Kürt seçmen ve demokrasi sınavı

NACİ SAPAN

Kürt seçmen ipin ucunu hiç bırakmadı. Birinci tur’da da hakkını verdi, şimdi ikinci turun hakkını vermek üzere kolları sıvamış vaziyette. Kürt seçmen, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili verilen mücadelenin hak, hukuk, adalet, demokrasi mücadelesi olduğunun bilincinde.

Millet ittifakının dışında olmasına rağmen YSP ve HDP yönetim kadrosunun ve tabanının samimi ve ısrarcı çalışması dikkat çekici. Siyaset dünyasında sık rastladığımız küçük hesaplar, kısa süreli taviz koparma ya da rant devşirme gibi bir dertleri yok. HDP yönetimi, tabanı ve kendileriyle birlikte Kürt seçmenin tavrı yerel seçimlerde de aynıydı. Hiç bir talepleri olmadan destek verdiler.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde de sergiledikleri tavır büyük fotoğrafa hitap ediyor. Türkiye’nin, halklarının, bütün kesimlerin ihtiyaç duyduğu fotoğrafa, yani Demokrasi fotoğrafına dikkat çekiyorlar. Sosyal medyadaki paylaşımlardan görüyoruz, kolları sıvamışlar, tam kadro, son sürat çalışıyorlar. Dün bölge illerindeki bazı arkadaşlarla da sohbet edip, bu konuyu konuştum, herkes sahada. Mardin’deki arkadaşıma ‘ne yapıyorsunuz’ diye sordum, ‘seslerden anlamıyor musun, bütün yönetim, hepimiz, kadın, gençlik, tam kadro sahadayız. Bu bir demokrasi, özgürlük mücadelesi, ilk günden ne yaptıysak son güne kadar da aynı kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz’ dedi, kutladım.

Gerçekten de sahadaydılar, konuşuyorlardı, ikinci turda mutlaka başarmak zorunda olunduğu mesajları veriliyordu. Talepsiz bir demokrasi mücadelesine tanıklık ediyoruz.

Dün edindiğim izlenim; Beni cidden umutlandırdı. İllerin oy oranlarını bir daha gözden geçirdim. Yüksek olmasına rağmen beklenenin altında oy oranları vardı, galiba ikinci turda oran daha da yükselecek.

Başta CHP olmak üzere Millet ittifakının bileşenleri de birinci turda olduğu gibi aynı heyecanla sahaya çıktılar, onlar da YSP ve HDP gibi birebir, yüz yüze seçim çalışması yapmaya başladılar. Ötekileştirilen bütün kesimler çok kararlı; mutlaka değişim istiyor. Verilen mücadele, gösterilen kararlılık, şimdiye kadar rastlamadığım türden bir durum.

İkinci tur, birinci turdan daha heyecanlı yürüyor. İlk tur, Milletvekili seçiminin kısmen gölgesinde kaldı gibi. Şimdi, muhalefet kesimleri bütün gücünü ikinci tura yönlendirdi, tempoyu da yükseltti. Birinci turda ‘bir oy bana bir oy kemal’e’ deniliyordu. Şimdi, ‘Bütün oylar Kemal’e’ deniliyor.

En önemlisi de ideolojik olarak birbirine yakın olmayan, farklı görüşlere sahip parti, grup, bireyler, değişim için bir tek kişiye işaret ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.