Türk: Halkımız niyet ve mesajları pratikte istiyor

Türk: Halkımız niyet ve mesajları pratikte istiyor
BATMAN - DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Barzani'nin Diyarbakır'a gelmesi önemli olduğunu ve dikkatle izlediklerini vurgulayarak, "Niyetler ve mesajlar yeterli olmuyor. Bu niyetleri ve mesajları artık insanlarımız pratikte istiyor."

Batman merkeze bağlı Aydınkonak (Korikê) köyünde geçtiğimiz Ağustos ayında Gündem ailesi fertleri arasında meydana gelen ve 3 kişinin ölümü 20 kişinin yaralanmasına neden olan kavga ile başlayan husumet DTK ve BDP'nin çabaları sonucu barışla sonlandırıldı. Divan Düğün Salonu'nda binlerde kişinin katılımıyla düzenlenen barış töreni salonuna, "Qasîdên aşîtiyê hûn bi xêr hatin li hev hatina me" ve "Barışa katkı sunan herkese teşekkür ederiz" pankartları asıldı. Törene DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Rojavalı Prof. Dr. Mele Seyit Feyzullah Xiznewî, BDP Batman, Siirt il, ilçe ve belde örgütü ve belediye başkanları, kente bulunan STK temsilcileri yanı sıra bini aşkın kişi katıldı. Tören öncesi Kürtçe mevlit okutuldu. 


Törende konuşan DTK Eş Başkan Ahmet Türk, bu barış töreninde emeği geçen herkese teşekkür ederek, barışın sürekli Kürtlerin kalbinde olduğunu söyledi. Türk, Kürt toplumu ve siyasi güçleri olarak bu ülkede barışın sağlanması gerektiği her imkanı sunduklarını ifade etti. Kürtler ve Kürt aileleri arasında barış sağlamadığı müddetçe Türkiye'ye barışın gelemesinin zor olduğunu dile getiren Türk, "Kürt halkı arasında yaşayan acılar ve bizi acıtan husumetler halen devam etmektedir. Biz kendi halkımızın kardeşliği ve beraberliği için bir çalışma yapmasak, bütün Kürdistan halkı olarak kardeşliğini sağlamasak özgürlük, demokrasiye ve onurlu bir yaşama kavuşmalıyız. Yüzyıllardır barış, özgürlük ve demokrasi için ortak bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle Kürt halkı eksik kalmış ve özgürlüğüne yetişmemiştir. Kürt halkı ortak ve beraberlikli bir siyasi çalışma yürütmese gerçekten de sürekli eksiklikler içinde yaşayacağız" dedi. 

'Ortadoğu'da Kütlersiz demokrasi mümkün değildir'

Bu yüzyıl Kürt halkının özgürlük yüzyıllı olacağının altını çizen Türk, "Biz çok iyi biliyoruz. Ancak çalışmalarımızı ve kurumlarımızı genişletsek özgürlük amacımıza kavuşacağız. Rojava'nın sorunu Kuzey'in sorunudur. Kuzey'in sorunu Güney'in sorunudur. Güney'in sorunu Rojhilat'ın sorundur. Bugün yeni bir fikir ve inançla bütün meselelerimize sahip çıkmalıyız. Kürt halkı yeni bir özgürlük yaşamına kavuşması için bütün önderlerimiz ve öncülerimiz emek harcamalıdır. Bütün dünyada başarı diyalog ile olur. Biz diyalogumuzu geliştirsek Kürt halkının bir eksikliği kalmayacak" diye konuştu. Kürt halkı bu sürçte ve günümüzde büyük bir dinamik ve aktör olduğunu ifade eden Türk, "Ortadoğu'ya Kütlersiz demokrasi ve istikrar gelmesi mümkün değildir. Bu nedenle mücadelemize daha çok sahip çıkmalıyız" dedi. Türk'ün konuşması ardından husumetli ailelerden Hacı Kasım Gündem ve Halil Gündem'in okunan dullar eşliğinde barıştırıldı.

'Niyetler ve mesajları artık halkımız pratikte istiyor'

Daha sonra Başbakan Erdoğan daveti üzerine gelen Mesut Barzani'nin Diyarbakır'a gelmesi ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk, Barzani'nin Diyarbakır'a gelmesi önemli olduğunu ve dikkatle izlediklerini vurgulayarak, "Kürdistan'ın başkenti olan Amed'e Barzani'nin gelmesi ve görüşmeleri çok önemli buluyoruz. Artık Kürdistan'ın sorunun çok rahatça konuşulduğu yeni bir döneme girdik. Elbette burada verilen mesajları önemsiyoruz. Ama tabi ki bizim tarihi bir tecrübemiz var. Niyetler ve mesajlar yeterli olmuyor. Bu niyetleri ve mesajları artık insanlarımız pratikte istiyor. Artık diyalogun müzakereye dönüşmesini istiyor. Bu süreci büyük dikkatle izliyoruz ebetteki barıştan yanayız. Barışın koşularını yanıtlamak için iki tarafında düşüncüleri esas alınacağı bir müzakere sürecinin başlaması lazım. Eğer biz bunu yapabilirsek tabi ki barışı kısa bir sürede elde edebiliriz. Diyarbakır Newroz'unda Sayın Öcalan'ın barış konusunda da yarattığı bir fırsat var. Halen bu fırsatların daha iyi kullanması konusunda bir gayret var. Sonuçta bu fırsatın barışa dönüştürülmesi konusunda da hükümete çok önemli görevler düşüyor. Hükümete artık Kürtleri halk olarak görmesi ve halkın taleplerini esas alan bir yaklaşım göstermesi gerekiyor" diye konuştu. 

Barış töreni verilen yemekler ile son buldu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.