Tuncer Bakırhan: Bu Newroz kurucu bir Newroz’dur

Van Newrozu'nda konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "2026 yılının Newrozu başka bir Newroz'dur. Bu Newroz isyandan inşaya geçişin Newrozu'dur. Bu Newroz, kurucu bir Newroz'dur" dedi.

TİGRİS HABER "Özgürlük ve Demokrasi Newrozu / Newroza Azadî û Yekîtiya Demokratîk" şiarıyla yapılan ve yüzbinlerin katıldığı Van Newrozu devam ediyor. Kutlamada konuşan Özgür Kadın Hareketi'nden (Tevgera Jinên Azadî-TJA) Derya Aslan, siyasi tutsakların Newroz'unu kutladı. Barış ve Demokratik Toplum Süreci'ne değinen Derya Aslan, "Bu yol özgürlük yoludur. Kürt halkı ulusal birlik ruhuyla dört parça Kürdistan'da birleşti. Ulusal mücadele, bizim açımızdan sahip çıkılması gereken bir şeydir. 24 saat uyumadan mücadele etmemiz gerekiyor. Önderliğimiz kadın özgürlük perspektifini oluşturdu. Kadın özgürlüğü olmadan toplumsal özgürlük olamaz. 'Jin, jiyan, azadî' şiarı hepimizin temel özgürlük şiarıdır. Önderlik kadın mücadelesini büyük bir şekilde desteklemektedir" ifadelerini kullandı.

'2026 NEWROZU İSYANDAN İNŞAYA GEÇİŞİN NEWROZU'DUR'

Newroz ateşinin yakılmasından sonra konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "2026 yılının Newrozu başka bir Newroz'dur. Bu Newroz isyandan inşaya geçişin Newrozu'dur. Bu Newroz, kurucu bir Newroz'dur. Yeni bir dönemin Newrozu'dur. Biz yeni bir dönem diyoruz; ama Van'daki kolluk kuvvetlerinin yeni dönemden haberleri yok. Onlar eski dönemden kalmış. Onlar değişmemiş. Onlar hala Van halkının üzerinde baskı kurarak Newroz'unu kutlayamayacağını düşünüyorlar. Buradan bugün arama noktalarında halkımıza eziyet yapanları kınıyorum. Ve onlara diyorum ki biz yeni bir dönem başlattık. Çatışmaların olmadığı, şiddetin olmadığı Kürt meselesinin demokratik yollarla çözüldüğü bir yaşamı inşa etmeye çalışıyoruz. İnşallah Ankara'da esen barış rüzgarları Van'a da uğrar. Van halkına karşı antidemokratik uygulamalarda bulunanlar da bu süreçten haberdar olur" diye konuştu.

'NE EMPERYALİST MÜDAHALE NE BASKICI MOLLA REJİMİ'

Ortadoğu'nun yangın yeri olduğunu söyleyen Bakırhan, "Neredeyse Ortadoğu'nun bütün başkentine bombalar yağıyor. Sınırlar yara bere içerisinde. Bunun tek bir sebebi var. Demokrasisi olmayan, ülkesinde özgürlük olmayan hiçbir ülkede huzur yok. Demokratik değerleri benimsemeyen ülkeler, hegemonik güçlerin, emperyal güçlerin müdahalelerine zemin hazırlıyor. Bakın hemen yanı başımızda İran var. İran yıllarca Şah rejiminin zulmünü gördü. 40-50 yıldır da molla rejiminin zulmünü görüyor. İran'da demokrasi olmadığı için Kürtlerin, Belucların, Azerilerin, kadınların, farklı yaşam biçimi olan insanların demokratik hakları dikkate alınmadığı için İran yıkımı yaşıyor. İran hegemonik emperyalist güçlerin müdahalesini yaşıyor. Bizim İran'daki savaşa ilişkin tavrımız nettir. Biz ne emperyalist müdahaleyi ne de baskıcı idam sefası kuran molla rejimini destekliyoruz. Bizler; Kürtlerin, 'Jin, jiyan, azadî' diyen kadınların, gençlerin oradaki onurlu mücadelesini destekliyoruz. İran'ın çıkış yolu nedir biliyor musunuz? Kimliklerin özgür olduğu bir yaşamla ancak İran huzur bulabilir. İran'da çözüm halkların yönetim ve kimlik haklarının tanınmasıdır. Kürtlerin, Belucların, Azerilerin ve diğer halkların yönetim ve kimlik haklarının tanınması İran'ın tek çıkış yoludur. Kimliklerin özgür olduğu bir yaşamla ancak İran huzur bulabilir. Çözüm halkların yönetim ve kimlik haklarının tanınmasıdır İran'da" şeklinde konuştu.

'KÜRTLER ÖCALAN'IN STATÜSÜNÜN NETLEŞMESİNİ İSTİYOR'

Barış ve Demokratik Toplum Süreci'ne değinen Bakırhan, "27 Şubat'ta Sayın Öcalan'ın çağrısına hep beraber gördük. Aslında Sayın Öcalan bu emperyal müdahaleleri öngörerek böyle bir süreç başlattı. Sayın Öcalan'ın amacı İran'ın da, bölge ülkelerinin de emperyal müdahalelere uğramaması için kendi ülkelerinde, halkların ve inançların demokratik haklarının tanınması içindi. Ama İran bunu okumadı. Ama İran bunu anlamadı. Bugün kendi halkına bir kırım ve zulüm getirdi. Bir an önce oradaki emperyalist müdahale bitmeli. Bir an önce oradaki rejim demokratikleşmeli, dönüşmeli ve İran halklarının ve orada yaşayan inançların demokratik haklarını tanımalıdır diyoruz. 27 Şubat Ortadoğu'daki karanlığa bir ışıktı, bir aydınlıktı. Onun için 27 Şubat deyip küçümsememek lazım. Çok önemli bir şeydi. Sadece Türkiye için değil, bölge ülkeleri bölge ülkelerinin demokrasi, refahı, huzuru ve geleceği için yapılmış bir çağrıydı. Hala bize diyorlar ki: Kürtler ne istiyor? Kürtler kimliklerinin tanınmasını istiyor. Kürtler, eşit yurttaşlık istiyor. Kürtler anadilinde eğitim istiyor. Kürtler yerel demokrasi istiyor. Vanlılar kayyımı gitmesini istiyor. Öyle mi? Vanlılar Neslihan Başkan'la Abdullah Başkan'ın belediyeyi yönetmesini istiyor. Kürtler özgürce siyaset yapmak istiyor. Kürtler özgürce örgütlenmek istiyor. Kürtler kendi bayramlarını kutlarken kapılarda engellenmek istemiyor. Kürtler inkar değil, tanınma istiyor. Kürtler Sayın Öcalan'ın statüsünün netleşmesini istiyor. Fiili değil, resmi bir statü olmasını istiyor" diye belirtti.

'DEMOKRASİ SADECE KÜRTLER İÇİN DEĞİL, HERKES İÇİNDİR'

Sürecin sadece Kürtlerin süreci değil, 86 milyonun süreci olduğunu ifade eden Bakırhan, "Bu süreç 86 milyon içindir. Demokrasi sadece Kürtler için değil, Türkiye'de yaşayan herkes içindir. Herkes müsterih olsun. Bu süreç Türkiye'yi bölen bir süreç değil, aksine birleştiren, kardeşleştiren, eşitleştiren bir süreç olacaktır. Onun için Karadenizlinin, Trakya'nın, Türkiye'de yaşayan bütün yurttaşlarımızın bu sürece katkı sunmasını istiyoruz. Bir çağrım da Kürtlere; biz biriz. Onun için Kürtler Orta Doğu'da halkların kaderi belirlenirken demokratik ulusal birliklerini kurmalıdır. Farklılıklarımız olabilir; ama kaderimizin belirlendiği bu süreçte hiçbir Kürt partisi, hiçbir Kürt kurumu birlikten kaçmamalıdır. Van halkının ortaya koymuş olduğu bu duruşa layık demokratik bir birlik Kürtler arasında olmalıdır" diye konuştu.

Bakırhan'ın ardından Koma Agirê Jiyan'ın sahne almasıyla Newroz programı devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri