TİGRİS HABER - Fox News’e konuşan Irak’taki Bafel Talabani, bölgede artan gerilime ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanı Talabani, bölgede savaşın tırmandığını ve yakın zamanda yavaşlayacağına dair bir işaret görmediğini söyledi.
Talabani, Donald Trump ile görüştüğünü belirterek, Trump’ın Kürtlerin savaşçı kimliğine saygı duyduğunu ifade ettiğini aktardı. Ancak kendileri için asıl önceliğin halkın korunması olduğunu vurguladı.
İran’da kısa vadede bir rejim değişikliği beklemediğini dile getiren Talabani, 2003’teki 2003 Irak Savaşı dönemindeki gibi örgütlü bir muhalefetin bulunmadığını söyledi. İran yönetiminin uzun yıllardır olası bir savaşa hazırlandığını ve güçlü bir direniş göstereceğini belirtti.
“Türkiye’nin müdahale endişesi var”
Açıklamalarında Türkiye’ye de değinen Talabani, bölgedeki karmaşık dengelere dikkat çekti.
“Bölgesel karmaşıklıklar var. Türkiye’nin bunun gerçekleşmesinden meşru endişeleri olacak. Kürt birliklerine karşı Türkiye müdahale eder. Aynı zamanda Suriyelilerle de bir sorun var. Bence bu çok karmaşık bir senaryo ve belki de Kürtlerin öncü güç olması doğru yol değil.” ifadelerini kullandı.