KESK: Bu bütçe halkı değil sermayeyi koruyor

TBMM’de görüşülen bütçe teklifine ilişkin konuşan KESK Şubeler Platformu Eş Başkanı Güneş Özel, bütçenin emekçileri ve dar gelirli kesimleri dışladığını söyledi.

Haber Şirvan Oktay GÖRER

TİGRİS HABER - TBMM’de görüşmeleri süren bütçe yasa teklifine ilişkin Diyarbakır İl Defterdarlığı önünde açıklama yapan KESK Şubeler Platformu Eş Başkanı Güneş Özel, bütçenin emekçileri, yoksulları ve toplumun geniş kesimlerini dışladığını belirterek, “Bu bütçe daha fazla yoksulluk, daha fazla işsizlik ve güvencesizlik demektir” dedi.

Özel Meclis’te günlerdir görüşülen bütçenin iktidarın gerçek tercihlerini ortaya koyduğunu vurgulayan Özel, iktidarın yıllardır “halktan ve emekten yana” söylemini tekrar ettiğini ancak bunun bütçe rakamlarıyla örtüşmediğini ifade etti. Özel, ekonomik krizin geçici olmaktan çıktığını, bilinçli bir yoksullaştırma düzenine dönüştürüldüğünü söyledi.

Bütçeye üç temel soruyla baktıklarını belirten Özel, ilk olarak vergi yükünün kimden toplandığına dikkat çekti. Bütçe rakamlarına göre sermayeden alınması gereken 2,4 trilyon liralık vergiden vazgeçildiğini kaydeden Özel, “Toplanan her 100 liralık verginin 90 lirası KDV, ÖTV ve gelir vergisi gibi dolaylı vergilerle emekçilerin sırtına yükleniyor” dedi.

İkinci olarak vergilerin nereye harcandığını sorgulayan Özel, her 100 liranın 20 lirasının faize, 5 lirasının sermaye teşviklerine, en az 16 lirasının savaş ve silah harcamalarına, 3 lirasının ise yandaş müteahhitlere aktarıldığını belirtti. Emekçilerin temel sorunlarına ayrılan payların ise son derece sınırlı olduğunu ifade eden Özel, yoksullukla mücadeleye sadece 4 lira, istihdama 3 lira, tarıma 3 lira, hukuka ve adalete 2 lira 80 kuruş ayrıldığını söyledi. Kadının güçlenmesine 6 kuruş, bağımlılıkla mücadeleye ise 11 kuruş ayrıldığını hatırlattı.

Bu bütçede kamu emekçilerinin, işçilerin, emeklilerin, kadınların, gençlerin, öğrencilerin ve çiftçilerin olmadığını vurgulayan Özel, kamu hizmetlerine ve istihdama kaynak ayrılmadığını dile getirdi. Bütçe açığının da kamu yatırımlarında kesinti ve tasarruf adı altında yine emekçilere ödetileceğinin açıkça ifade edildiğini söyledi.

KESK olarak bu bütçeyi kabul etmediklerini belirten Özel, “Bizler gündüzleri işsiz kalınmayan, geceleri aç yatılmayan bir ülke istiyoruz. Çocuklarımızın hayatlarının MESEM cehennemiyle karartılmadığı, insanca yaşamın, güvenceli işin ve demokratik bir Türkiye’nin olduğu bir gelecek istiyoruz” dedi.

21 Aralık’ta TBMM Genel Kurulu’nda bütçenin oylanacağını hatırlatan Özel, bu tarihin yılın en uzun gecesine denk geldiğine dikkat çekerek, “Karanlığın en koyu olduğu an aydınlığın en yakın olduğu zamandır. İnanıyoruz ki 22 Aralık aydınlığa daha fazla yaklaştığımız bir gün olacak” diye konuştu.

Özel, sözlerini “Halktan, emekten, eşitlikten ve adaletten yana bir bütçe için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” ifadeleriyle tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri