Türkdoğan: Tutsakların sağlık taramasından geçirilmesini istedik

Türkdoğan: Tutsakların sağlık taramasından geçirilmesini istedik
Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüşen İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, hasta tutsaklara ilişkin Bakan'a 11 talep ilettiklerini ifade etti.

İHD Genel Merkezi'nden oluşan 4 kişilik heyetin hasta tutsakların durumuna ilişkin Adalet Bakanlığı ile gerçekleştirdiği görüşmeyi DİHA'ya anlatan İHD Genel Başkanı Öztürk Tükrdoğan, cezaevinde çok sayıda mahpusun olduğunu belirterek, "162'si ağır olmak üzere bin 144 hasta tutsak var. Bu sayının daha fazla olabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bu konuyu gündemde tutmamız gerekiyor. Hapishanelerde insanlar unutuluyor. Hapishanelerdeki insanların unutulmaması gerekir. Ve bu insanların sorunlarını gündemde tutmamız gerekiyor" diye konuştu. Türkdoğan, Bakan'a hasta tutsaklara ilişkin 11 talep ilettiklerini kaydederek, "Hasta mahpusların durumunu giderek kötüleştiğini, tahliyelerin olmadığını, Adli Tıp Kurumu'nun daha hızlı hareket etmesini, hasta mahpusların durumuna ilişkin Adalet Bakanlığı'nın sağlık taramasından geçirilmesi gerektiğini söyledik" dedi. 

'Ciddi adımlar atılması gerekiyor'

Adalet Bakanı'nın bu konuda daha fazla ilgileneceğini ifade ettiğini belirten Türkdoğan, "Bizim özellikle hükümlüler başta olmak üzere, hasta mahpusların sağlık taramasından geçmesiyle ilgili talebimizi söyledik. Bu konuda adım atacaklarını ifade ettiler. Hasta tutsakların durumuyla ilgili Adli Tıp Kurum'un değerlendirmeleri daha pozitif olması noktasında yaklaşım verdiklerini ve bu konuda ilgileneceklerini sağlık kurumları ilgili bu konuda danışmanlarına bilgi verdi. Fakat daha ciddi adımlar atılması gerekiyor. Evet, yasal değişiklikler oluyor; ancak cezaevindeki insanların sorunlarını çözme konusunda yetersiz" diye kaydetti.

Türkdoğan, "Hasta tutsakların tahliyesinin yanı sıra hasta tutsakların tümüyle ilgili bir sağlık taraması yapılmasını talep ettik. Çünkü F tiplerinde tecridin yarattığı olumsuzluklar tecridin bir çürütme politikası olmasından kaynaklı hususlar üzerinde olumsuz sonuçlar bıraktı" dedi. Ağır hasta tutsakların teşhislerinin zamanında yapılmadığını da ifade eden Türkdoğan, ilaca ulaşmama ve beslenme, spor ile hijyen koşulların olumsuz durumundan kaynaklı durumların ağırlaştığını gördüklerini söyledi. Türkdoğan, "Sayın Bakan buna ilgi gösterdi. Bu konuda çalışma yapabileceğini bunu yetkili müsteşarlık ya da genel müdürlükle görüşeceğini ifade etti. Umuyorum ki bu konuyu gündeme getirdiğimiz için bir adım atılmalı" dedi. 

'Umuyorum hükümet tahliyeler konusunda hızlı adım atar'

İnsanların yaşam ve sağlık hakkının doğrudan devletin güvencesi altında olduğunu dile getiren Türkdoğan, "Böylesi konuda daha fazla duyarlılık gösterilmesi gerekiyor. Bütün sorun alanlarının kendilerini ifade etmelerinin çözülmesini ifade ettik. İnsani bir noktadan olaya yaklaşılmalı. Cezaevlerinde yaşanan durumları sık sık gündeme getireceğiz. Takip ederek duyarlılık göstereceğiz. Umuyoruz ki hükümet hızlı bir şekilde tahliyeler konusunda adım atar. Eğer adım atmazsa bizler eylem ve etkinliğimizi, taleplerimizi kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

 

(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.