Siber Dünyada Tarihi Skandal: 16 Milyar Hesap Ele Geçirildi
TİGRİS HABER - Litvanya merkezli siber güvenlik kuruluşu CyberNews, internetin karanlık yüzü olan dark web'de şimdiye kadarki en büyük veri arşivinin paylaşıldığını ortaya çıkardı. 16 milyar satırdan oluşan bu veri seti, yıllar içinde gerçekleşen farklı siber saldırıların birleşiminden oluşuyor. Ancak uzmanlara göre bu dosyada ilk kez sızdırılan bilgiler de yer alıyor.
Hangi Platformlar Etkilendi?
Sızdırılan veriler birçok büyük platformu ve hizmeti kapsıyor:
- Google (Gmail, Google Fotoğraflar)
- Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp)
- Apple hizmetleri
- VPN uygulamaları
- Devlet sistemleri ve e-Devlet benzeri hizmetler
- GitHub gibi geliştirici platformları
- Telegram gibi mesajlaşma servisleri
FBI ve Google'dan Kritik Uyarılar
ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), özellikle SMS ve e-posta yoluyla gelen bilinmeyen bağlantıların mutlaka görmezden gelinmesi gerektiğini vurguladı. Google ise kullanıcıların geleneksel şifreler yerine daha güvenli olan passkey (geçiş anahtarı) sistemine geçmesini önerdi.
Kullanıcılar Ne Yapmalı? İşte Güvende Kalmanın Yolları
Siber güvenlik uzmanları, herkesin hesabının risk altında olduğunu varsayarak şu adımları öneriyor:
Hemen tüm şifrelerinizi değiştirin.
Aynı şifreyi farklı platformlarda kullanmayın.
2 adımlı doğrulama (2FA) veya geçiş anahtarı sistemini aktif edin.
Banka hareketlerinizi kontrol edin, şüpheli işlemleri anında bildirin.
Bilinmeyen bağlantılara asla tıklamayın.
Dark Web’de Satışa Çıkarıldı: Yeni Tehlike Kapıda
Sızdırılan kullanıcı bilgileri şu anda dark web’de satışta. Bu durum, banka hesaplarının, sosyal medya profillerinin ve e-posta adreslerinin hedef alınabileceği büyük çaplı dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığı riskini beraberinde getiriyor.
Uzmanlar Uyarıyor: Bu Sadece Başlangıç
Siber güvenlik araştırmacıları, bu sızıntının sadece bir uyarı niteliğinde olduğunu ve daha büyük saldırıların kapıda olabileceğini belirtiyor. Özellikle dijital dünyada kişisel veri kullanımına karşı daha bilinçli davranılması gerektiği vurgulanıyor. (Haber Merkezi)