Tarihle değil, köyle tanıtıyor

Diyarbakır’ın köklü tarihini hiçe sayan Türk Hava Yolları (THY), turizmi baltalıyor.

 

 THY, 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır’ı tarihi ve kültür değerleri ile değil,  köyden çektiği bir fotoğraf ile dünyaya tanıtması tepkilere neden oldu.

THY, Peygamber türbeleri, Surları, camileri, hanları ve tarihi köprüleri bulunan Diyarbakır’daki tarihi yapıları değil, nereden çekildiği belli olmayan fotoğrafla kenti tanıtması tarihi ve turizme darbe olarak nitelendirildi. THY gibi köklü bir kuruluşun böylesi bir hataya düşmüş olması kentteki STK temsilcilerinin tepkisene yol açtı.

THY’nin büyük hatasını fark eden yolcu gazetemiz aracılığı ile yapılan yanlışın düzeltilmesini istedi. İsmini vermek istemeyen yolcu, “Geçtiğimiz günlerde İstanbul’dan Diyarbakır’a gelmek için internetten bilet işlemlerini yaptım. İşlemler bittikten sonra onay mesajı geldi. Onay mesajını incelerken dikkatimi çeken bir gelişme oldu. Gelen mailde Diyarbakır fotoğrafı yerine, nerede çekildiği belli olmayan bir fotoğrafı görünce acaba yanlış yere mi bilet kestim diye düşündüm. Bu tablo karşısında kısa süreliğine bir şaşkınlık yaşadım ve aldığım bileti iptal ettim. Bileti tekrar kesmek isteyince ekstra ücret ödemek zorunda kaldım. THY gibi köklü bir kuruluşun Diyarbakır’ı nerede çektiği belli olmayan fotoğraflarla tanıtması çok üzücü. Oysa ki kentimizde Peygamber türbeleri, camiler, Surlar, hanlar ve hamamlar gibi çok değerli yapılar var. Böylesi güzel eserlerimiz varken, kentin bu şekilde tanıtılması yazıktır. Valilik, Belediye ve STK’lar bir yandan uluslar arası fuarlarda kentimizi tanıtırken, hala köy fotoğrafları ile anılmak kötü. Kurumların bunca mücadelesi boşa çıkartıyor. Buna kimsenin hakkı yok. Bizi köy gibi tanıtmasınlar. Biz köy değil, medeniyete ev sahipliği yapan bir kentiz” dedi.

 

 

 

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Diyarbakır Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Edip Pacal, “Diyarbakır, UNESCO Kültürel Miras listesinde bulunan bir kent. Yine dünyada herkesin fark ettiği bir şehir. Böylesi bir kentin köy fotoğrafı ile tanıtılması bizi yaralamıştır. Bir Diyarbakırlı olarak üzüldük. Yine yurt dışı uçuşlarda dikkatimi çeken bir ayrını oldu. Bildiğiniz gibi bazı illerin yemekleri ve tarihi mekanları görsel slaytlarla tanıtılıyor. Ancak bu iller arasında Diyarbakır’ı görmedim. Bunu görünce yetkililere mail attım ama bir dönüş olmadı. THY gibi dünyanın her tarafında kabul görmüş bir şirketin, Diyarbakır ile ilgili böylesi bir zafiyeti kabul edilebilir değil” şeklinde konuştu.

Öte yandan THY, kendi ana sayfasında sefer yaptığı Avrupa ve Türkiye’deki kentleri tarihi yapıları ile gösterirken, Diyarbakır’ı neden tarihi ve kültürel yerleri ile tanıtmaması kafalarda soru işareti bıraktı.

THY yetkilileri ise, “Fotoğrafı çekip bize mail atın. Bir talep formu oluşturalım ve bununla ilgili bir eksiklik varsa gereğini yapalım” şeklinde bilgi verdi.

 

AZİZ FİDANCI/ÖZEL

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum-yaşam Haberleri