VİDEO - Metruk yapılar tehlike saçıyor

Son haftalarda etkisini arttıran sağanak yağışlar Sur ilçesi Ziya Gökalp mahallesinde birçok metruk yapının yıkılmasına neden olurken, birçoğunu da yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı.

Tigris Haber - Metruk binalarda meydana gelen yıkım aynı zamanda bitişiğinde bulunan ve içinde ailelerin yaşadığı evlere de zarar verdi. Metruk yapıların evlerinin üzerine yıkılmasından büyük mağduriyet yaşayan mahalle sakinleri evlerinin onarımı için yetkililerden yardım istedi.

Ziya Gökalp mahalle muhtarı Muhsin Sanay, son haftalarda sağanak yağışlardan kaynaklı mahallede birçok metruk yapının yıkıldığını belirtti. Metruk yapıların bitişiğinde bulunan komşu evlerin de bu yıkımdan zarar gördüğünü ifade eden Sanay, evi zarar gören mahalle sakinlerine yardım çağrısında bulundu.

‘Metruk evler komşu evlerin üzerine yıkılıyor’

Metruk binalardaki yıkıma ilişkin konuşan Sanay şunları söyledi: “Son aylarda yoğun yağış nedeniyle mahallemizde bulunan kargir evlerin bir kısmında çöküntüler meydana geldi. Kimisi tescili, kimisi tescilsiz metruk yapılarda meydana gelen çöküntü ve yıkımlar bitişik evlere de zarar verdi. Metruk yapılara komşu evlerde yaşayan vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşıyor. Metruk evler komşu evlerin üzerine yıkılıyor. Şuan mahallemizde yaşayan birçok vatandaşımızın evi metruk binalardaki yıkımdan etkilenmiştir. Bitişiğindeki metruk binada meydana gelen yıkımdan evi zarar gören vatandaşlarımız evlerinde kalamaz duruma gelmiştir. Komşularının evine sığınmak zorunda kalan aileler var. Metruk binalardaki yıkımdan evleri zarar gören kimi aileler evleri yıkılacak diye büyük tedirginlik içindedir. Maddi güçleri olmayan bu aileler devletin ilgili kurumlarının yardımını beklemektedir.”

‘Sadece bir yazı asmakla nasıl güvenlik sağlanır?’

Mahalledeki metruk yapılarla ilgili belediye ve kaymakamlığa başvuruda bulunduğunu belirten Sanay, şöyle konuştu: “Mahallemizde metruk yapılar çoktur. Belediye ve kaymakamlığa yaptığımız müracaatlar neticesinde şuan Sur’un genelinde tespit edilen 281 metruk yapının yıkılması gündemde. Bunun dışında Sur’da tescilli olan yapılar mevcut ve bu yapılara da ne belediye ne de kaymakamlık müdahale edemiyor. Söz konusu bu tescilli yapılara Koruma Kurulu ve Kültür Bakanlığı bakıyor. Biz Koruma Kurulu’na müracaat ettiğimiz zaman onlar da belediyeye bir yazı göndererek bu yapıların güvenliğinin alınmasını istiyorlar. Belediye ise “Bu yapı tehlike arz etmektedir” diye bir yazı yazarak güvenlik aldığını belirtiyor. Oysaki o yapıların yanında çocuklar geçiyor, yaşlılar geçiyor ve Allah korusun bir yıkım gerçekleşirse bunun hesabını kimse veremez. Sadece bir yazı asmakla nasıl güvenlik sağlanır?”

‘Mahallemizde yıkım tehlikesi olan 35 ila 40 civarında metruk yapı mevcut’

Metruk binalarda sağanak yağıştan kaynaklı meydana gelen yıkımların komşu evblere zarar verdiğini belirten Sanay, şunları ifade etti: “Metruk binalarla ilgili bir diğer sıkıntı ise son haftalarda yoğun yağışlardan kaynaklı gerçekleşen yıkımlardır. Bu yıkımlar mahalleliyi ciddi bir şekilde tedirgin etmektedir. Çünkü metruk binalara komşu evler bu yıkımdan büyük mağduriyet yaşamaktadır. Metruk binalara bitişik evler de bu yıkımdan etkilenmektedir. Şuan mahallemizde her gün birkaç ev yağışlardan dolayı yıkılıyor. Şuan mahallemizde yıkım tehlikesi olan 35 ila 40 civarında metruk yapı mevcuttur.”

Metruk yapılardan dolayı mahallede taciz vakaları arttı!

Metruk yapıların saçtığı tehlikenin yıkımların da ötesinde olduğuna vurgu yapan Sanay, “Metruk binalarla ilgili sıkıntı yıkım endişesinin de ötesindedir. Çünkü söz konusu bu metruk yapıları kötü niyetli kişiler mesken tutmuş durumdadır. Madde bağımlıları, hırsızlar, fuhuş yapanlar vs. buralarda mekân tutmuşlar. Son aylarda mahallede taciz vakaları artmaya başladı. Bu durum henüz kolluk kuvvetlerine yansımış değil ama son zamanlarda bu tür olaylarda bir artış söz konusu. Hâlihazırda bu tür vakalara vatandaş olarak müdahalede bulunuyoruz. Metruk binaların kontrol altına alınmamasından dolayı mahalleli çok huzursuzdur. Şuan metruk yapılar sayesinde fuhuş, uyuşturucu, hırsızlık mahallede kol geziyor. Metruk binalarla adeta kötü niyetli kişilere mekân sağlanıyor. Metruk binaların bitişiğinde oturan aileler evlerini terk etmek istiyorlar, çünkü her an tedirginlik içindeler. Her boşalan yapı hırsızlar, uyuşturucu madde bağımlıları ve fuhuş yapanlar için bir mekân olacak. Metruk binaların giriş çıkışları kontrol altına alınmalıdır.  Yetkililerden ricamız bu yapıların onarılması ve temizlenmesidir. Mahalleli olarak kafamızı yastığı rahatça koymak istiyoruz” diye konuştu.

Evleri zarar gören vatandaşlara yardım edilsin!

Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi’nin mahallenin sorunlarıyla birebir ilgilendiğini ve kaymakamdan çok memnun olduklarını belirten Sanay, “Özverili çalışması ve cana yakınlığıyla kaymakamımızdan çok memnunuz. Ben 20 yıldır muhtarlık yapıyorum ve beşinci dönemimde de muhtar seçildim, birçok kaymakam gördüm ama Abdullah Çiftçi gibi bir kaymakam görmedim. Allah kendisinden razı olsun tüm sorunlarımızla birebir ilgileniyor. Mahallemizdeki metruk yapıları tespit edip kaymakama götürdük. Şuan söz konusu metruk yapıların yıkım kararı verilmiş durumdadır. Yalnız yıkımın hangi tarihte olacağı konusunda bir bilgimiz yok. Buradan Sayın Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Metruk binaların yıkılmasıyla evleri zarar gören vatandaşlarımıza evlerinin onarımında yardım yapılmasını bekliyorum” dedi.

‘Evimin onarımı için yardım istiyorum’

Ziya Gökalp mahalle sakinlerinden Süreyya Demir’in evinin bitişinde bulunan metruk bina evinin üzerine yıkıldı. Evi zarar gören Demir yetkililerden yardım istedi. Demir, şu ifadeleri kullandı: “Komşumuzun evi üzerimize yıkıldı. Evimizin duvarı yıkıldı. Evimizi onaracak gücüm yok. Eşim engellidir. Bir çocuğum var o da üniversiteye hazırlanıyor. Yardımlarla geçiniyoruz. Evimin onarımı için yardım istiyorum. Kaymakamlık olsun, belediye olsun kim olursa bize bir yardım etsin.”

‘Evim yıkılınca engelli iki çocuğumla birlikte komşuya sığındım’

Yoğun yağıştan kaynaklı evinin tavanı çöken ve engelli iki çocuğuyla komşusuna sığınmak zorunda kalan Safiruye Biçim, yetkililere seslenerek yardım çağrısında bulundu: “Mecbur kalıyoruz, gidecek yerimiz yoktur. İki çocuğum engellidir. İnkar edecek değilim dul maaşı alıyorum. Ama mecburum devlete sığınıyorum, devlet bana yardım etsin. Kaymakam, belediye hangisi olursa olsun bana yardım etsin. İki gün önce yağış nedeniyle evim çöktü. İmkanım olsa kendim onarım yaparım ama yok. Evim yıkılınca engelli iki çocuğumla birlikte komşuya sığındım. Evde kalmaya korkuyorum, gece komşuda kalıyorum gündüz ise gelip evimi temizlemeye çalışıyorum.”

Ali Abbas Yılmaz / Özel

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Toplum-yaşam Haberleri