İHD, Lice raporunu açıkladı

Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde, iki kişinin öldürüldüğü olaya ilişkin rapor hazırlayan İHD Diyarbakır Şubesi, eylem alanı ile 2 kişinin yaşamını yitirdiği alanın birbirine yaklaşık 8-10 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti.

Gencer ARPACI

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nce, Lice İlçesi’nde karakol ve kalekol yapımlarını protesto etmek amacıyla yapılan eyleme askerin müdahale etmesi sonucu 2 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin yapılan incelemenin ardından hazırlanan rapor kamuoyuna açıklandı. Konuya ilişkin İHD Diyarbakır Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, İHD Genel Başkan Yardımcısı Serdar Çelebi, Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Şube Sekreteri Abdusselam İnceören ile Yönetim Kurulu Üyeleri Gülistan Yalçındağ Gencel ve Yusuf Erdoğan katıldı.

“Operasyon amaçlı mı?”

Burada yaptıkları incelemelere ilişkin ulaştıkları değerlendirmeleri anlatan Çelebi, şu açıklamalarda bulundu: 

“Bölgede 15 gündür devam eden eylem, Lice’ye bağlı Duru Karakolu’na varmadan 2-3 kilometre mesafede gerçekleştirilmişken, 2 yurttaşın yaşamını yitirdiği olay ise eylem bölgesi 8-10 kilometre mesafedeki Biryas Köyü yakınlarındaki ormanlık alanda gerçekleşmiştir.  Biryas köyüne yakın Kevrêbel Tepesi’nin bölgeye hakim bir tepe olduğu, askerlerin orada mevzilendiği, mevzi içindeki çalılıkların kurumuş olması ve tüketilen konserve kutularından askerlerin olaydan çok önce o alana konuşlandığı tespit edilmiştir. Askerlerin konuşlanmış olduğu alanın yol kesme eyleminin yapıldığı alana uzak olması, bu alanda da herhangi bir eylemselliğin olmadığı tespitlerinden yola çıkarak, askerlerin ‘operasyon amaçlı mı?’ orada olduğu yönünde kuşkular hem bölge halkında hem de heyetimizde oluşmuştur.”

“Bubi tuzağı tespit edildi”

“Yine asker mevzilerine yakın bir noktada patlayıcı madde olduğu düşünülen bir cismin ‘bubi tuzağı’ diye tabir edilen bir yöntemle tel bağlanmak suretiyle tuzaklandığı görülmüştür” diyen Çelebi, şunları kaydetti:

“Yöre halkının askeri birliğin konuşlandığını duyum alması üzerine, muhtemel bir askeri operasyon olabileceği yolunda kaygı ve kalekol yapımlarını protesto amacıyla birliğin bulunduğu alanda gösteri yaptığı tanık anlatımlarıyla da tespit edilmiştir. Yine tanık anlatımlarına göre, gösteri yapan grubun 25-30 kişiden oluştuğu, askerin konuşlu olduğu tepe ile göstericilerin arasında 100-150 metre mesafe olduğu, eylem sırasında göstericilerin askerlerin bulunduğu alanı terk etmesi yönünde taleplerinin olduğu ve askerlere doğru yürümeye başladıkları, askerlere yaklaştıktan sonra askerlerin birkaç gaz bombasıyla onları dağıtmaya çalıştığı, başarılı olamayınca da kitlenin üzerine direk ateş açamaya başladığı anlaşılmıştır. Olay yeri incelemesi ve görgü tanıklarının anlatımı sonucunda, olayın silahlı bir grubun askeri birliğe saldırısı sonucu çatışma çıktığına ilişkin herhangi bir emareye rastlanılmamış olması ve yine Genelkurmay Başkanlığı’nın yaralanan askerin kurşun yarası almadığı yönündeki açıklamasından yola çıkarak,  2 yurttaşın ölümünden önce herhangi bir çatışmanın çıkmadığı tespiti yapılmıştır.”

“Arkadan ateş edilmiş”

Çelebi, “Olayda yaşamını yitiren Ramazan Baran’ın vücuduna isabet eden iki kurşununda sırt bölgesinden giriş yapıp göğüs bölgesinden çıktığı dikkate alındığında askerlerin göstericilere arkadan silah sıktığı ve öldürme kastıyla ateş edildiği tespiti yapılmıştır” dedi.

-

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri