'IŞİD'e karşı Kürt-Türk eylem birliği olmalı'

Hükümetin Kobanê'ye yönelik negatif tutumu 'çözüm sürecini' de olumsuz etkilerken, durumu değerlendiren akademisyen ve yazarlar Türkiye'nin bir an önce tutumunu değiştirmesini istedi.

İSTANBUL - Hükümetin Kobanê'ye yönelik negatif tutumu 'çözüm sürecini' de olumsuz etkilerken, durumu değerlendiren akademisyen ve yazarlar Türkiye'nin bir an önce tutumunu değiştirmesini istedi. Gazeteci Ali Bayramoğlu, "IŞİD'e karşı, bir Kürt-Türk eylem birliği olmalı" derken, Doç. Dr. Ayşen Candaş ise, "AKP hükümeti hem Kobanê'yi kurtarmak hem de can kayıplarının önüne geçilmesi için Kürtleri desteklemelidir" diye konuştu. 


'IŞİD'e karşı, bir Kürt-Türk eylem birliği olmalı'

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik insanlık dışı saldırılarına ve bu saldırılara göz yuman AKP hükümetinin tavrını değerlendiren gazeteci-yazar Ali Bayramoğlu, saldırıların "çözüm süreci"ni olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekti. Bayramoğlu, " Türkiye'nin dış politikasının Türkiyeli Kürtler ile diğer Kürtleri birbirinden ayırarak hareket etme üstüne kurulu olduğunu belirten Bayramoğlu, "Özellikle; Türkiye'nin, Rojava'nın Türkiye'deki Kürtlerin uzantısı ve Kürt siyasi hareketinin bir hareket alanı olduğunu görmezden gelmesi gerçekçi değil. Dolayısıyla, bunun sonucunda orada yaşanan her türlü olumsuzluk çözüm sürecine de bir olumsuzluk olarak yansıyacaktır" dedi. Hükümetin saldırılara karşı IŞİD'e karşı bir tutum almasını isteyen Bayramoğlu, "IŞİD'e karşı, bir Kürt-Türk eylem birliği olmalı. Türkiye'nin PKK ve Barzani arasında oluşturduğu işbirliğiyle bir formülünün bulunup destek vermesi gerekir. Yani, Türkiye'nin demokratik şemsiyesini genişletmesi lazım. Çünkü, oradaki istikrar Türkiye'nin de bir istikrar alanıdır. Türkiyê Kobanê'ye Kürtleri IŞID'e karşı destekleyerek destek vermelidir" diye konuştu. Uluslararası güçlere ve kamuoyuna da çağrı yapan Bayramoğlu, "Kobanê'de insani bir felaket yaşanıyor. Bir cinayet şebekesi haline dönmüş çeteye karşı Kürtler zor durumda. Bu yüzden, buraya bir an önce gerek askeri, gerek insani müdahale edilmesi gerekir" dedi. 

'Çözüm sürecinin ilerlemesi Türkiye'nin bölgede atacağı adımlara bağlı'

"Çözüm sürecinin" kalıcı bir hale gelebilmesi için demokratik adımların atılması, özgürlüklerin kullanılabilir hale gelmesi, yani çatışmayı gerektiren şartların ortadan kalkmasını hazırlayacak ortamın oluşturulmasına bağlı olduğunu belirten Yazar Eşber Yağmurdereli, "Ama, artık çözüm süreci Türkiye'nin siyasal sınırları içindeki karşı karşıya geliştiği bir şey değildir. Çünkü, Suriye'ye yapılan müdahale sonrasında ülkede var olan statükoyu kendi ihtiyaçları çerçevesinde bozmuş durumda. Dolayısıyla da uzun vadede Kürt meselesinin çözümü sadece Türkiye'deki Kürtlerin ilgilendiren bir durum değil" diyerek çözüm sürecinin ilerleyebilmesinin aynı zamanda Türkiye'nin bölgede atacağı adımlara bağlı olduğunu söyledi.

'Kobanê'nin özgürleşme meselesi Türkiye'nin de meselesi'

Yağmurdereli, "Bu süreç böyle gidemez. Çünkü, bölge istikrarsızlaştı ve bölgede istikrarı sağlama noktasında en etkin unsur Kürtlerdir. Kürtleri ilgilendiren bir konuda bölgedeki genel çözüm çerçevesindeki çözüm de demokratikleşmedir. Yani, bölge demokratikleşmeden Türkiye de demokratikleşemez. Ve elbette IŞİD'in saldırıları sonucu ortaya çıkan durum hükümetin çözüm süreci için atacağı adımların daha acil davranması gerektiriyor. O noktada ilerlemeler sağlandığı ölçüde çözüm gerçekleşecektir. Bu çözüm de barış ve demokrasiyi getirecektir" dedi. Kobanê'nin özgürleştirilmesi meselesinin başta Türkiye olmak üzere uluslar arası güçlerin de meselesi olduğunun altını çizen Yağmurdereli, tüm demokrasi güçlerinin Kobanê'ye dönük çabalarını yoğunlaştırması gerektiğini söyledi. 


'AKP'nin yapması gereken Kürtleri desteklemek'

Türkiye'nin savaşmak için sınıra geçmek isteyen insanlara izin vermediği ancak IŞİD çetelerinin Türkiye'ye rahatça girip çıktığını ifade eden Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Ayşen Candaş, "Türkiye'nin hem Kürtlerle çözüm sürecinde zorlandığı hem de bütün dünya artık IŞİD'e yapılacak herhangi bir tavrı ile hazmedecek durumda olmadığı için artık bu politikanın sonuna geldiğini düşünüyorum" dedi. Candaş, "AKP'nin yapması gereken çok net. AKP hükümeti hem Kobanê'yi kurtarmak hem de can kayıplarının önüne geçirilmesi için Kürtleri desteklemelidir. Bu yönde aklını başına toplamalıdır. IŞİD'e desteği çekmelidir. Çünkü, Türkiye'nin IŞİD'i destekler pozisyonu ' terörist ülke' pozisyonuna koydu. Barış sürecinde Kürt tarafının eli güçlendi ve Türk hükümetinin eli çok zayıfladı. Bunu artık anlamaları gerekiyor" diye konuştu.Zuhal Atlan(Diha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri