TİGRİS HABER - İran basınına konuşan Yusuf Pezeşkiyan, saldırı girişiminin başarısız olduğunu ve cumhurbaşkanının sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.
Yusuf Pezeşkiyan, ABD ve İsrail tarafından düzenlendiği öne sürülen saldırılar kapsamında cumhurbaşkanının da hedef alındığını belirterek, “Suikast girişimleri başarısız oldu. Diğer yetkililerin de sağlık durumu iyi. Muhtemelen uzun sürecek bir çatışma sürecine giriyoruz. Bu bir yıpratma savaşı olabilir. Bu günleri aşmak için sabır ve kararlılık gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İran ile ABD arasında diplomatik temasların sürdüğü bir dönemde gerçekleştiği belirtilen saldırıların, sabah saatlerinde İsrail ve ABD tarafından ortaklaşa düzenlendiği ileri sürüldü. İsrail Savunma Bakanlığı, İran’a yönelik “önleyici saldırı” başlatıldığını duyururken, ABD Başkanı Donald Trump da İran’a karşı geniş çaplı bir operasyon yürütüldüğünü açıkladı.
Saldırılarda Tahran başta olmak üzere İsfahan, Kerec, Kum, Tebriz, Buşehr, Kirmanşah ve İlam kentlerinin hedef alındığı bildirildi. Yaşanan gelişmeler üzerine hem İran hem de İsrail hava sahasını kapattı. İsrail’de olağanüstü hal ilan edilirken, ülke genelinde sirenlerin çaldığı ve halkın sığınaklara yönlendirildiği aktarıldı.
İran ordusu ise saldırılara karşılık olarak İsrail’e çok sayıda balistik füze ve insansız hava aracıyla misilleme yapıldığını duyurdu. Ayrıca İran, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Ürdün’de bulunan bazı ABD üslerinin hedef alındığını öne sürdü. Bahreyn’deki ABD donanma üssünün de saldırılardan etkilendiği iddia edildi.
ABD merkezli bazı medya kuruluşlarında yer alan haberlere göre saldırılarda İran’ın üst düzey isimlerinin de hedef alındığı ileri sürüldü. İddialara göre dini lider Ayetullah Ali Hamaney, Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Sayyid Abdulrahim Musevi, Savunma Konseyi Sekreteri Ali Şemkani ve Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Larijani de hedef alınan isimler arasında yer aldı.