylardan etkilenen birçok esnafımızın kredi borçlarını ertelendi. Faizsiz krediler verilmeye çalışıldı. Sur’da binin üzerinde mağdur olan esnafımıza 3 bin TL’lik yardım verilmesini sağladık. Bu ve bunun gibi birçok sorunumuzu ilgili kurumlara aktardık. Çözümü bizi tatmin etmedi ancak umuyor ve diliyorum ki sesimizi ses olurlar artık. 24 Haziran’da yapılacak seçimlerden sonra yeni seçilecek hükümet bölgemizin sorunlarına eğilmesini umuyoruz” dedi.
Ankara sesimizi duymak istemiyor
Huzur ve güvenin olmadığı yerde ekonominin düzelemeyeceğini kaydeden Ebedinoğlu, “Yıllarca bu bölgenin huzuru ve güveni için bu bölgenin insanı emek veriyor ve mücadele ediyor. Huzur ve güvenin olmadığı yerde siz ekonomiyi düzeltemezsiniz ve sanayiyi bölgeye çekemezsiniz. Yıllardır, bölgeye onlarca teşvik paketleri açıklandı. Hiçbir paket bölgenin kalkınması ve sanayinin gelişmesi adına karşılık bulmamıştır. Yıllardır verilen desteklere rağmen Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde istihdam sayısı sadece 5 bin civarında. Diğer taraftan Esnaf ve Sanatkârlara baktığımızda çırağıyla, kalfasıyla 80 binin üzerinde kişiyi Diyarbakır genelinde istihdamını sağlamaktayız. Verdiğimiz raporlarımızda şunu dile getirdik: Kalıcı güven ve huzur ortamını sağlamadığınız müddetçe hiçbir büyük yatırımcıyı bölgeye çekemezsiniz. Ancak siz buradaki esnaflarımızı desteklemelisiniz ki istihdam sağlansın. Maalesef sesimizi hala net bir şekilde duymadılar ve duymak istemiyorlar herhalde. Biz bunları yine haykırmaya devam edeceğiz. Esnaf ve sanatkarlarımızın mutlak bir şekilde desteklenmesi gerekiyor. Çünkü bölgeler arası ekonomik anlamda ciddi bir uçurum var. Bu bölgeler arası dengesizliklerin kaldırılması için bölgedeki istihdamı sağlayacak tek nokta küçük işletmelerdir. Esnaf ve Sanatkarlarının acil çözülmesi gereken sorunları var” şeklinde konuştu.
Bölgede barış ve huzur ortamının sağlanması lazım
Başbakan Binali Yıldırım’ın dün bazı müjdeli haberler verdiğini kaydeden Ebedinoğlu, “Temennimiz sadece seçimden seçime değil, seçim malzemesi olarak değil, bölgenin hak etmiş olduğu noktaya gelmesidir. Kalıcı tedavilerin uygulanması gerekiyor. Küçük desteklerle ne bölgeyi nede ülkeyi kalkındıramayız. Bölgemizin temel sorununu 7 yaşındaki çocuk bile biliyor. Dolayısıyla sorunlarımızın önceliğinde kalıcı bir Barış ve Huzur ortamının sağlanmasıdır. Buda ne şiddetle, ne olaylarla nede operasyonlarla çözülemeyeceği gerçeğini 40 yıldır hepimiz biliyoruz. Temennimiz yeni dönemde artık silahların sustuğu bölgenin huzura ve güvene ulaştığı, Ortadoğu’da barış ve kardeşliğin estiği bir dönem olmasını diliyoruz” dedi.