‘Şimdiki Futbolcular Bize Karşı Oynayamazdı’

‘Şimdiki Futbolcular Bize Karşı Oynayamazdı’
Sami Çalışan,namı diğer ‘Hristiyan Sami’..Diyarbakırspor’un kuruluş yıllarındaki futbolcularından..

 

 

Eskiden ,farklı etnik kimlik,kültür ve inançların mozaiği bir kent olan Diyarbakır’da yaşamın her alanında olduğu gibi sporda da bunun olumlu yansımalarının olduğunu belirten Sami Çalışan,hiçbir ayrıma tabi olmadan Diyarbakırspor’da oynadığını söyledi. O dönemlerin futbolu ile günümüz futbolunu da kıyaslayan deneyimli futbol adamı,”Şimdiki futbolcular bu halleriyle o dönemlerde bize karşı oynayamazdı” diyerek iddialı bir söylemde bulundu.

Farklı Kimlikleri Birleştiren Güç;Spor

Sami Çalışan,Diyarbakır’ın Hristiyan inancına mensup eski futbolcularındandır. Diyarbakırspor’un kuruluş yıllarında kentte yaşayan bir çok farklı etnik kimlik,inanç ve kültüre mensup isim futbolcu,teknik adam veya yönetici olarak kentteki futbol kulüplerinde yer alarak,Diyarbekir’in  tarihten gelen farklılıkları bir arada yaşama mozaiğinin spordaki yansımalarını oluştururken,Diyarbekir’in yerlisi bir ailenin çocuğu olan Sami Çalışan da futbola 1958 yılında Diclespor’da başladı. Diclespor, bilindiği gibi 1968’de kent futbolundaki diğer ezeli rakibi Yıldızspor’la birleşerek Diyarbakırspor’u oluşturdu.

Namı Diğer;Hristiyan Sami’yi Tanıyalım

Diyarbakırspor,henüz kurulmadığı için 1965’te Sivas’a transfer olan Sami Çalışan, Sivas’tan da Malatyaspor’a transfer oldu. 1970’de memleketinin takımı Diyarbakırspor’a dönen Sami Çalışan,o dönem tamamı yerli oyunculardan oluşan Yeşil-Kırmızılı kulüpte 3 sezon oynadıktan sonra 1973’te aktif futbol yaşantısına son verdi. Futbolu bıraktıktan sonra ticarete atılan Sami Çalışan, baba ve ata mesleği olan kuyumculuğa yoğunlaştı. Sami Çalışan,halen İstanbul Kapalı Çarşı’da kuyumculuk yapıyor. İlerleyen yaşına rağmen ticaret ve yaşama tutkusundan ödün vermiyor.

 

 

‘Zamanımızdaki Futbol Becerisi Şimdi Yok’

Diyarbekir’deki yaşantısını ve futbol oynadığı dönemleri anlatırken,derin bir “ah “ çekiyor. Türkiye’de profesyonel liglerin yeni başladığı yıllarda futbol oynamanın dezavantajlarını yaşadıklarını belirten Sami Çalışan,”Ben futbolda 1958’te başladım. Oynadığım ilk kulüp olan Diclespor bildiğiniz gibi daha sonra Diyarbakırspor’un temelini oluşturdu. Sivas ve Malatyaspor’da profesyonel olarak oynadım,Diyarbakırspor’a dönüp 3 yıl burada oynadıktan sonra futbolu bıraktım. Orta saha oyuncusuydum. Bizim dönemimizde bugünkü şartlar ve imkanlar yoktu. Maç oynadığımız sahalar toprak zeminli,idman yapacak yer bulamazdık. Teknik kapasitesi ve yeteneği yüksek oyuncular vardı. O sahalarda mucizevi işler yapıyorlardı” dedi.

 

‘Günümüz Futbolunu Beğenmiyorum.Ruhu Öldürdüler’

Günümüz futbolunu eleştiren deneyimli futbol adamı,” Ben iddia ediyorum bugünkü futbolcular bu halleriyle o dönemler bize karşı oynayamazdı. Şimdiki futbolu beğenmiyorum. Değişik değişik sistemlerden söz ediliyor. Ne sistemi kardeşim?.Futbol bu matematik ve fen değil ki. Futbolun ayrı bir doğası,güzelliği ve işlevi var. Futbol gerek ahlaki olarak gerekse teknik ve taktik olarak giderek özünden uzaklaşıyor. Modern statlar,tesisler ve bizim dönemimizde hayal edilmeyen paralar var ama kalite yok. Futbolun ruhunu öldürdüler,bu yüzden insanlar zevk almıyor” diye konuştu.

 

‘Diyarbekir Kültürünün Dünyada Örneği Yok’

Diyarbekirli olmakla her zaman gurur duyduğunu da belirten Sami,Diyarbekir’in farklı kesim,inanç ve etnik kimliği bir arada kardeşçe yaşatma kültürünün dünyada örneği olmadığını kaydetti. Sami Çalışan,”Diyarbekir ,benim memleketim,anne,baba ve ata yurdum. Diyarbekirli olmakla her zaman iftihar ediyorum. Diyarbekirli olmak herkese nasip olmaz. Çünkü bu kentin kültürü ve değerleri dünyada başka yerde yok. Et ve tırnak gibiydik. Etnik kimlik veya inanç ayrımı asla yapılmazdı. Bizim çocukluk ve gençlik yıllarımızda bunlar zaten konuşulmazdı. Doya doya bir çocukluk ve gençlik dönemi,futbol dönemi yaşadık. Diyarbakırspor’un kuruluş ve filizlenme döneminde bulunduk ne mutlu bize diyorum” dedi.

 

 

‘Diyarbakırspor’un Çöküşüne Üzülüyorum’

Diyarbakırspor’un çökmesinden duyduğu üzüntüyü de dile getiren Sami Çalışan,”Maalesef Diyarbakırspor bugün istediğimiz noktada değil. Keşke böyle olmasaydı. İnsan üzülüyor tabi, nasıl üzülmeyelim ki?. Kuruluş yıllarında o kutsal formayı giydik. Şimdi elimizden bir şey gelmiyor. Diyarbakırspor’un yeri asla buralar değil. Bu kadim şehre sporda alt liglerde yer almak yakışmıyor. Bizim zamanımızda kentli olma,kentinin değerlerine,sporuna sahip çıkma bilinci vardı. Kentimiz daha sonra çok olumsuzluklar yaşadı. Spordaki çöküş de bunun sonucudur. Umarım bir gün bizden sonraki nesiller el ele vererek Diyarbekir’i tekrar sporda hak ettiği yere getirir” ifadelerini kullandı.

 

Saffet Azbay/Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.