TİGRİS HABER - İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa ve İzmir’de 63 adrese yapılan eş zamanlı operasyonlarda 49 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.
Vize randevularında yaşanan yoğunluk ve randevu bulma sorunlarına ilişkin yürütülen soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Adalet Bakanı Akın Gürlek, vize danışmanlığı adı altında faaliyet gösteren bazı kişi ve şirketlere yönelik operasyon gerçekleştirildiğini duyurdu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, bazı şirketlerin konsolosluklar ve yetkili aracı kurumların çevrim içi randevu sistemlerine “bot” olarak adlandırılan yazılımlarla eriştiği ve randevuları toplu şekilde aldığı iddia edildi.
Söz konusu uygulamalar nedeniyle vatandaşların doğrudan randevu almasının zorlaştırıldığı öne sürüldü.
41 BİNİ AŞKIN KİŞİDEN 918 MİLYON LİRA TAHSİLAT
Soruşturma kapsamında şirketlerin vatandaşlara belirli sürelerde vize veya randevu temin etme garantisi verdiği, bunun karşılığında ise “yazılım”, “danışmanlık” ve “hizmet bedeli” adı altında yüksek miktarlarda ücret aldığı belirtildi.
Yetkililerin incelemelerinde, taahhüt edilen hizmetlerin yerine getirilmediği durumlarda ücretlerin iade edilmediğine ve başvuru sahiplerine ait kişisel verilerin özel dijital sistemlere aktarıldığına ilişkin bulgulara ulaşıldığı kaydedildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan incelemelerde ise Ocak 2024 ile Temmuz 2026 arasındaki dönemde soruşturma kapsamındaki şirket yapılanmalarının hesaplarında 2 milyar 841 milyon lirayı aşan para hareketi tespit edildi.
Aynı dönemde 41 bini aşkın kişiden yaklaşık 918 milyon lira tahsil edildiği belirlendi. Tahsil edilen paraların önemli bölümünün şirket ortakları ve çalışanlarının hesaplarına aktarıldığı, ayrıca hesap hareketlerinde yoğun nakit, kripto varlık ve kıymetli maden işlemleri bulunduğu bildirildi.
6 İLDE 63 ADRESE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Soruşturma kapsamında İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa ve İzmir’de toplam 63 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonlarda 49 şüphelinin yakalanmasına yönelik adli işlemler gerçekleştirildi. Adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal ve belgeye el konuldu.
Ele geçirilen materyal ve belgelerin incelenmesinin sürdüğü bildirildi.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, operasyonla ilgili açıklamasında soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından koordine edildiğini belirterek, vize randevu sistemlerinin yazılımlar aracılığıyla toplu şekilde kullanılmasına ilişkin iddiaların kapsamlı biçimde araştırıldığını ifade etti.
Soruşturmanın, operasyonlarda elde edilen dijital materyal ve belgelerin incelenmesinin ardından genişleyebileceği belirtildi.