Huzurun olmadığı yere yatırım gitmez

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB bölge toplantısına katılmak ve bir dizi temaslarda bulunmak için Diyarbakır'a geldi.

Mehdi TANAMAN

 Başkan Hisarcıklıoğlu ilk olarak, beraberindeki heyetle birlikte Diyarbakır Ticaret Odasına gitti. Odada düzenlenen toplantıya AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ile bölgedeki Oda başkanları katıldı. Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır'da gençlerin oldukça başarılı olduğunu belirterek, girişimci ruhlarını ortaya çıkaracaklarını söyledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 6- 7 Ekim olayları nedeniyle bölgede bir çok rezervasyonun iptal olduğunu belirterek, "Ticaret, huzur olmazsa olmaz. Huzurun olmadığı yerde girişimci olur mu, kim kendisini riske eder.  Biz sadece ilimizde, ülkemizde huzur istemiyoruz. Bütün bölgenin tamamında huzur olsun istiyoruz" dedi. Ticaret ve Sanayi Odasındaki toplantının ardından Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret eden Rıfat Hisarcıklıoğlu daha sonra bölge oda başkanları ile toplantı yaptı. Burada konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ihracat oranın ilk 9 ay itibariyle yüzde 5 arttığını belirterek, Diyarbakır'da ise bu oranın yüzde 38 olduğunu söyledi. Bu artış oranının Türkiye'nin komşularında yaşanan huzursuzluğa rağmen gerçekleştiğini vurgulayan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: "Eğer komşularımızda huzur olsaydı, Türkiye rekorunu Diyarbakır kıracaktı. Kaybettiğimiz Irak ve Suriye pazarını, Çin'e yapmış olduğumuz mermer ihracatıyla karşıladık. Bu artışı da orada sağladık. Suriye ve Irak'a olan ihracatımız düşmezse, Diyarbakır olarak tarihi bir rekor kıracaktık. İhracat tutarına baktığımız zaman ise, Diyarbakır olarak 2002 yılında sadece 7 milyon dolardı, şu andaki rakam ise 237 milyon dolar. Bu müthiş bir rakamdır. Suriye ve Irak'ta eğer bir huzur olmuş olsaydı, o zaman bu rakam 300'ü bulacaktı." 

ÇÖZÜM SÜRECİYLE TURİST SAYISI 3 KAT ARTTI

Çözüm sürecinin bölgede aynı zamanda huzuru da beraberinde getirdiğini, kentte turizm potansiyelinin arttığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "2012- 2013 yılları arasında yabancı turist sayısında 3 misli artış yaşandı. Diyarbakır tarihinde en çok yerli ve yabancı turistin geldiği yıl 2013'tür" dedi. 6- 7 Ekim olaylarını ve bunun ekonomiye etkilerini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Diyarbakır'ın hareketlenmesini ne sağlar? Burada turizm 2012'de 3 misli artmışsa bunların hepsi huzur sürecinin getirmiş olduğu noktadır. Peki şimdi ne oldu? Bu 6- 7 Ekim olaylarını maalesef yaşadık ya, ülkemiz açısından sıkıntılı bir sonuç, rezervasyonlarda iptaller oldu. Kenttekilerin beklentisi ne olmuş bir de ona baktık, TOBB tarafından Mayıs ayında yapılan 'Benim ilim Türkiye'den daha zenginleşecek' anketine katılanların oranı  yüzde 82'den yüzde 69'a düşmüş. Huzur olmadan ticaret olmaz. Ticaret olmadan da zenginlik olmaz. Bir ülke, bir şehir zengin olmak istiyorsa, tek bir ilacı var oda ticarettir. Ticaretin de tek bir istediği tek bir ortam var. Ticaret, huzur olmazsa olmaz. Huzurun olmadığı yerde girişimci olur mu, kim kendisini riske eder.  Biz sadece ilimizde, ülkemizde huzur istemiyoruz. Bütün bölgenin tamamında huzur olsun istiyoruz. Çünkü bölgelerdeki ülkelerde huzur olsa, bize de pazar var."  TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB heyeti daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini ziyaret ederek, Başkanvekili Fırat Anlı ile görüştü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri