TİGRİS HABER - “Maarifin Kalbinde Ramazan” temasıyla düzenlenecek programların; öğrencilerde paylaşma, yardımlaşma ve dayanışma bilincini güçlendirmesi hedefleniyor.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Vurgusu
Bakanlık tarafından iletilen yazıda, etkinliklerin “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” çerçevesinde planlandığı belirtildi. Güncellenen öğretim programlarının milli birlik ve beraberliği güçlendirmeyi amaçladığı ifade edilirken; modelin, insanı ruh ve beden bütünlüğü içinde ele alan, bilgiyi ahlaki sorumlulukla bütünleştiren bütüncül bir eğitim yaklaşımına dayandığı kaydedildi.
Yetkin ve erdemli bireyler yetiştirmeyi hedefleyen model kapsamında; bilgi, beceri, değer ve eğilimlerin birlikte geliştirilmesinin esas alındığı vurgulandı.
Anayasal ve Yasal Dayanaklara Atıf
Gönderilen yazıda, Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasal çerçevede “toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde” bir hukuk devleti olduğu hatırlatıldı. Devletin temel görevleri arasında bireyin maddi ve manevi gelişimini destekleyecek şartları hazırlamanın bulunduğu belirtildi.
Ayrıca 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 2’nci maddesine atıf yapılarak Türk milli eğitiminin; milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerleri benimseyen bireyler yetiştirmeyi amaçladığı ifade edildi. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu kapsamında ise ilköğretimin, öğrencilerin bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişimine hizmet eden temel bir süreç olduğu hatırlatıldı.
İlkokullarda Ramazan Şenlikleri
Yazı doğrultusunda, 81 ilde ilkokul öğrencilerinin katılımıyla “Maarifin Kalbinde Ramazan” şenlikleri düzenlenecek. Etkinliklerde öğrencilerin Ramazan kültürünü tanıması ve değerler eğitimi kapsamında çeşitli faaliyetlere katılması planlanıyor.
Ortaokul ve Liselere Söyleşi Programı
Ramazan ayı boyunca ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik “İftarda Konuşalım” başlıklı söyleşi programları gerçekleştirilecek. Belirlenen konu başlıklarında uzman konuşmacılar öğrencilerle bir araya gelecek.
Okul-Aile İş Birliği Güçlendirilecek
Program kapsamında ailelerin gönüllü katılımıyla ortak iftar sofraları kurulması da öngörülüyor. Böylece okul-aile iş birliğinin artırılması ve sosyal dayanışma kültürünün pekiştirilmesi amaçlanıyor.
Bakanlık, etkinliklerin hazırlanan uygulama kılavuzları doğrultusunda, eğitim ortamlarının niteliğini destekleyecek ve okul dışı öğrenme süreçlerini güçlendirecek şekilde planlanacağını bildirdi. (Haber Merkezi)