Sağlık Bakanlığı’ndan velilere önemli uyarılar: Çocukların bu sürecine dikkat!

Okulların açılmasına saatler kala Sağlık Bakanlığı, özellikle okul öncesi ve ilkokul 1. sınıfa başlayacak çocukların velilerine önemli uyarılarda bulundu.

TİGRİS HABER - Yarın başlayacak uyum eğitimi öncesinde yapılan açıklamada, çocukların psikolojisi açısından ailelerin tutumunun kritik rol oynadığı vurgulandı.

“Ayrılık Kaygısı Normaldir”

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 1 Eylül’de çalacak ilk zilin okul öncesi ve birinci sınıf öğrencileri için uyum eğitimi anlamına geldiği hatırlatıldı. Tatil sonrası sürecin bazı çocuklarda ayrılık kaygısı oluşturabileceğine dikkat çekilerek, şu ifadeler kullanıldı:

“Uyum eğitimlerinin amacı, çocukların okula adaptasyon sürecini daha kısa sürede ve daha az kaygıyla geçirmelerini sağlamaktır. Bu dönemde ebeveynlerin çocuklarını anlamaları, duygularını kabul etmeleri ve desteklemeleri oldukça önemlidir.”

“Kıyas ve Olumsuz İfadelerden Kaçının”

Bakanlık, çocukların arkadaşlarıyla kıyaslanmaması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, şu uyarıya yer verildi:

“‘Ağlarsan seni okula almazlar’, ‘bebeklerin sınıfına gönderirler’ gibi ifadeler kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tür cümleler çocukların benlik gelişimine zarar verebilir. Her çocuğun okula uyum süresi farklıdır; bazıları hemen alışırken, bazılarının daha fazla zamana ihtiyacı olabilir.”

“Olumlu İfade ve Güven Çok Önemli”

Çocukların zihninde okulun eğlenceli ve güvenli bir ortam olarak yerleşmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada şu tavsiyeler öne çıktı:

  • Okul anlatılırken olumlu ifadeler kullanılmalı.

  • Oyunların, etkinliklerin ve arkadaşlıkların önemi vurgulanmalı.

  • Öğretmen ve okul ortamı hakkında çocukların yanında olumsuz konuşmalar yapılmamalı.

  • Veliler, çocuklarına öğretmenlerini tanıtarak güven duygusunu pekiştirmeli.

  • Okula gidiş gelişlerde çocuklara eşlik edilerek adaptasyon süreci kolaylaştırılmalı.

“Spor ve Etkinlikler Kaygıyı Azaltıyor”

Bakanlık, tatil sonrası yaşanan okula başlama kaygısının azaltılması için çocukların sevdikleri spor aktivitelerine yönlendirilmesini, kuralların kademeli uygulanmasını ve aşırı sınırlamalardan kaçınılmasını da önerdi.

Sağlık Bakanlığı’nın uyarılarında, aile-öğretmen iş birliğinin ve çocukların günlük düzenine dair önceden bilgilendirilmesinin de uyum sürecinde başarıyı artıran faktörler arasında olduğu belirtildi. (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri