VİDEO - Sonuçlar çıktı: Zehirleme yok

VİDEO - Sonuçlar çıktı: Zehirleme yok
Filiz Kaya’nın ‘Diyarbakır'da bir günde 50 köpek öldürülüyor’ iddiası yalan çıktı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde köpeklerin zehirlenerek öldürüldüğü yönündeki iddialar asılsız çıktı. Hayvanların zehirlenerek öldürüldüğü iddialarına ilişkin Tigris Haber’e konuşan HAYTAP Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler, köpek ölümleriyle ilgili yapılan analizlerin negatif çıktığını, Avusturya’dan Diyarbakır’a gelerek olayı gündeme getiren Filiz Kaya ile ilgili ise suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, Osman Baydemir’in belediye başkanı olduğu dönemde, 2007 yılında kuruldu. Ergani yolu üzerindeki barınak, açık ve kapalı alan olarak toplam 17 bin metrekare üzerine inşa edildi. 700 hayvan kapasiteli bakımevi, eski barınağın artan ihtiyaca cevap olmaması nedeniyle yeni yerinde daha da işlevsel hale getirilmiş, 2007 yılında Baydemir tarafından açılışı yapılmıştı.

Muayene Odası, Veteriner Hekim Odası, Veteriner Sağlık Teknikerleri Odası, Büro, Operasyon Odası ve Gönüllülere ait oda ile toplantı odasından oluşan idari bina ile hayvanlara ait mutfak, Post-Operatif Bakım Ünitesi, depo ve Personel Sosyal Tesisleri’nden; yeni getirilen hayvan alanlarına, annesiz yavrular bölümü, yavrulu anneler bölümü, kısırlaştırılacak hayvanlar bölümü ve gezinti alanlarından oluşuyor. Ayrıca olası artan ihtiyaca cevap olabilecek yeşil alanlar ve boş alanlar mevcuttu. Bakımevi, 2007 yılında, bu özellikleri ile sadece bölgenin değil Türkiye’nin en kapsamlı bakımevlerinden biriydi ve örnek teşkil etmişti.

146941-1957175658.jpgAvusturya'dan gelerek iddiayı ortaya atan Filiz Kaya

Övgüyle karşılanan, örnek gösterilen ve hayvan severler tarafından memnuniyetle karşılanan Bakımevi, son aylarda tartışma konusu olmuştu. Kayyım döneminde Bakımevi’nde görevlendirilen kişi, görevi ihmalden ve usulsüzlük duyumları üzerine görevden alınmıştı. Bakımevi, son aylarda ise “hayvanların kısırlaştırılırken öldürüldüğü” haberleriyle gündeme gelmişti. Bu haberin kaynağı ise Avusturya’da yaşayan hayvan sever Filiz Kaya. Kaya, medyaya verdiği demeçte, yaklaşık 1,5 ay önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait barınakta hayvanlara iyi bakılmadığı ihbarı aldığını, bu konuda belediye yetkilileriyle görüştüğünü ve kendisine şartlarda iyileştirme yapılacağı sözü verildiğini belirtti.

Ölü köpeklerin görüntüsünü medya mensuplarıyla paylaşan ve “Ya açlıktan ya da hiçbir bilgisi olmayan veterinerden dolayı ölüyorlar” diyen Kaya, “Kısırlaştırma yapamıyor, bu hayvanlar üzerinde kendilerini geliştirmeye çalışıyorlar. Fazla anestezi veriyorlar veya kan kaybından ölüyorlar. Bir günde 50 köpeğin ölmesi ne demek? Bu korkunç bir rakam. Artık bu katliama dur denilmesi gerekiyor. Hayvanlar umurlarında değil, vicdan, merhamet olmadığı için fark etmiyor. Orada zehir elime geçti. Ankara’ya tahlil için gönderdim. Maalesef çok kuvvetli bir zehir çıktı” iddiasında bulunmuştu.

Sonuçlar negatif çıktı

Köpeklerin zehirlenerek öldüğü iddiaları üzerine köpeklerin kesin ölüm sonucunun belirlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’ne numuneler gönderildi. Yapılan incelemede köpeklerin zehirlenmediği belirlendi.

Bu kadın iftiralarda bulunuyor

Hayvanların zehirlenerek öldürüldüğü iddialarına ilişkin Tigris Haber’e konuşan HAYTAP Diyarbakır Temsilcisi Sevgi Ekmekçiler, “Yapılan incelemede zehirlenme yok, ölümler normal. Yıllardır hayvan hakları için uğraşıyoruz. Ancak son aylarda farklı amaçlarla hareket eden Filiz Kaya adlı kişi durup dururken bir takım iddialarda bulundu. Bu kadın olur olmaz iftiralarda bulundu, bizi hedef gösterdi. Bu nedenle kendisi hakkında suç duyurusunda bulunduk. Bu kadının Diyarbakır’dan Avusturya’ya sürekli hayvan götürdüğünü öğrendik ancak ne amaçla götürdüğünü bilmiyoruz. Geçtiğimiz günlerde sahte evrak düzenleyerek 6 hayvan götürmek istedi. Ancak bunlar usule aykırı olduğu için götüremedi. Bu hayvanları oraya neden götürüyor. Bu işin içinde organize bir iş var. bu kadın kentimizin adını kirletiyor. Bu kadının buraya her bir gidiş gelişi çok ciddi bir para gerektiriyor. Bu köpekleri acaba laboratuara mı götürüyor” şeklinde konuştu.

0011175047946.jpg

Neden Diyarbakır ile uğraşıyor

Ekmekçiler, daha önce Bakımevi’nde yaptığı açıklamada, “Yurtdışından gelen bir kişi, burada bir sürü hayvanın öldürüldüğünü, günde 50 hayvanın itilaf edildiğini ve bunların veterinerler tarafından zehir verilerek öldürüldüğünü iddia ediyor. Burada günlük 50 hayvanın ölmesi demek şu an burada hiçbir hayvanın olmaması demektir. Barınak tamam 5 yıldızlı otel değildir, birçok eksiği bulunuyor. Sonuçta yine hayvanlara ev sahipliği yapıyor. Kısırlaştırma işlemi yapılıyor, sakat ve hasta hayvanlar buraya getiriliyor. Ölen olduğu gibi burada birçok hayvan da yaşama tutunuyor. Burada 50’ye yakın sakat hayvanımız var. Eğer öldürülmüş olsaydı ilk başta zaten sakat hayvanlar öldürülürdü. Uzaktan, Avusturya’dan burayı denetim altında tutmaya çalışmak normal mi? Türkiye’de birçok barınak kötü durumda, neden onlarla uğraşmadın? Niye Diyarbakır ile uğraştığını merak ediyorum ve zamanlamayı da çok manidar buluyorum” ifadelerini kullanmıştı.

rapor-(2).jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum