Elektrik borcunu ödemeyenlere yeni engel

EPDK’nin yönetmelik değişikliğiyle elektrik piyasasında temerrüde düşen katılımcılara yönelik teminat şartları sıkılaştırıldı. Son ödeme tarihi geçen fatura borçları da teminat çağrısı kapsamına alındı.

TİGRİS HABER - Elektrik piyasasında ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyen katılımcılara yönelik yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliğiyle, temerrüde düşen piyasa katılımcılarının teminat yükümlülükleri sıkılaştırılırken vadesi geçmiş fatura borçları da teminat çağrısı gerektiren durumlar arasına eklendi.

Düzenlemeye ilişkin Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TEMİNATINI TAMAMLAMAYAN PİYASADA FAALİYET GÖSTEREMEYECEK

Yeni düzenlemeyle, teminat çağrısı yapılan piyasa katılımcılarının yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda uygulanacak şartlar ağırlaştırıldı.

Buna göre, kendisine teminat çağrısı yapılan bir katılımcının yeterli teminatı sunmaması veya temerrüde düşen bir katılımcının borcunu ödemeden teminatını tamamlaması halinde, ilgili katılımcı belirli piyasa faaliyetlerini sürdüremeyecek.

Kısıtlama kapsamında ikili anlaşmalar, vadeli elektrik piyasası, gün öncesi piyasası ve gün içi piyasasında faaliyet gösterilmesine izin verilmeyecek.

VADESİ GEÇEN FATURALAR DA KAPSAMA ALINDI

EPDK’nin teminat usul ve esaslarında yaptığı değişiklikle, son ödeme tarihi geçmiş fatura borçlarının ödenmemesi de teminat çağrısını gerektiren durumlar arasına dahil edildi.

Bu adımla, elektrik piyasasında ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve teminat mekanizmasının daha etkin işletilmesi hedefleniyor. Yeni düzenleme, borcunu zamanında ödemeyen piyasa katılımcılarının faaliyetlerini sürdürmesine yönelik koşulları daha sıkı hale getiriyor. (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri