STK temsilcileri: Rojava Ortadoğu’nun umududur

STK temsilcileri: Rojava Ortadoğu’nun umududur
Bölgede coşkuyla karşılanan Rojava özerkliği değerlendiren Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri, bunun Ortadoğu halkları için bir umut olduğunu ve halklar tarafından güçlü sahiplenilmesi gerekildiği ifade etti.

DİYARBAKIR - Rojava'da 19 Temmuz 2012 tarihi ile başlayan yeni süreç Cizîrê, Kobani ve Efrin Kantonlarının özerklik ilanı ile yeni bir aşamaya girdi. Cizîrê, Kobani ve Efrîn kantonlarının ilanı Kürtler tarafından coşkuyla kutlanırken, Diyarbakır'da bulunan sivil toplum kuruluşları da bu yapılanmanın tamamıyla insani ve özgürlükçü olduğunu ifade etti. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Rojava'da Cizîrê, Kobani ve Efrîn'in özerkliğini ilan edilmesini son derece kutsal ve saygın bir mücadele olarak gördüklerini belirterek, Rojava'da hakları gasp edilen halkların mücadelesinin son derece anlamlı olduğunu söyledi.

'Rojava'ya en ufak saldırı Ortadoğu'yu ciddi bir bunalıma sürükler'

Rojava'da gelişen sürecin kendileri açısından önemli olduğunu belirten Bilici, "Oradaki halkların kendi kendilerini yönetme durumuna herkesin saygı göstermesi gerekir. Özellikle Kürdistan'ı 4 parçaya bölen devletler kesinlikle buna saygı göstermelidir" diye belirtti. Türkiye'nin Rojava ve yönetimine yönelik ufak bir saldırısının bile Ortadoğu'yu ciddi bir bunalıma sürükleyeceğine vurgu yapan Bilici, "Rojava'daki halkın irade ve güce sahip olduğunu biliyoruz. Ortadoğu'da Kürtler olmadan bir barış ve çözüm mümkün değildir. Söylenecek her sözün ve atılacak her adımın Kürt halkı ile birlikte atılması gerekir" dedi. 

'Rojava'da kurulan özerklik olağanüstü bir gelişmedir'

SES Diyarbakır Şube Başkanı Hülya Alökmen Uyanık da, Kürt halkının kendini yönetme hakkının olduğuna vurgu yaparak, Rojava'da yaşanan bu olumlu gelişmelerin Kürt halkının tamamı için umut kaynağı olduğunu belirtti. Devletlerin Rojava'da yaşayan halkların yaşamlarına hem insani hem de kültürel anlamda ambargo koyduğunu dile getiren Uyanık, buna örnek olarak Cenevre 2 toplantısına Kürt halkının çağrılmamasını verdi.

'Bu iradeye herkesin saygı göstermesi gerekir'
Özerklik projelerinin dünyanın bir çok bölgesinde uygulanabilir bir proje olduğuna vurgu yapan Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek de şunları aktardı: "Özerklik en azından savaşları durduran bir projedir. Eksiklikleri olmasına rağmen bu projelerin geliştirici olduğu ortaya çıkmıştır. Kürdistan'da yıllardır sistemin baskıları altında yaşayan ve Lozan'da 4 parçaya bölünen Kürt halkının bir statü kazanmasına neden olacaktır. Özerklik merkezi yapılara karşı sorunların daha rahat çözülebildiği yapılanmalardır. Hem bir Kürt olarak hem bir emekçi olarak bunun ülkeye barış getireceğini umuyorum. Emekçilerin bu özerkliğe sahip çıkması gerekiyor." 

 

ozerklik-hulya-uyanik-.jpg

ozerklik-kasim-birtek.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.