TİGRİS HABER - Tigris Haber’in Diyarbakır’da susuzluğun pençesindeki mahalle: 10 bin kişi suya hasret!” başlığıyla gündeme taşıdığı haberde, Diyarbakır’ın merkez mahallelerinden biri olan Medya Mahallesi'nde yaşayan binlerce yurttaşın, yıllardır içme suyu şebekesine erişemediği, temel hijyen ve temizlik ihtiyaçlarını karşılayamadığı kamuoyuyla paylaşılmıştı.
CHP Diyarbakır Milletvekili Av. Dr. Sezgin Tanrıkulu, bu süregelen krizi Meclis gündemine taşıdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergelerinde, su krizinin ulaştığı boyutları ortaya koydu.
Tanrıkulu, “Bu tablo sadece bir hizmet eksikliği değil, aynı zamanda bir insan hakkı ihlalidir. İçme suyuna erişim anayasal bir haktır ve bu bölgelerde yurttaşlarımız bu haktan mahrum bırakılıyor” dedi.
Bakanların yanıtlaması istemiyle sunulan soru önergelerinde şu başlıklar öne çıkıyor:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na:
-Diyarbakır’ın merkezindeki Medya Mahallesi ve benzeri gecekondu bölgelerinde yaşayan yurttaşların su ihtiyacına ilişkin Bakanlığınızın elinde güncel bir envanter bulunmakta mıdır?
-2020 yılından bu yana bu bölgelere yönelik içme suyu ve kanalizasyon altyapısı bakımından herhangi bir proje yürütülmüş müdür?
-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bu bölgelerdeki su altyapısı sorunlarını gidermesi için Bakanlığınızca herhangi bir kaynak tahsis edilmiş midir?
-Gecekondu bölgelerinde yaşayan yurttaşların barınma, su ve temizlik gibi temel ihtiyaçlarına dönük herhangi bir kentsel dönüşüm veya sosyal konut projesi öngörülmekte midir?
-Bu bölgelerdeki su sorununun, iklim krizinin etkileri de göz önüne alınarak önümüzdeki 100 yıl içerisinde kalıcı biçimde çözülmesi için bilimsel bir planlama yapılmakta mıdır?
Tarım ve Orman Bakanlığı’na:
-Diyarbakır’daki söz konusu bölgelerde içme suyu şebekesi bulunmakta mıdır? Eğer yoksa neden inşa edilmemiştir?
-Su krizinin yaşandığı mahallelere tankerle su taşınmasının sürekliliği ne kadar sürdürülebilir görülmektedir?
- Bakanlığınızın Diyarbakır’daki su havzalarını, kırsal ve kentsel alanlardaki su arz-talep dengesini gözeten uzun vadeli bir planlaması var mıdır?
-Diyarbakır gibi sıcaklıkların ve nüfus yoğunluğunun arttığı illerde önümüzdeki 100 yıl için su yönetimi ve iklim dayanıklılığına dönük projeleriniz var mıdır?
“Diyarbakır’da yurttaşlara ortaçağ koşulları yaşatılıyor”
Tanrıkulu, Tigris Haber’in gündeme taşıdığı bu sorunun yıllardır görmezden gelindiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Medya Mahallesi’nde insanlar duş alamıyor, çamaşır yıkayamıyor, su tankerini bekleyerek yaşamak zorunda kalıyor. Bu tablo, 21. yüzyılda, kent merkezinde ortaçağ koşullarını yaşamak demektir. Bu ayıba karşı sessiz kalmayacağız.”
Konunun takipçisi olacağını söyleyen Tanrıkulu, bakanlıklardan gelecek yanıtlara göre, sorun çözüme ulaşmazsa Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmek üzere araştırma önergesi vereceğini de belirterek “Su temel insan hakkıdır, bu hakkın yurttaşlarımıza kesintisiz ve sürekli ulaşımı sağlanana kadar bu konunun takipçisi olacağım” dedi. (Haber Merkezi)