Yeni bir Anayasa mı?

NACİ SAPAN
Nasıl olacak yeni Anayasa?
MHP hazırlamış, AK Parti hazırlamış, üzerinde konuşulacakmış, iki parti uzlaşacakmış, sonra da olacakmış!
Muhalefette kendi çalışmasını yapabilirmiş, hiç önemli değilmiş.
Sonuçta, MHP ile AK Partinin üzerinde uzlaşacağı Anayasa kabul gördükten sonra, gerisinin bir önemi yokmuş!
Meclis çoğunluğu şart yeni anayasa için, yani 360 rakamı ne iktidar tarafından ne de muhalefet tarafından tek taraflı ulaşılacak bir rakam değil. Mecliste uzlaşma olmadan Anayasa için çoğunluk sağlanamıyor. 
Hal böyle olunca geriye en demokratik seçenek olarak referandum kalıyor. Bunun da bu zaman dilimi içinde olma olasılığının olduğunu hiç sanmıyorum, çünkü referandum iklimi şu an için iktidarın lehine değil. Bunu kendileri de çok net biliyor.
AK Parti ve MHP tarafından hazırlanmış, üzerinde uzlaşılmış bir Anayasa metninin rakamsal olarak mecliste kabul şansı yok. Referanduma gitme olasılığı şimdilik çok zayıf.
Peki, nasıl olacak?
Üzerinde tartışılması gereken başka bir seçenekte görünmüyor.
Ya bu tartışmalar bu şekilde erken ya da normal seçim aşamasına kadar devam edecektir.
Cumhurbaşkanı yetkisi ile onaylanmış bir Anayasa metninin devreye sokulma ihtimali söz konusu olamayacağına göre, en doğru seçenek elbette ki, uzlaşma seçeneğidir.
Yeni bir Anayasaya bu aşamada ihtiyaç var mı yok mu derseniz, bana göre yok. Ülkenin şu an içinde bulunduğu zor süreç, hak-hukuk-adalet meselesinin tartışıldığı bir zeminde yeni bir Anayasa neyi çözecek, neyimize derman olacak?
Eskisi ya da yenisi hiç fark etmez, Anayasalar uygulanmak içindir. Uygulanmadıktan sonra her gün Anayasa yapsanız ne olacak ki?
Anayasaların illa da yazılı olması da gerekmiyor, toplumsal uzlaşının, demokrasinin, hak-hukuk-adaletin var olduğu bir toplumda bir ülke de yazılı olmasına da hiç gerek yok. Bireyin davranışları toplumsal davranışa dönüşüp içselleşmişse hiç gerek yok.
Birilerinin sürekli iktidarda kalması için hep yeni bir Anayasaya ihtiyaç duyuluyorsa ona da söyleyecek bir sözümüz yok.
Gerçek şu ki; Anayasa tartışmaları ciddi sıkıntılara neden olacak gibi görünüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.