Tarihi Cami’nin eski ve yani hali

Tarihi Cami’nin eski ve yani hali
Anadolu'nun en eski camisi olan Diyarbakır’daki tarihi Ulu Caminin eski ve yeni hali böyle görüntülendi. 10 yıl önce çekilen fotoğraflarda çarpık kentleşmenin boyutunu gözler önüne seriyor.

Eşsiz bir hazineye sahip olan, dünyada eşi benzeri olmayan Diyarbakır’daki tarihi Sur İlçesi’nde bulunan 5 yıllık Ulu Caminin yeni ve eski hali böyle görüntülendi. 10 yıl önce çekilen fotoğraflar ile yeni çekilen fotoğraflar cami etrafındaki çarpık yapılaşmayı gözler önüne serdi.

diyarbakir-ulu-camiinde-cuma-namazi-ilk-defa-havadan-goruntulendi78.jpg

Diyarbakır Ulu Cami, Anadolu’nun en eski camilerinden biridir. 1091 yılında Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah’ın emriyle büyük bir onarım görmüştür. Camiye Diyarbakır’da hüküm sürmüş bütün devletler büyük önem vermiştir. Cami duvarlarında çeşitli devletlerden kalma 20 kadar kitabe vardır. Tarihi mekânın avlusunda namazgâh, şadırvan, musalla taşı ve 12.yüzyılda El Cezeri tarafından yapılmış ‘güneş saati’ bulunur. Cami, Osmanlı döneminde aynı zamanda ilim ve kültür merkezi olarak kullanılmıştır.  Daha önce kilise olan tarihi Ulu Cami bin 400 yıldır cami olarak kullanılıyor.

whatsapp-image-2019-09-22-at-14.15.54.jpeg

Çarpık yapılaşma nedeniyle dokusu bozulan Sur’un iki bölgesinde kentsel dönüşüm kapsamında çok sayıda ev yıkılmıştı. Her iki bölgede çalışmalar, ilçenin tarihi mimarisine uygun yapılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.