TİGRİS HABER - İspanya’nın Kanarya Adaları’nda başlatılan geniş çaplı süreç kapsamında gemide bulunan yaklaşık 150 yolcu farklı ülkelere gönderilirken, Türkiye’ye dönen 3 vatandaş İstanbul’da karantinaya alındı.
Türk yolcular Sağlık Bakanlığı koordinasyonuyla yurda döndü
Arjantin çıkışlı seferi sırasında sağlık riskleri nedeniyle açık denizde izole edilen gemide bulunan 3 Türk vatandaşı, Sağlık Bakanlığı’nın organizasyonu ile Türkiye’ye getirildi. Gece saatlerinde İstanbul’a iniş yapan yolcular, belirlenen protokoller kapsamında evlerinde karantina altına alındı.
Yetkililer, söz konusu kişilerin şu ana kadar yapılan ilk kontrollerinde hantavirüse ilişkin herhangi bir belirtiye rastlanmadığını açıkladı. Buna rağmen temas ve bulaş riski ihtimali nedeniyle önlem amaçlı karantina uygulamasının sürdüğü bildirildi.
MV Hondius’ta salgın alarmı: uluslararası tahliye operasyonu
MV Hondius isimli gemi, 1 Nisan’da Arjantin’den hareket ettikten sonra yolcular arasında görülen vakalar nedeniyle uluslararası sağlık otoritelerini alarma geçirdi. İspanya’nın Tenerife Adası açıklarında yürütülen operasyon kapsamında gemi karaya yanaştırılmadan yolcular gruplar halinde tahliye edildi.
Operasyon sırasında İspanyol Askeri Acil Müdahale Birimi (UME) ve sağlık ekipleri, yüksek risk nedeniyle özel koruyucu ekipmanlarla çalıştı. Yolcuların bir kısmı uçaklarla ülkelerine gönderilirken, bazı gruplar ise askeri gözetim altında taşındı.
Yeni vakalar ve karantina kararları endişeyi artırdı
Tahliye sürecinde farklı ülkelerde yeni semptom vakalarının görülmesi uluslararası endişeyi artırdı. Fransa’ya götürülen bazı yolculardan birinde uçuş sırasında belirtilerin ortaya çıkması üzerine hastane karantinası uygulanırken, İspanya’ya getirilen bazı yolcular askeri tesislerde gözetim altına alındı.
İspanya Sağlık Bakanlığı, süreci “benzeri görülmemiş karmaşık bir sağlık operasyonu” olarak nitelendirdi ve tahliyelerin uluslararası protokoller çerçevesinde devam ettiğini açıkladı.
Hantavirüs nasıl bulaşıyor?
Uzmanlara göre hantavirüs, kemirgenlerin taşıdığı bir virüs olarak biliniyor. İnsanlara genellikle şu yollarla bulaşıyor:
Kurumuş idrar, dışkı veya salya partiküllerinin havaya karışması
Bu partiküllerin solunması
Nadiren kemirgen ısırıkları
Hastalık ilk evrede ateş, kas ağrısı ve halsizlik gibi grip benzeri belirtilerle başlıyor. İlerleyen durumlarda ise solunum yetmezliği, iç kanama ve böbrek fonksiyonlarında ciddi bozulmalar görülebiliyor.
Süreç uluslararası sağlık takibi altında
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koordinasyonunda yürütülen takip sürecinde gemiden tahliye edilen tüm yolcuların sağlık durumları ülkeleri tarafından izlenmeye devam ediyor. Türkiye’ye getirilen 3 vatandaşın da belirlenen süre boyunca ev izolasyonunda tutulacağı açıklandı.
Yetkililer, şu an için Türkiye’de herhangi bir toplu risk ya da yerel bulaş bulgusunun olmadığını vurguladı. (Haber Merkezi)