Ardıl BATMAZ-Şirvan Oktay GÖRER
TİGRİS HABER - Tevgera Jınên Azad (TJA) öncülüğünde Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde "Siyaseti demokratikleştirelim demokratik toplumu inşa edelim" şiarıyla 1’nci Kürt Kadın Parlamenterler Konferansı'nın açılış konuşmasını, DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit yaptı.
"BU BİRLİK MUTLAKA KAZANACAK"
Kadın konferansının tarihi bir nitelik taşıdığını belirten Sayyiğit, “Burada olanlar kadar, burada olmayıp ruhuyla yanımızda olanlar da var. Devletin izin vermemesi nedeniyle aramızda olamayan arkadaşlarımızı sevgiyle anıyoruz. Kürt kadınları siyasetin öznesidir, bu salonda bunu bir kez daha ilan ediyoruz. Jin, jiyan, azadi felsefesi sadece Kürt kadınları için değil, Ortadoğu halkları için de üçüncü bir yolu gösteriyor.
Kadınların sesi artık tüm dünyada yankılanıyor Demokratik toplumun inşası için kadınlar olarak daha fazla sorumluluk almalıyız. Erkek-devlet zihniyetini aşmak, kadın özgürlüğünü kalıcı hale getirmek zorundayız. Birlik Kürt halkının, Kürt kadınınındır. Bu birlik mutlaka sağlanacak" dedi.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, tutuklu bulunduğu Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden kongreye mesaj gönderdi. Mesajı, TJA üyesi Mizgin Irgat okudu.
LEYLA GÜVEN: TÜM TOPLUM BAŞKA BİR ŞEKİLDE YÖNETİLMEK ZORUNDADIR
Leyla Güven mesajında, “Kadın; yaşamı yaratır ve toplumu kolaylaştırır. Ama erkek aklı, kadınları karar mekanizmalarından uzak tutmak için her türlü yöntemi kullanır. Kendi komplo teorilerini de herkesin durumundan memnun olduğu algısıyla üretmiştir. Bu şekilde kolektif demokratik yönetime dair bilinç kronolojik olarak silinmiştir. Onun yerine ise tek adam diktatörlük rejimleri, renksiz ve ruhsuz yöneticiler ikame edilmiştir. Kadınlar dünyanın her yerinde bu duruma karşı durdu. Direnişçi kadınlar cadı ilan edildi, elleri yakıldı, giyotine gönderildiler ve her türlü acı onlara yaşatıldı, öldürüldüler. Amaç kadınları korkutmak, susturmak ve onları ev içine hapsetmekti. Bu konuda az da olsa başarı sağlandı. Erkek aklının yönettiği dünya artık bir hapishaneye dönüştü ki insan onunla yaşayamıyor. Bir daha yaşanabilir bir dünya kurulacaksa, tüm toplum başka bir şekilde yönetilmek zorundadır" ifadelerini kullandı.
BEŞTAŞ: KADIN ÖZGÜRLÜK İDEOLOJİSİ ÇOK KIYMETLİ
Tigris Haber'e konuşan DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, konferansın tarihsel bir önem taşıdığını belirtti. Hem geçmiş hem de mevcut dönemde görev yapmış kadın milletvekillerinin siyasetteki konumlarını tartışacaklarını aktaran Beştaş, “Bu konferans, kadınların siyasetteki hayati rolünü görünür kılmak açısından çok değerli. Erkek egemen sistemler kadınlara yer vermemek için direnirken, Kürt kadınları bulundukları her alanı dönüştüren bir pozisyonda duruyor. Kadın özgürlük ideolojisi bu nedenle çok kıymetli” dedi.
Doğan: “KADINLAR BARIŞIN ÖNÜNÜ AÇIYOR"
Tigris Haber'e konuşan DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan ise konferansın temel amacının, parlamenterlik yapmış Kürt kadınlarının deneyimlerini bir araya getirmek olduğunu ifade etti. “Bu yalnızca bir deneyim aktarımı konferansı değil. Kürt kadınları çoklu baskılar altında şekillenen mücadele tarihini paylaşıyor. Bugün Orta Doğu’da, özellikle Kürtler açısından tarihsel bir dönemden geçiyoruz. Savaşlar ve otoriter rejimlere karşı en güçlü direnişi kadınlar yürütüyor" diyen Doğan, Rojava’dan Kuzeydoğu Suriye’ye kadar birçok örnekte kadınların özgürlük ve barış mücadelesinde öncülük ettiğini vurgulayarak, “Kadına yönelik şiddetin arttığı, ahlaki dejenerasyonun yaşandığı coğrafyalarda kadınlar hem mağdur, hem özne, hem de dönüştürücü güç olarak var. Bu nedenle yarınki atölye çalışmaları da en az bugünkü paneller kadar kıymetli olacak" ifadelerini kullandı.