“Türkiye’de çocuk işçi oranı yükseliyor”

“Türkiye’de çocuk işçi oranı yükseliyor”
Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Sadrettin Kaya, dünyada yaşayan çocukların yüzde 13,6’sının işçi olduğunu belirterek, Türkiye’de çocuk işçi oranının yükselişe geçtiğine vurgu yaptı.

DİYARBAKIR- Eğitim, Bilim ve Kültür Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Diyarbakır Şubesi tarafından 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla sendika binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Sendikanın Şube Sekreteri Sadrettin Kaya, çocuk haklarından korkan devlet zihniyetinin onları istediği zaman katletme, istismar etme ve emeklerini dilediğince sömürdüğünü belirtti. Kaya, devletin çarklarını Ceylan Önkol'u katleden karakol ve kalekolların inşaatlarını artırarak, istismara karşı gözüküp yeni çocuk cezaevleri açarak ve eğitim sistemini çocuk işçiliğine göre dizayn ederek döndürdüğünü ifade etti.

“Çocukların yüzde 13.6'sı işçi”

Eğitim-Sen olarak herkesi 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü'nde çocukların hayallerini çalanlardan hesap sormaya, çocukların sadece çocuk olarak var olabilecekleri bir dünya mücadelesine destek olmaya çağıran Kaya, "Dünyada yaşayan çocukların yüzde 13.6'sı işçidir. Tüm dünyada uluslar arası anlaşmalar ve kamusal eğitim hizmetinin yaygınlaşması ile bu oran azalma eğilimindeyken Türkiye'de bu oran yükselişe geçmiştir. DİSK-AR'ın yayımladığı rapora göre, toplamda çalışan çocukların tüm çocuklara oranı 1999 yılında yüzde 41 iken 2012 yılında yüzde 56'ya çıkmıştır" dedi.

“Mücadele çok yönlü olmalı”

Çocuk işçiliğine karşı mücadelenin çok yönlü olması gerektiğine de vurgu yapan Kaya, çocuk işçiliğine karşı şu önerileri sundu:

"Geçinmek için çocukların çalışmasına bağımlılığı ortadan kaldırmak için asgari ücret yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Okul öncesi eğitim zorunlu, ücretsiz, nitelikli ve anadilde olmalıdır. 4+4+4 eğitim modeli bir an önce kaldırılmalı, ücretsiz, ulaşabilir, nitelikli ve kesintisiz eğitim sistemi hayata geçirilmelidir. Anadilde kamusal hizmet verilmeli, adil bir ekonomik düzen kurulmalıdır. Çocuk işçiliğine karşı mücadele için etkin şekilde denetimler yapılmalıdır. Erkek egemen toplumda kadınların emeği değersizleştirilmektedir. Hazırlanan 'Kadın istihdam Paketi' bir an önce kaldırılmalıdır. Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan aileler ile ilgili düzenlemeler çocuk ve insan haklarını gözeterek yapılmalıdır. Savaştan dolayı boşaltılan köylerde üretimden koparılarak göç ettirilen halkın geri dönüşü için imkanlar yaratılmalıdır." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.