VİDEO - Diyarbakır’ın 'Beyaz Altın'ında yüzde 30’luk daralma

Diyarbakır’ın ‘beyaz altını’ olarak bilinen pamuk hasadı başladı. Diyarbakır Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Cevat Delil, pamuk üreticisinin zorda olduğunu belirterek, “Pamukta en büyük sorun girdi maliyetleri. Maliyetlerden dolayı yüzde 30 bir daralma var. Çiftçilerimiz Mısır ve Buğday’a yöneldiler. 80 kuruşluk primin 1 TL 50 kuruş olmasını bekliyoruz” dedi.

TİGRİS HABERTürkiye’nin önemli pamuk üretim bölgelerinden biri olan Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde pamuk hasadı önceki gün Vali Münir Karaloğlu’nun katılımı ile başladı. Ancak pamuk pirim desteklerinin son 3 yıldır 80 kuruş olması ve yıl içinde gelen zamlar üreticiyi zora sokuyor. Diyarbakır Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı Cevat Delil, pamuk üreticilerinin beklenti ve sorunlarına ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

PRİM DESTEKLERİNİN BİR FAYDASI OLMUYOR

Pamuk fiyatlarının Diyarbakır’da 5 TL civarında olduğunu dile getiren Delil, en büyük sorunlarının girdi maliyetleri olduğunun söyledi. Delil, “Girdi maliyetlerinde özellikle bizim bölgemizde enerji kullanımı olduğundan dolayı sulama ücretleri çok pahalıdır. Birinci sorunumuz budur. Birde ilaç çok pahalıdır. Özellikle maliyetlerle ilgili mazot, gübre ve ilaç çok ama çok pahalıdır. Girdi maliyetleri yüksek olunca çiftçi de bu maliyetin altından kalkamıyor. Özellikle pamuk üreten çiftçilerimize verilecek 80 kuruşluk primin bir an önce açıklanmasını istiyoruz ve bunun 1 TL 50 kuruş olmasını istiyoruz. Prim ödemelerinin zamanında ödenmesini istiyoruz. Çünkü, zamanında ödenmeyen prim desteklerinin çiftçilerimize bir faydası olmuyor. Bunun dışında bir kota uygulaması gelmiştir. Yani 500 kilogram sınırlanması gelmiştir. Biz bu 500 kilogram sınırlanmasının kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü, çiftçimiz 500 veya 600 kilograma kadar verim elde ediyor. Pamuk fiyatının da 6 lira olmasını talep ediyoruz “dedi.

PAMUKTA YÜZDE 25 İLE 30 ARASINDA DARALMA VAR

Delil, “Bizde geçen yıla rakamsal olarak baktığımız zaman Diyarbakır’da pamukta yüzde 25 ile 30 arasında daralma var. Bu sefer çiftçilerimiz pamuk değil de Mısır’a ve sulu buğdaya yöneldiler. Çünkü, Pamuk çok girdisi ve iç gücüm olan bir ürün olduğu için çiftçilerimiz Mısır ve Buğday’a yöneldiler. Bu sene bizim buralarda Mısır ekimimiz 200 dönüm fazlalaştı. Eskiden Diyarbakır’da 200 dönüm üzerinde Mısır ekimi vardı şimdi ise bu rakam 400 bin dönüm üzerine çıktı “dedi.

BİZ EN FAZLA ÜRETİM YAPAN DÖRDÜNCÜ ÜLKEYİZ

Delil, 2019 yılında yaklaşık 470 bin dönüm üzerinde bir Pamuk üretimlerinin olduğunu ve bu rakamın bu yıl 400 bin civarında olduğunu ifade etti. Delil, “Net rakam söyleyemiyoruz ve birebir ölçemiyoruz. İstatistiklere göre yüzde 30 oranında bir daralma var. Bu rakam beklide Türkiye genelinde yüzde 50’lerdedir. Biz en fazla üretim yapan dördüncü ülkeyiz. Şu anda yine öyle devam ediyor. Yanılmıyorsam 300 bin ton civarında bizim bir üretimimiz var. Pamuklarımız ilk önce cırcır fabrikalarına gidiyor. Sonra varillenip, iplikçilere daha sonra boyanıp kumaşçılara. Bu nedenle Pamuk işgücü olan alternatif bir üründür. Bizde o yüzden diyoruz ki, çiftçiyi destekleyelim ve çiftçi üretsin “diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri