TAKINTILARLA BAŞ ETMENİN 5 YOLU

TAKINTILARLA BAŞ ETMENİN 5 YOLU
 Özel Haber
Kapıyı açtıktan sonra el yıkama, yere düşen çakmağı, anahtarı yıkama; en ufak bir gribi ölümcül bir hastalık olarak yorumlama; kapıyı kilitledim mi, ütünün fişini çektim mi gibi soruların sürekli zihnimizi meşgul etmesi de bir takıntı.

TİGRİS HABER - Kapıyı açtıktan sonra el yıkama, yere düşen çakmağı, anahtarı yıkama; en ufak bir gribi ölümcül bir hastalık olarak yorumlama; kapıyı kilitledim mi, ütünün fişini çektim mi gibi soruların sürekli zihnimizi meşgul etmesi de bir takıntı. Aşırı titiz olmak, yürürken kaldırım taşlarındaki çizgilere basamamak, sürekli el yıkamak ve daha birçok alışkanlığın takıntı olduğunu hiç düşündünüz mü?

Uzman tanımına göre “takıntı, genel olarak kişinin zihnini esir alan, tekrarlayan, rahatsız edici düşünceler, duygular veya dürtülerdir. Kişi çoğunlukla mantıksız olduğunun farkındadır ancak yine de zihninden atmakta zorlanır.” Takıntılarla baş etmek, hayatımızı etkilemelerine izin vermemek bizim elimizde. Sizler için takıntılarla baş etmenin yollarını derledik.

Takıntılarla baş etmenin 5 yolu

  1. Takıntılı düşüncelerin önemini azaltın.

Takıntılı düşüncelerden kaçınmak yerine, onlara verilen önemi azaltmak önemlidir. Bunun için düşüncelerin gerçekçi olup olmadığını ve sizi kontrol etmelerine izin vermemeniz gerektiğini kendinize hatırlatın. Örneğin, "Ellerim kirli olduğu için hastalanırım" düşüncesine sahipseniz bu düşüncenin gerçekçi olup olmadığını değerlendirin. Ellerinizin kirli olduğu doğrudur, ancak bu, hastalanmanıza neden olacak tek faktör değildir. Ayrıca ellerinizi yıkasanız bile hastalanma riskiniz hala vardır. Bu düşüncenin sizi kontrol etmesine izin vermeyin ve günlük hayatınıza devam edin.

  1. Takıntılı davranışları durdurun.

Takıntılı davranışları yapmak, takıntılı düşünceleri kısa vadede azaltmaya yardımcı olabilir ancak uzun vadede onları daha da kötüleştirebilir. Takıntılı davranışlardan kaçınmak için davranışı erteleyin. Bu, davranışı yapmadığınızda olumsuz bir şeyin gerçekleşmediğini görmenizi sağlayacaktır. Örneğin, kapıları kilitlemeyi tekrar tekrar kontrol etme takıntınız varsa, kapıları kilitledikten sonra birkaç dakika bekleyin ve tekrar kontrol etmek için kendinizi zorlamayın.

  1. Düzenli egzersiz yapın.

Düzenli egzersiz yapmak, stresi azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu, takıntılarla başa çıkmanın önemli bir yoludur. Her gün en az 45 dakika yürüyün. Ayrıca haftada en az iki gün kas güçlendirici aktiviteler de yapabilirsiniz.

  1. Yeterince uyuyun.

Yeterince uyumak, stresi azaltmaya ve dikkati artırmaya yardımcı olabilir. Bu, takıntılarla başa çıkmayı daha kolay hale getirebilir. Uzmanlar yetişkinler için her gece 7-8 saat uyumayı önerir.

5. Olumlu düşünmeye odaklanın.

Takıntılı düşüncelerinizle mücadele ederken olumlu düşünmeye odaklanmak önemli. İyi şeylerin olduğuna ve her şeyin yoluna gireceğine inanın. Başkalarıyla bağlantı kurun. Aileniz ve arkadaşlarınızla vakit geçirmek, takıntılarınızdan uzaklaşmanıza ve rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Bu ipuçlarını takip ederek takıntılarla başa çıkabilirsiniz. Ancak takıntılarınız şiddetliyse veya günlük hayatınızı etkiliyorsa, profesyonel yardım almak önemli

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.