"Sular çekildi, tarih ortaya çıktı, yeniden yıkım mı var?"

"Sular çekildi, tarih ortaya çıktı, yeniden yıkım mı var?"
HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, kuraklıktan etkilenen Ilısu baraj gölündeki suların geri çekilmesinden sonra ortaya çıkan tarihi eserlerin kepçelerle tahrip edildiğini iddia etti.

TİGRİS HABER - HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, kuraklıktan etkilenen Ilısu baraj gölündeki suların geri çekilmesinden sonra ortaya çıkan tarihi eserlerin kepçelerle tahrip edildiğini iddia etti. Başaran, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı olarak yanıtlaması için TBMM’ye soru önergesi verdi.

Ayşe Acar Başaran, Hasankeyf’teki tarihi eserlerin tahrip edilmesi ile ilgili verdiği soru önergesi metninde şöyle dedi; “Bu yıl yaşanan kuraklık dolayısıyla, su altında kalan tarihi yerler yeniden gün yüzüne çıkmıştır. Bunun üzerine kepçeler yıkım için tekrar alana girmiştir. Kepçeler, minaresi taşındıktan sonra kalanının üstü beton ile kapatılan 650 yıllık Koç Camii ile Hasankeyf’te “Seyir Tepesi” olarak adlandırılan yerde bulunulan 1273 yılında kaya kütlesinin yontularak mağaraya dönüştürülen Kasır Rabi’ni yıkmaya başlamıştır. Yıkım esnasında tarihi kale ve camii için herhangi bir önlem alınmazken, birçok tarihi eserin de zarar gördüğü belirtilmiştir.”

Başaran, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için şu soruları sordu:

  1. 12.000 yıldan daha uzun bir tarihi olduğu tahmin edilen Hasankeyf’in dozer ve kepçelerle yıkılmasının sorumluları kimlerdir?
  2. 1981 yılında sit alanı ilan edilen Hasankeyf’te çivi dahi çakılmaması gerekirken, ağır iş makineleri ve dozerlerle yıkım gerçekleştirilmesine izin veren sorumlular hakkında yaptırım uygulanacak mıdır?
  3. Tarihe ışık tutabilecek arkeolojik kazılarda ağır iş makineleri kullanılması kimlerin kararıdır?
  4. Suların çekilmesiyle ortaya çıkan tarihi yerler kimin talimatı sonucu kepçelerle yıkılmaktadır?
  5. 650 yıllık Koç Camii ve 1273 yılında kaya kütlesi yontularak oluşturulan Kasır Rabi’ye zarar verilirse yerine tarih olarak ne koyacaksınız?
  6. Yıkım sırasında zarar gören tarihi eserlerin değeri nasıl ve neyle tazmin edilecektir?
  7. Bütün bu yıkımın amacı nedir? Yapılanlar tarihe ve sanata düşmanlık değil midir?
  8. 12.000 yıllık bir yerin dokusunu uygun olmayan beton evlerle bozmak ve tarihi eserlere ağır iş makineleriyle zarar vermekten elde edilecek çıkar nedir? (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.