VİDEO - Diyarbakırlı Mevlüde Hoca unutulmadı

Diyarbakır’ın renkli öğretmenlerinden Mevlüde Tütenk ölümünün ikinci yılında mezarı başında anıldı. Anmaya, katılan sevenleri evinin müzeye dönüştürülmesi, evinin bulunduğu sokağa da adının verilmesini istedi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Mevlüde Tütek, 17 Şubat 2020 tarihinde yaşamını yitirmişti. 38 yıl boyunca tarih öğretmeni olarak görev yaptığı Ziya Gökalp Lisesi’nde efsaneye dönüşen Tütenk, 2005 yılında emekliye ayrılmıştı. Öğretmen, doktor, milletvekili, vali ve bakan olan yüzlerce kişinin hayatına dokunan Mevlüde Tütenk, ölümünün ikinci yılında unutulmadı. Öğrencileri ve sevenleri Yeniköy Mezarlığı’ndaki mezarı başında toplanarak Mevlüde öğretmenlerini andı.

‘Manevi annemizdi’

Anmaya katılanlar Tigris Haber’e konuştu. Mevlüde Tütenk’ten tarih dersi alan ve şuan öğretmen olan Ali Fevzi Bağcı da anmaya katılanlardan biriydi. Bağcı, Mevlüde Tütenk’i öğretmenden ziyade “anne” olarak gördüklerini söyledi. Bağcı, “Çok misyonu olan biriydi. Rehberliğin olmadığı dönemde, farklı farklı görüşler olduğu halde hepimize çok güzel dokunuşları vardı. Herkesin bir annesi var ama o bizim manevi annemizdi. Onun ne kadar değerli olduğunu bir kez daha anladığımız için buradayız. Mevlide öğretmen gibi biri ne gelmiştir ne de gelir” dedi.

‘Evi müze yapacağız’

Tütenk’in öğrencilerinden Remzi Kaymak ise, öğretmenlerinin evlerini müze yapmak istediklerini söyledi. Evinin bulunduğu sokağa da Tütenk’in isminin verilmesini istediklerini belirten Kaymak şunları söyledi: “Her şeyimizi ona danışırdık. Velimizdi, öğretmenimizdi, kısacası her şeyimizdi. Hocamızın Diyarbakır’a emeği çoktur. Çok sayıda öğretmen, çok sayıda mühendis, bürokrat, bakan yetiştirdi. Hocamızın vefatından sonra yereldeki bir sürü yere başvurduk. Ancak evinin bulunduğu sokağa ismini verilmedi.”

Mevlüde Tütenk’in yeğeni Hatice Nergiz ise, ölümünün üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, teyzesinin acısının halen taze olduğunu ifade etti. Nergiz şunları dile getirdi: “O bizim için bir anne gibiydi. Beni kardeşlerimi o büyüttü. Teyzem sadece bizim için değil öğrencileri için de bir anne gibiydi. Onlara da anne sevgisiyle yaklaşırdı. Ne mutlu bize ki onun yüreğindeki sevgiden birer parça alabildik.”

Tütenk’in mezarı başında yapılan konuşmaların ardında, dualar okundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri