Kurs merkezinden özel Üniversiteye

Diyarbakır’da bulunan Fehmi Aksoy Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Aksoy, 2 öğrenci ile başladıkları özel kurs serüvenini özel kolejle taçlandırmalarını Tigris Habere anlattı.

15 yılda 50 bin memur ataması gerçekleştirdi

Berçem KARTAL ALTUNAKAR/ÖZEL

2002-2018 yılları arasında 50 binin üzerinde öğretmen ve memur ataması gerçekleştirdiklerini belirten Aksoy, büyük bir başarıya imza attıklarını belirterek, “Biz iki öğrenciyle yola çıkarken bu şehirde özel üniversite açmayana kadar durmayacağız diye bir sloganla çıktık. Biz kendimize hedef belirledik. Ankaralı bir iş adamıyla burada özel üniversite açacaktık ama bu Hendek olaylarından dolayı açmak istemediler. Biz inşallah kendi imkanlarımızla açacağız. Bizden beklenti var bizde bunu karşılayacağız. Kolejde 4.yılımız ve başarılı olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.

Fehmi Aksoy Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Aksoy, Tigris Habere konuştu.

1979 Diyarbakır doğumlu olan Aksoy, ilk kursuna 2002 yılında 2 öğrenci ile başladı. İlkokulu Sur’da Süleyman Nazif İlkokulunda okuyan Aksoy,  Ziya Gökalp Lisesinde mezun olduktan sonra, Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Kimya bölümünü kazandı. Daha sonra pedagojiye ilgi duymaya başlayan Aksoy, 2002 yılında üniversiteyi bitirdikten sonra bölgede ilk KPSS kursunu açtı.

“2 öğrenciyle başladık 40 öğrenci ile bitirdik”

Orijinal bir fikirle yola çıktığını belirten Aksoy, “Tüm reklam çalışmalarına rağmen 2 öğrenciyle yola çıktık. İlk kursumuzu sanat sokağında açmıştık. Üniversiteden yeni çıkan her şeyi bildiğini sanıyor, bende öyleydim.  Öyle olmadığını hayatın içinde görmüş olduk. Üniversiteden mezun olduktan bir ay sonra kendi işimi kendim kurdum. İlk dersimize 2 öğrenciyle başladık ve sene sonunda 40 öğrenci ile bitirdik. 40 öğrenciden 34 öğrencinin atamasını gerçekleştirdik ve insanlar şaşırdılar” dedi.

“2 öğrenciyle geri adım atsaydık bugün bu noktaya gelemezdik”

Bütün dersleri çalışarak girdiklerini belirten Aksoy, “Pedagoji dersine hasta olan bir hocanın dersine girerek başladım. Daha sonrada pedagoji üzerine yüksek lisans ve doktora yaptım. 2002’den beri de o dersi anlatıyorum. Beynimizin sağ ve sol lobunu devreye soktum. 2 öğrenciyle geri adım atsaydık bugün bu noktaya gelemezdik. Eğitim verme hayatına KPSS ile başladık ve yüzde 80 ortalamayla gidiyorduk. Bu hiçbir zaman düşmedi. 2002 2018 yılları arasında 50 binin üzerinde öğretmen ve memur ataması gerçekleştirdik. Üniversite hazırlık kursları açmaya başladık. Çünkü en zoru biz başardık. Bir öğrenciye matematik anlatarak günü geçirebilirsiniz ama KPSS öğrencisini kandıramazsınız.  Siz iyi olmalısınız, dershaneci bile gelip sizin dersinize giriyor en iyi olmak zorundasınız. Sürekli kendimizi geliştirmesek ve iyi olmasaydık bir yerlere gelemezdik. Kimse tesadüfen bir noktaya gelemez gelse bile o noktada kalamaz.” diye konuştu.

“Kolejde 4.yılımız”

2 kurs merkezlerinin devam ettiğini belirten Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:  “2015 yılında özel okul açmaya hazırız dedik. Biz iki öğrenciyle yola çıkarken bu şehirde özel üniversite açmayana kadar durmayacağız diye bir sloganla çıktık. Biz kendimize hedef belirledik. Ankaralı bir iş adamıyla burada özel üniversite açacaktık ama bu Hendek olaylarından dolayı açmak istemediler. Biz inşallah kendi imkanlarımızla açacağız. Bizden beklenti var bizde bunu karşılayacağız. Kolejde 4.yılımız ve başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Kolej açmadan önce iyi bir fizibilite yaptık. Türkiye’deki bütün kolejleri gezdik. Eğitimde mutfaktan geldiğimiz için her şeye hakimiz. En iyi öğretmenleri transfer ettik. Bazen diyoruz ki en iyisiyiz en iyilerle çalışıyoruz.”

 “Başarısız öğrenci yoktur ulaşılamayan öğrenci vardır”

Öğrencileri sıfırdan alıp belli bir noktaya getirdiklerini ifade eden Aksoy, şunları söyledi: “Aynısını üniversite hazırlık için de yapıyoruz. Ama liseye gelene kadar aldığı alt yapı sınavı kazanmaya yeterli değil. Biz o yüzden kendimiz yetiştiriyoruz. Bu sene bütün Diyarbakır görecek bizim beşinci sınıftan alıp yetiştirdiğimiz öğrencilerimiz lise giriş sınavına girecek. Elimizden geldiğince iyi yetiştirmeye çalıştık. Milli eğitim sayfalarından bütün okulların başarısı ortaya çıkıyor. Oradan bizi takip edebilirler. Biz hazır öğrenci almadık. Mesela A koleji fen lisesinden on birinci ve on ikinci sınıftan transfer yapıyor ve benim başarım bu diyor. Bizimki öyle değil. 4 yıl emek verdiğiniz öğrencinin başarısı nedir. Ben inanıyorum ki öğrenciler sınava girecekler, nitelikli kaç okula öğrenci gönderebildik. Başarısız öğrenci yoktur ulaşılamayan öğrenci vardır. İnsanlar doğarken bütün yetenekler mevcuttur biz köreltiyoruz. Ona nasıl öğreteceğini bilmelisin. Herkesin öğrenme sitili farklıdır. Eğitim sisteminde herkes aynı şekilde öğrenecek diye bir durum var ama böyle bir şey olmaz. O yüzden başarı elde edilmiyor.”

“Ağır bir müfredat var hafifletmesi lazım”

Kentteki genç nüfus yoğunluğuna işaret eden Aksoy, şöyle konuştu: “Geçmişte yaşadıkları tahlilsizlikler, ekonomik sıkıntılar var. 60 70 kişilik sınıflarda eğitim vermek çok zordur. Eğitim sistemimizdeki programlar çok ağır. Çocuğa 10 tane konu öğretiliyor ama siz 2 tane öğretin, 10 tanesini alamaz. Bakanımızın da yaptığı açıklamalar bu yönde. Ağır bir müfredat var hafifletmesi lazım. Kendi şehrimizde elimizden geldiğince aileleri bilinçlendirmeli, çocukları okumaya sevk etmemiz lazım. Kitap okuma kültürümüz olursa başarımız bir tık üste çıkar. Kalabalık sınıf olmamalı, devletteki öğretmenin yetmesi mümkün değil işleri çok zor. Eğitim ekip işidir, sağlam temeller üzerinde kurulursa aşama aşama çözülür. Sadece akademik başarı ile ilgilenirsek çocukları kaybederiz. Herkes matematik öğrenmek zorunda değil öğrensin ama belki spor ya da sanatta yeteneği var. Spor okullarının açılması lazım. Okullardaki rehber öğretmen sayısı artırılmalı ve doğru test uygulanmalı.  Biz çocuklarımızın özelliklerini ölçmüyoruz, çocuklar aynı seviyedeymiş gibi sınavlara tabi tutuyoruz. Bu yüzden başarısız oluyoruz.”

“Öğrencilerin A’dan Z’ye ihtiyaçlarını karşılıyoruz”

Fehmi Aksoy Kolejinde 800 öğrenci olduğunu ifade eden Aksoy, “Parası olan okutuyor parası olmayan okutmuyor. Bunun önüne geçmek içinde eşitlik ilkesi var. Burslu sınavı yaptığımız zaman başarılı olan öğrencileri ücretsiz okutuyoruz. Her sene başarılı olanları burslu okutuyoruz. Veliler ilk önce güvenli ortam istiyorum diyor. Uyuşturucu madde kullanımı maalesef ilkokul çağına düşmüş durumda. Bu yüzden İlk tercih güvenlik. Ben tercih etsem yabancı dil eğitimine bakarım. Öğretim kısmına bakarım. A dan Z ye okulun karşılaması lazım. Biz A dan Z ye bize ait diyoruz. Bizim öğrencimizin dışarıda herhangi bir kursa gitmesine ihtiyacı yok. Hafta sonu kurslarını ve üniversite lise hazırlık kurslarını ücretsiz veriyoruz. Kulüplerimiz var; yüzme kursundan tiyatro kursuna kadar ücretsiz bu kursları veriyoruz. Sosyal aktivitelerimiz çok fazla. Bir sürü sporla ilgileniyoruz. Seneye okçuluk kursu açacağız. Özellikle dikkat bozukluğu için okçuluk sporu bire bir. Müzik, spor, tiyatro ve yüzme gibi bütün kursları veriyoruz. Öğrencilere anket yaptık ve ilgi alanlarına göre kurslarımız açtık. Olmayan kurslarımızı da istek varsa özel olarak getirtiyoruz. Çocukların ilgi alanlarına göre belirliyoruz. Sosyal medyanın içine girsin istemiyoruz burada kursta vakit geçiriyorlar. Hafta sonları İngilizce konuşma kulüplerimiz var dışarıda konuşamıyorsanız gelin burada arkadaşlarınızla konuşun diyoruz” şeklinde konuştu.

“63 öğrencimiz Tıp Fakültesini kazandı”

4 yılda eğitim öğretim alanında ciddi bir birikim kazandıklarını ve kendilerine güvenlerinin tam olduğunu belirten Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hafta sonu verdiğimiz ücretsiz kursları öğrenecek sitilde öğretiyoruz. Eksikliklerini tespit edip tamamlıyoruz. Sınavsa hodri meydan diyoruz. Üniversite hazırlık bazında geçen sene kurslarla beraber Batman’da isim hakkı olan okullarımızda dahil 63 tıp çıkardık. Sloganımız 63 tıp gerisini siz düşünün dedik.  Bu işi en iyi yapan kurumlardan biriyiz. Bunun dışında biz sadece öğretim vermiyoruz, biz eğitimde veriyoruz. Öğretim sadece akademik derslerle alakalı. Eğitim ise yaşam boyu kazanılacak becerilerle ilgilidir. Kişiyi topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Kazandırırken de hem mutlu bir birey olsun diyoruz. İngilizce de bilsin, dansta bilsin sporu da bilsin ve müzik aleti de çalabilsin. Her başarılı öğrencinin bir müzik aleti çalması ve bir spor dalıyla ilgilenmesi gerekiyor. Hiçbir şey yapmasa bile günde bir saat yürümesi lazım. Yürüyüş bile ister istemez başarıyı arttırıyor biz bunun farkındayız.”

 Toplamda 250 istihdam

70’i öğretmen olmak üzere toplamda 100 istihdama sahip olduklarını belirten Aksoy, yemek işlerinde İstanbul firmasıyla anlaştıklarını belirterek, sözlerini şöyle noktaladı: “Profesyonel ekip gelip yemeklerimizi yapıyor. Orada 20 kişi çalışıyor. Servis firmamızda 30 kişi çalışıyor. Sadece okul bazında 150-160 kişi çalışıyor. Kursları da kattığımızda totalde 250 kişi. Her şeyi bırakın biz istihdam yarattık. Çocukları kazandırma dışında bir de bu şehre istihdam alanı yarattığımız için vicdanen rahatız. Eğitim sektörü biraz sert bir sektördür. Herkes birbirini batırmaya çalışıyor. Ben hiçbir zaman hiçbir kurumun zara görmesini istemem çünkü en az 50-60 kişiye istihdam sağlanmıştır. Herkes farklı alanlarda iş açtığı zaman insanlarımızda işsiz kalmamış olacaktır. Biz vicdanen rahatız. Bu işin zekatı da budur. Ramazan ayındayız bu işin zekatı da budur manevi olarak da kendimizi çok güçlü hissediyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri