Soma’ya şehitlik, Roboski’ye adaletsizlik!
İlyas AKENGİN
AKP Hükümetinin Soma’da yaşanan maden faciası sonrası yaşamını yitirenlerle ilgili ‘sivil şehit’ düzenlemesine ilişkin çalışmalar devam ederken, Roboski’de 34 kişinin savaş uçakları ile katledilmesi ardından hükümetin aynı yaklaşımı göstermemesi Diyarbakır’da tepkiyle karşılandı.
Konuya ilişkin konuşan BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Roboski'de yaşamını yitirenlerin "sivil şehit" ilan edilmesini zaten reddettiklerini belirterek, faillerin yargılanmasını istediklerini ifade etti.
Failler yargılansın
Beştaş şöyle dedi: “Roboski’de, Soma’da katliam. Biri devletin savaş uçakları ile, yöneticilerden kaynaklı gelen bir facia. Ortak özellikleri ikisinin de büyük acı olması. Bugüne kadar Kürtleri katledenler cezalandırılmadılar. Hep beraat ettiler. Bir kaç gün 13 kişinin ölümünden sorumlu olan Musa Çitil beraat etti. Öldüren zihniyet ile beraat karar veren zihniyet aynı. Şehitlik meselesinde de hukukta eşit bir yaklaşım olmadı. Bu Siyasete de, hukukta da sadece kanunlarda kaldı. Hükümetin Soma faciasında yaşamını yitirenleri ‘sivil şehit’ ilan etmesini bir siyasi yaklaşım olarak görüyorum. Hükümet insani ve vicdani yaklaşmak yerine siyasi yaklaşıyor. Şehitlik başka bir kavramdır, faciada yaşamını yitirmek farklı bir şeydir. Soma’daki tutumuz net. Roboski ile maden katliamında temel benzerlik yaşam kaybıdır. Birinde direk hedef alınarak insanlar öldürüldü, diğer olayda ise insanlar yer altında yaşamını yitirdi. Roboski’de yaşamını yitirenlerin ‘sivil şehit’ ilan edilmesini hem aileler hem biz zaten ret ediyoruz, çünkü uçaklar hedef gözeterek orayı bombaladı. Kendi bombaladıklarını ‘şehit ilan’ etmelerini zaten beklemiyoruz. Bizler ve aileler Roboski de faillerin yargılanmasını bekliyoruz."
Zararlar giderilsin
Hükümetin bu tür kavramları kullanmasını eleştiren Amed Baro Başkanı Tahir Elçi ise, “Hükümet şehitlik yerine adaletin gerçekleşmesi ve zararların giderilmesi noktasında bir tutum sergilerse bu mağdurları daha çok tatmin etmiş olur. Bu tür olaylarda dini ve savaş kavramları kullanılacağına ihmali olanlarla ilgili sorumlular bulunup adalet önüne getirilmeli ve bu yanlışlıkların hesabı sorulmalı. Bu tür durumlarda mağdurlara tazminat vermek önemli ancak hukuk devletlerinde önce olayın failleri adalet önüne çıkarılırsa bu daha uygun olur” dedi.
Milli takım ayrımcılık yapıyor
İHD Şube Başkanı Raci Bilici ise şöyle konuştu: “Öteden beri Kürtlere ayrımcılık uygulanıyor. Bölgedeki hukuk ayrı, batıdaki hukuk ne yazık ki ayrı işliyor. Kürt coğrafyasında ne yazık ki bu tür durumlar hep yaşandı. Roboski’de yaşanan katliamda Türkiye’nin batısında yaşayan kesimler sürekli uzakta kaldılar ve olayı görmezden geldiler. Devlet bırakın imkanlarını sunmada olayı gizlemeye çalıştı. Ancak Soma olayında TFF’den tutun, milli takıma kadar bir çok takım giderek başsağlığı dileğinde bulundu. Biz buna karşı değiliz, iyi ki gittiler, bizde sonuna sununa kadar destekliyoruz. Ama Roboski’ye herkes sessiz kaldı. Acıları bile ayrıştırdılar. Bütün bu sorunlar Türkiye’nin meselesidir. Hükümet aynı duyarlılığı göstermiş olsaydı bugün bu sorunlar yaşanmazdı. Hükümet Soma’ya da diğerlerine de ayrı davrandı. Roboski’de failler bulunmadığı gibi aileler sürekli farklı gerekçelerle tehdit ediliyor. Hükümetin bu yaklaşımı doğru değil, aynı zihniyet devam ederse yol alınması zor olur."
Adalet bekliyoruz
Roboski katliamında oğlu ve kardeşini kaybeden Mehmet Encü ise, “Biz Soma’da yaşamını yitiren vatandaşların ‘sivil şehit’ sayılmasına saygı duyuyoruz, bu konuda hiçbir eleştirimiz yok. Ancak hükümetin batıda ayrı bölgede ayrı davranması bizleri üzüyor. Hükümet yakınlarımızı ‘sivil şehit’ kabul etse bile biz bunu kabul etmiyoruz. Çünkü biz önce faillerin bulunup adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.