‘UNESCO’ya görevini bildirmekten bıktık’

Sur’daki çalışmalar zarar veriyor

Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Şerefhan Aydın, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine bulunan tarihi Sur diplerinde yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Aydın, “Orada yapılan çalışmalar Sur’a zarar veriyor” dedi.

Tarihi Sur’da,  ‘millet bahçesi’ projesi kapsamında TOKİ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmalar sürüyor. Sur’daki çalışma ile ilgili ‘Tarihsel doku böyle mi korunur’ başlıklı haberimizle ilgili Tigris Haber’e konuşan Mimarlar Odası Başkanı Şerefhan Aydın önemli açıklamalarda bulundu.

3 yapılan tüm çalışmalar yasalara uygun değil

Sur’un UNESCO’nun koruması altında olduğunu hatırlatan Aydın, “Kazı alanı bu koruma alanın içerisinde. Aynı zamanda Sur içi de kentsel sit alanı içinde. Kentsel sit alanları tampon bölge olur. Orada yapılan kazılar bir şekilde Sur’a zarar veriyor. Çünkü ağır iş makineleri çalışıyor buda zarar vermesine neden oluyor. Bu tür çalışmaların yapılmaması gerekiyor, yapılsa bile müze müdürlüğünün kontrolünde yapılması gerekiyor. Son 3 yılda yapılan tüm uygulamalar yasalara uygun değil, kendi kafalarına göre bir metotla çalışmalar yapıldı” dedi.

Rapor hazırlanmadan çalışmalar yapıldı

UNESCO’ya Hevsel bahçeleriyle ilgili rapor sunduklarını kaydeden Aydın, “Buradaki çalışmalarda normal şartlarda ‘Kültürel mirasa etki değerlendirme raporunun’ hazırlanması gerekir ve raporun UNESCO’ya sunulması gerekiyor. Bu işlemlerden sonra bir karar verilir. Ancak Hevsel ve Dicle’deki çalışmalarda rapor hazırlanmadan çalışmalar yapıldı. Bu yasanın çiğnendiğini gördük” şeklinde konuştu.

Kurumlara görevlerini bildirmekten bıktık

Yapılan çalışmaların Koruma Kuruluna bildirmesi gerektiğini ifade eden Aydın, “Millet bahçesi projesinin kurul tarafından onanması gerekiyor. Her çalışma kurula bildirilmeli, kurulun bir çalışması var mı yok mu bunu bilmiyoruz. Mimarlar Odası olarak UNESCO ve ilgili kurumlara görevlerini hatırlamaktan bıktık. Çünkü yasa dışına çıkma durumu var, oda olarak buna karşıyız. Çalışmaların usulüne uygun yapılıp yapılmadığı konusunda çalışmalarımız sürüyor. Detaylı inceleme yaptıktan sonra girişimde bulunacağız” dedi. 

Bu arada konuyla ilgili görüşmek istediğimiz Koruma Kurulu Müdürlüğüne bağlı hiçbir yetkiliye ulaşamadık.

Berçem KARTAL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri