VİDEO - Diyarbakır’ın semt pazarlarını dolaştık, bin ah işittik!

Dövizin ateşi yükseldikçe, çarşı pazarda bu ateşten etkileniyor. Yaz mevsiminin ortalarında olmamıza rağmen sebze-meyve fiyatları da hala cep yakıyor. Pazarcı beklediği satışı yapamıyor, vatandaş ise, istediği gibi sebze meyve alamıyor.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Tigris Haber ekibi olarak doların yükseldiği saatlerde Diyarbakır’da vatandaşların, pazarcı esnafının nabzını tuttuk. Pazarlarda fiyatlar el yakıyor. Domatesin kilosu 10 TL, biberin kilosu ise 20 TL. Sebzedeki fiyat yüksekliğini meyvede de görmek mümkün. Karpuzun dışında kilosu 10 TL’den aşağı olan meyve bulmak mümkün değil. Kayısının kilosu 15-20, şeftalinin ise 15 TL.

Vatandaş alamıyor, kime satacağız?

Pazarcı ile vatandaş arasında eskiden pazarlık sohbetleri yapılırken, şimdiki sohbetin konusu pahalılık ve alım gücü olarak kendini göstermeye başladı. Pazarcılar, ürünlerin pahalılığından şikâyetçi olan vatandaşı haklı bulurken, yaptıkları masraflardan dolayı kendilerinin de haklı olduğunu belirtiyorlar. Vatandaşların sadece pazarı gezdiklerini, alım güçleri olmadığı için tane ile alışveriş yaptıklarını dile getiren pazarcı esnafı, “Biz satış yapamıyoruz, vatandaş alamıyor. Nasıl olacak bu işin sonu? Gerçekten perişan haldeyiz. Vatandaş alış veriş yapmazsa biz kime satış yapacağız” diyerek, durumu özetliyor.

Tigris Haber olarak Kayapınar’da pazarcı ve vatandaşlara mikrofonu uzattık, bir ah işittik.

Pazarcı

Halkımız perişan olmuş, halkımız pazardan sebze alamıyor. Halkımız hasret olmuş meyve sebze yemeye. Eskiden rokayı veriyorduk 25 kuruşa şimdi olmuş 2 buçuk TL. Mazotun litresini yapmışsınız 28-29 TL. Bir asgari ücretle 2 bin 500 evin kirasını mı versin, çocuğuna mı baksın, kendisine mi baksın, evin masrafına mı baksın.

Vatandaş

Hiçbir şeyim yok. Çocuklarım çalışmıyor. Askerliğini yapmış 2 oğlum var. İş için nereye başvuru yapsalar okumadığınız için işe alamıyoruz diyorlar. Gerçekten mağdurum, doğalgazı ödeyemiyorum, elektriği ödeyemiyorum. Bakmayın pazara gelmişim. İnanın bir gün geliyorum bir ay gelemiyorum. Oda biri bana hayrına para desteği yaparsa geliyorum. Ben sadece bir örneğim, bütün halk benim gibi. Gençler hırsız oluyor. Askerlik yapıyorlar, cebinde para yok. Nasıl yapacak, o çocuk ya hırsız olur, ya adam vurur ya da intihar eder.

Pazarcı

Geçen sene patates 3 buçuk 4 liraydı, şimdi olmuş 10 lira. Soğan 2 buçuktan 10 TL’ye yükselmiş. Halk alamıyor. Soğan şu an 10 lira ise kış aylarında yükseleceği rakamı düşünemiyorum.

Pazarcı

Meyve fiyatları çok yüksek, vatandaş alamıyor. Geçen sene 3 liraya sattığımız üzüm şuan 20 lira. Mazot çok pahalı. Boş bir kasa olmuş 10 lira. Şeftalinin kilosu zamdan önce 3 liraydı, şimdi olmuş 15 lira, bütün fiyatlar 5 kat artmış, asgari ücret neden 15 bin TL olmuyor.

Vatandaş

Cebimde para yok ki alayım. Bende dahil olmak üzere herkes mağdur. Resmen yanmışız. Şuan evin her ihtiyacı var ama alamıyoruz. Bir tane kavun aldım 10 liraya.

Vatandaş

Alamıyoruz, alamıyoruz. Her şey olmuş ateş pahası. Bizde emekliyiz. Maaşımız yetmiyor. Kira parası var, su parası var. Domates aldım 7 buçuk liradan, oda 2. kalite, patlıcan alacağım, meyve almam gerekiyor alamıyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri