Rakka'da 'Şark çıbanı' vakaları artıyor

Suriye’nin Rakka iline bağlı köylerde, açık kanalizasyonlar ve yetersiz altyapı nedeniyle “Şark çıbanı” vakalarının arttığı bildirildi.

TİGRİS HABER - Suriye’nin Rakka iline bağlı köylerde, açık kanalizasyonlar ve yetersiz altyapı nedeniyle “Şark çıbanı” vakalarının arttığı bildirildi.

Suriye'nin Rakka ilinde açık kanalizasyonlar ve yetersiz altyapı nedeniyle yayılan "Şark çıbanı" hastalığı, halkın yaşamını her geçen gün daha da zorlaştırıyor.

Rakka'nın kuzeyindeki Heyşe köyü sakinleri, artan vakalar nedeniyle yetkililerden acil çözüm talep ediyor.

AA'nın aktardığına göre, köy sakinleri, hastalığın başlıca nedeninin uzun süredir bakımı yapılmayan açık kanalizasyon hatları ve çevrede oluşan su birikintileri olduğunu belirtiyor. Rakka Sağlık Müdürü Doktor Abdullah Hamud, son dönemde kum sineği yoluyla bulaşan "Şark çıbanı" vakalarında artış yaşandığını, vakaların özellikle ilin kuzeyindeki Heyşe köyünde yoğunlaştığını söyledi.

HTŞ yönetiminin Sağlık Bakanlığı ile koordineli şekilde Şark çıbanı ile mücadele programını devreye aldıklarını belirten Hamud, etkenin tarla faresi olarak bilinen hayvan tarafından taşındığını ve kum sineği aracılığıyla insanlara bulaştığını dile getirdi.

"Çocuklarımız için endişeliyiz"

Heyşe köyü sakinlerinden Ahmed İsa, köyde çocukların ve yaşlıların hastalıktan ciddi şekilde etkilendiğini söyledi. İsa, "Hastalık herkese bulaşıyor. Çocuklarımız için endişeliyiz. Açık kanalizasyonlar ve biriken sular sorunun başlıca nedeni" dedi.

Köyde sağlık merkezi bulunmamasının sorunu daha da derinleştirdiğini ifade eden İsa, hastaların tedavi için yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Rakka kent merkezine gitmek zorunda kaldığını, bunun da büyük zorluk oluşturduğunu dile getirdi.

İsa, "Belediyenin altyapı çalışmalarını hızlandırmasını, açık kanalizasyonların kapatılmasını ve eksik kalan yaklaşık bir kilometrelik kanalizasyon hattının tamamlanmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Köy sakinlerinden Ramazan el-Abbo, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte kötü kokuların ve haşerelerin çoğaldığını aktararak durumun yaşam koşullarını daha da zorlaştırdığını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri