Satrancın destekçileri

Şehmus Damar

Yaklaşık 5 yıl süren Diyarbakır satranç il temsilciliği görevim boyunca en çok zorlandığımız konulardan biri yapacağımız turnuvalara sponsor bulmaktı. Bağlı bulunduğumuz Diyarbakır Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün hakkını teslim etmek gerekirse turnuvaların yapılabilmesi için desteklerini ve teşviklerini hep sürdürdüler. Ama diğer kamu kurumlarından benzer yaklaşım göremedik. Günahlarını da almayalım, belki de turnuvalar için gerekli kaynağı bulmakta zorlanıyorlardı.

Buna rağmen arkadaşlarımızla yılmadan yaptığımız arayışlar neticesinde zaman zaman turnuvalarımıza sponsor bulabiliyorduk. Özel okullar ve AVM'ler bizim en önemli destekçilerimiz oldular, kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır.

Diyarbakır satrancına bir başka destekçi vardı ki adını anmadan geçmemiz mümkün değil: daha öncesinde Sur kaymakamı olan, şimdiyse Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi.

Satranç etkinliklerine destek için kurumlardan randevu almakta bile güçlük çekerken, Sayın Çiftçi genelin aksine kendisi bizi davet ederek satranç faaliyetlerine çok büyük destek verdi.

Sayısız katkılarına bir-iki örnek vermek gerekirse: düşün kültürüne verdiği önemin yanısıra tutkulu bir satranç sever de olan Çiftçi, Sur kaymakamı olduğu dönemde ilçede satranç merkezleri açtı. Mimarı olduğu, Türkiye'de ses getiren 1. Sur Satranç Turnuvası, Diyarbakır'ın önemli bir tarihi mekânı olan İç Kale'de, Sur Belediyesi ve Kaymakamlığı öncülüğü ve desteğiyle gerçekleştirildi.

20'ye yakın ilden satranççıların katıldığı 1. Sur Satranç Turnuvasının gördüğü ilgi sadece Diyarbakır değil, ülke sınırlarını da aştı. Yerli ve yabancı konuklar turnuvaya ve turnuvanın yapıldığı mekanlara hayran kaldılar. Yabancı satranççılar arayıp turnuvanın uluslararası olması halinde gelip katılmak istediklerini belirttiler.

Önümüzdeki günlerde Türkiye'de yapılacak uluslararası satranç turnuvalarından birkaçı:

Uluslararası İstanbul Satranç turnuvası,

Malatya Uluslararası Satranç turnuvası,

Van Edremit Uluslararası satranç turnuvası,

Kayseri Gökkuşağı uluslararası satranç turnuvası... Yukarıda sayılanlar dışında önümüzdeki ay yapılması planlanan Ankara, Antalya, Adana ve diğer illerde yapılacak satranç turnuvalarına yurtdışından önemli sayıda oyuncunun katılımı bekleniyor.

Diyarbakır'da ise 2.si bu sonbaharda yapılacak olan ''Sur Satranç Turnuvası'' bir an önce uluslararası formata kavuşturulursa, ilin yurtiçi/yurtdışı tarihi ve coğrafi önemine yakışan, içeride ve dışarıda ses getirecek çok güzel bir etkinlik olacağına şüphe yok.

Ne kadar çabuk, o kadar etkili.

Yukarıda sayabildiklerim hariç Diyarbakır ve dolayısıyla ülke satrancına, kültürüne, eğitimine katkıda bulunan ve bulunacak tüm kurum, kuruluş ve kişilere sonsuz teşekkürler.

Yine bir Aleksey Troitsky sorusu, 1906. Beyaz oynar kazanır.

Önceki sorunun cevabı: 1. Fh6 Şg8 2. g7 Şf7 3. g8!! Şxg8 4. Şe6 Şh1 5. Şf7 e5 6. Fg7 ve mat

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.