VİDEO - Sur’daki tarihi evler onarılıyor

VİDEO - Sur’daki tarihi evler onarılıyor
Diyarbakır’ın Sur İlçesinde çıkan olayların ardından hasar gören ve tahrip olan tarihi evler, şimdi yeninden restore edilerek daha ihtişamlı bir görünüme kavuşuyor.

Mümin Ağcakaya - Özel

TİGRİS HABER - Sur İlçesi’nde yaşanan olaylarının ardından hasdar gören tarihi evler ve yapılar sahipleri tarafından yeniden restore ediliyor.  Özellikle Alipaşa, Lalabey ve Abdal Dede mahallerinde bulunan tarihi dokuya sahip yaklaşık 200 yıllık evler, tekrar eski görünümüne kavuşması için başlatılan hummalı restorasyon çalışmaları aralıksız sürüyor. Evlerde yapılan çalışmalarda eski dokunun tahrip olmaması ve kaybolmaması için mühendis ve mimarlardan oluşan ekipler, yapılan çalışmaları denetliyor.

Çocukluğunun geçtiği eve tekrar geri döndü

Çocukluğunun geçtiği evi kendi imkânları ile tekrar yapan Kadri Tırık yaptığı açıklama da, “Bu evin her karışında benim bir anım var. Bende bu eski evleri tekrar yaşatmak için bu restorasyonu yaptım. Devletten hiçbir destek almadan kendi imkânlarım ile yaptım. Herhangi bir katkı almadım. Surda evleri olan evler gelsinler evlerini restore etsinler buralarda otursunlar. Eskiyi nasıl yaşıyorsak gelsinler tekrar yaşasınlar. Bu kültür yok olmasın. Sur evlerine sahip çıksınlar ” dedi.

sur-ev-.jpg

200 traktör hafriyat çıkardım

Sur’da iki evi satın alıp ve bu evleri kendi imkanları ile satın alan Muharrem Erbey, “Yeni bir yer almak istemedim. Eskiyi diriltmek istedim. Her yeri yıkılmış olan bir yeri tamir etmek istedim. Bende bu evi buldum ve burası eski bir konak. Her iki evi satın aldım. 9 aylık bir süre içerisinde içerden 200 traktör hafriyat çıkardım. Bu işin uzmanları ile görüşerek evin içerisinde herhangi bir değişiklik yapmadan eski halini getirmeye çalıştık “dedi.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.