TİGRİS HABER - DNA testleri ve mikroçip incelemeleri, kavurmanın ünlü yarış atına ait olduğunu ortaya koydu.
Atın sahibi büyük şok yaşadı
Smart Latch’in sahibi Suat Topçu, “Şubeden aradıklarında inanamadım. Ne gerekiyorsa yapalım dedim” ifadelerini kullandı. Topçu, yarış hayatı sona eren atları genellikle hobi amaçlı binicilik kulüplerine ya da eğitim kurumlarına bedelsiz olarak verdiklerini belirtti.
Topçu, “Biz üç kuşaktır bu işi yapıyoruz, böyle bir olay başımıza gelmedi. Smart Latch’i önce damızlık olarak değerlendirmek istedik, ancak veteriner rahminde çöküntü tespit etti. Sonrasında atı sahiplendirmek istedik, ne yazık ki kötü bir durum yaşandı” dedi.
Mikroçip ve Pedigri takibiyle ortaya çıktı
Yarış atlarının kimlik bilgileri boyunlarına yerleştirilen çiplerle takip ediliyor. Topçu, “Bu çipler sayesinde atlarımızın nerede olduğunu her zaman takip edebiliyoruz. Smart Latch’in akıbeti de bu sistemle tespit edildi” diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama
Belediye, et alımlarının açık ihale yöntemiyle ve resmi denetim süreçlerine uygun şekilde yapıldığını belirtti. Açıklamada, “Tedarikçilerimiz birçok kamu kurumu ve özel sektöre de hizmet veriyor. Teslim edilen etler, mezbaha sorumlu veteriner kontrolünde ve Mezbaha Kesim Raporu’na uygun olarak alınmakta” ifadeleri yer aldı.
Skandalın detayları
Olay, bir vatandaşın kavurmadaki yabancı maddeyi fark etmesiyle ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na yapılan şikâyet sonrası Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ekipleri inceleme başlattı. DNA analizleri, kavurmanın Smart Latch’e ait olduğunu doğruladı.
Atın yarış hayatı, 21 Nisan 2024’te Adana Hipodromu’nda başladı ve kısa sürede üç birincilik kazandı. Ancak küçük bir bacak kırığı nedeniyle yarış hayatı sona erdi. Topçu, atı binicilik kulüplerine teslim etti; ancak iddialara göre at daha sonra kaçak olarak kesildi ve etleri “dana eti” adıyla piyasaya sürüldü. Bu etlerden biri de Mersin Büyükşehir Belediyesi aşevine ulaştı.
Soruşturma devam ediyor
Tarım ve Orman Bakanlığı olayla ilgili soruşturmayı başlattı. Topçu, “Bu suçlu bulunmalı. Hayvana kıyan insana kıyar” diyerek yetkililere çağrı yaptı. Skandal, Türkiye’de yarış atlarının sahiplendirilmesi ve denetimi konusundaki eksiklikleri bir kez daha gündeme getirdi.