Savcı Çoşkun’a disiplin soruşturması

Bir dönem Güneydoğu’da yürütülen soruşturmalarla ilgili en önemli dosyalara bakan ve soruşturmalara hakimiyetiyle bilinen eski özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Coşkun’a soruşturma şoku.

İlyas AKENGİN

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Diyarbakır’daki izinsiz gösterilere katıldığı iddiasıyla yakalanan 18 yaşından küçük S.Ü adlı çocuğu, Çocuk Şube yerine TEM Şube’ye götürme talimatı veren eski özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Çoşkun hakkında yapılan suç duyurusu üzerine disiplin soruşturması başlattı.

Diyarbakır’da 17 Nisan 2013 tarihinde izinsiz gösterilere katıldığı iddiasıyla 18 yaşından küçük olan S.Ü gözaltına alındı. Gözaltına alınan S.Ü Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne bağlı Çocuk Şubeye götürülmesi gerekirken, eski özel yetkili savcı Osman Çoşkun’un talimatıyla TEM Şube’ye götürüldü. Savcı Çoşkun’un talebi üzerine 18 yaşından küçük S.Ü’ye bazı fotoğraf teşhisleri yaptırıldı. Fotoğraf teşhisi adı altında avukatı olmadan ifadesi alınan S.Ü, 9 saat sonra bazı evrakları imzaladı ve ardından çocuk şubeye gönderildi. Alınan ifadelerden sonra savcılığa sevk edilen S.Ü, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece ‘örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına eylem gerçekleştirmek’ suçlarından tutuklandı.

ÇOCUK ŞUBE YERİNE TEM ŞUBE’DE BEKLETMİŞ

Yargılama aşamasında S.Ü’nün avukatı Mehdi Özdemir, delillerin hukuka aykırı olarak toplandığını belirterek savcı Osman Çoşkun hakkında suç duyurusunda bulundu. Özdemir müşteki olarak ifadesini Başsavcı Ramazan Solmaz aldı. Özdemir suç duyurusu dilekçesinde, “Zorunlu müdafi bulundurulması gerekirken Savcı Çoşkun tarafından ifadesi alınmıştır. Kendi yetkisi dahilinde olmayan müvekkile ilişkin soruşturmayı yürütmesi nedeniyle çocuk kuruma kanunun 15. Maddesine aykırı davrandığı, çocuk bürosunda tutulmadığı, gözaltında baskı uygulanarak fotoğraf teşhisi adı altında ifadesinin alınması ve atılı suçtan dolayı delil yaratılması açıkça usul ve yasaya aykırıdır. S.Ü’nin suçunu itiraf etmesi için 9 saat boyunca TEM Şubede bekletilmesi ve ayrıca fotoğraf teşhisi adı altında beyanının alınması ve kötü muameleye tabi tutulmasından kaynaklı şikayetçiyiz. Bu nedenle söz konusu savcının yargılanmasını ve cezalandırılmasını talep ediyoruz” denildi.

HSYK, SORUŞTURMA AÇTI

Özdemir’in yaptığı suç duyurusunun ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Savcı Çoşkun ile ilgili dosyayı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu olan (HSYK)’ya gönderdi. Dosyayı inceleyen HSYK, savcı Çoşkun’u haksız bularak hakkında disiplin soruşturması başlatılmasına karar verdi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri