DİYARBAKIR - İran rejimi tarafından hakkında verilen idam cezası daha sonra müebbet hapse çevrilen Kürt siyasi tutsak Zeynep Celaliyan'in yazdığı mektup, Diyarbakır'da yapılan 2. Dünya Kadın Konferansı Ortadoğu Bölge Hazırlık Toplantı'sında okundu. Doğu Kürdistan Özgür Kadınlar Topluluğu (KJAR) ise tüm kadınlara Celaliyan için harekete geçme ve siyasi tutsakların özgürlüğü için mücadele etme çağrısında bulundu.
Kürt kadın siyasetçi Şirin Elamhuli, 2008 yılında İran rejimi tarafından tutuklanmasının ardından iki yıl boyunca ağır işkencelerden geçirildikten sonra savunma hakkı tanınmadan idam cezası verilip, 5 Eylül 2010'da idam edildi. İran cezaevlerinde baskıcı rejimi karşı özgürlük mücadelesinden bir an olsun vazgeçmeyen yüzlerce kadın bulunuyor. Bunlardan biri de Kürt kadın tutsak Zeynep Celaliyan. Celaliyan kadınların ve Kürt halkının mücedelesi için siyasi çalışmalar yürütürken 2008 yılında Kirmanşah kentinde, PJAK üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandı. 14 Ocak 2009'de çıkarıldığı Devrim Mahkemesi'nde idam cezasına çarptırıldı. Devrim Mahkemesi'nde avukatı olmadan sadece 7 dakikalık bir duruşma sonucunda Celaliyan'a idam cezası verildi. Dosyasının Ceza İnfaz Kurumu'na gönderilmesi üzerine verilen idam cezası, Aralık 2011'de müebbet hapis cezasına çevrildi.
7 yıldır tutuklu bulunduğu Dizel Abad Cezaevi'nde en ağır işkencelerden geçirilen Celaliyan, buna karşı defalarca açlık grevine girdi. Celaliyan'ın bulunduğu cezaevinden yaşam koşullarına ilişkin Doğu Kürdistan Özgür Kadınlar Topluluğu'na (KJAR) yazdığı mektup, 2. Dünya Kadın Konferansı için Diyarbakır'da gerçekleştirilen Ortadoğu Bölge Hazırlık Toplantısı'nda okundu.
Birkaç dakikalık mahkemede 'Sen Allah düşmanısın' denip, idam kararı verildi
Mektubunda 31 yaşında bir Kürt kadını ve siyasi bir tutsak olduğunu belirten Celaliyan, sağlık durumu ve yaşam koşullarının iyi olmadığını belirterek, maıuz kaldığı ağır işkencelerden dolayı bir çok hastalık ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.
İdam hükmü verilirken kendisini savunmak için bir avukatının dahi olmadığını yazan Celaliyan, bir kaç dakika süren mahkemede kendisine 'Sen Allah düşmanısın idam edilmen gerekiyor' denildiğini belirtti. Celaliyan, müebbet hapse çevrilmeden önce hakkında verilen idam kararı üzerine son kez annesini görmek istediğini söylediği savcının ise kendisine 'Şu ağzını kapat' dediğini anlattı.
'Sağlık sorunlarım beni zorlamaktadır'
Şimdiye kadar sayısız ağır işkencelere maruz kaldığını dile getiren Celaliyan, "İşkencede kafama aldığım darbelerden dolayı baş ağırları çekiyorum. Bir gözüm görme yetisini kaybetti, diğeri de giderek zayıflamaya başladı. Böbreklerimdeki iltihaplanmanın fazlalığı ağrılara ve acı çekmeme neden oluyor. Cezaevindeki psikolojik baskılardan ve sürekli açlık grevlerinden dolayı sindirme sistemimde de sorunlar oluştu. Bu sağlık sorunlarım beni zorlamaktadır" diye belirtti.
KJAR'dan tüm siyasi tutsakların özgürlüğü için birlikte mücadele etme çağırısı
Yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen tedavisi yapılmayan Celaliyan'ın mektup gönderdiği Doğu Kürdistan Özgür Kadınlar Topluluğu (KJAR) ise insan haklarına inanan, savunan ve bunun için mücadele eden tüm kadın şahsiyet, örgüt, kurum ve hareketlerinden Celaliyan için harekete geçmelerini talep etti.
Bu amaçla Celaliyan'ın kendilerine gönderdiği mektubunu Celaliyan ve diğer tutsakların özgürlüğü için ortak bir mücadelenin başlatılması için Diyarbakır'daki hazırşlık toplantısına gönderen ve bu konuda karar alınması ve harekete geçilmesi beklediklerini kaydeden KJAR, İran'daki tutsak olan ve idam tehdidi altında ağır işkencelerle karşı karşıya olan tüm siyasi tutsakların özgürlüğü için birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.Meltem Oktay(Diha)