Türkiye'de yer altında, 1 milyon 101 bin 389 mayın var!
DİYARBAKIR - TBMM kararı ile süresi 5 yıl daha uzatılan sözleşmenin yükümlülüklerine göre Türkiye, 2019 yılında özellikle sınır bölgelerinde, askeri üs ve karakolların etrafına döşediği 1 milyon 101 bin 389 adet anti-personel ve anti-tank mayınlarını temizlemesi gerekiyor.
4 Aralık 1997 tarihinde Ottawa'da (Kanada) imzaya açılan ve 1 Mart 1999 yılında yürürlüğe giren Ottowa Sözleşmesi, anti-personel mayınların kullanımını, depolanmasını, üretimini ve devredilmesini yasaklayan ve bunların imhasını gerçekleştirmeyi amaçlayan uluslar arası bir sözleşme. 131 devlet tarafından onaylanmış 146 devlet tarafından da imzanlanmış olan Ottowa Sözleşmesi, kendisine taraf olan ülkelerden stoklarında bulunan mayınları 4 yıl içersinde, sınırları içersinde bulunan mayınlı arazileri ise 10 yıl içersinde tamamen temizleyerek gündeminden çıkarmasını istiyor. Mayın kurbanlarının, ailelerinin ve topluluklarının kapsamlı bir destek alması gerektiğini ve anlaşmanın hükümlerinin güncel kalması içinde taraf devletlerden yasal düzenlemeler yaparak, önleyici uygulamalarda bulunmasını bir yükümlülük olarak yerine getirmesini istiyor.
Mayın temizliği TBMM kararı ile 2019 yılına kadar uzatıldı
Ottowa Sözleşmesi'ne katılmasına ilişkin yasa 12 Mart 2003 tarihinde TBMM'de kabul edilen Türkiye'de, 2004 yılında imzalaması ile birlikte sözleşme yürürlüğe girdi. Sözleşmeye taraf olmasının ardından bu gün 10. yılını tamamlayan Türkiye, sözleşmenin yükümlülüklerinin bir kısmını yerine getirmekle yetindi. Sadece stoklarındaki mayınların imhasını 2011 yılında gerçekleştirebilen Türkiye, mayınlı arazilerin temizlenmesi ile ilgili yükümlülüğü yerine getirmedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kararı ile Süresi 5 yıl daha uzatılan sözleşme yükümlülüğüne göre, ağırlıklı olarak sınır bölgelerinde bulunan ve askeri üslerin ile birimlerin etrafına döşediği mayınları 2019 yılına kadar temizlemesi gerekiyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.