Türkiye'den, Papa'ya ilk ziyaret Diyarbakır'dan
Abdullah Demirbaş, Diyarbakır'ın inanç temsilcileri ile Papa'ya gidiyor
REMZİ BUDANCİR
Abdullah Demirbaş, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde basın mensupları ile yaptığı sohbette, Papa ziyareti ile ilgili bilgiler verdi. Abdullah Demirbaş, beraberindeki heyetle birlikte 14 Mayıs’ta Papa Francesco ile Vatikan’da bir araya geleceklerini söyledi.
Diyarbakır'dan Vatikan'a çiçek demeti
Demirbaş, ziyarete ilişkin "Diyarbakır bahçesinin farklı renklerinden, farklı kokularından, güzelliklerden oluşan bir demet olarak Papa'yı ziyaret edeceğiz. Bizim felsefemizde, insanları tıpkı bir çiçek bahçesi gibi görüyoruz. Her çiçeği rengi kokusu bir diğerinden farklıdır. Bunun adı bir arada yaşamaktır. Yani her inancın, her halkın, her düşüncenin, her felsefenin kendi farklılığıyla bir diğeriyle birbirini var ettiği ve birbirini var ettiği bir sistem olarak görüyoruz. Bunları dünyaya anlatmak içinde Diyarbakır bahçesinin böyle bir güzelliğinin olduğunu anlatmak için gideceğiz" diye konuştu.
Çözüm süreci için destek ve dua
Ziyaret ile ilgili amaçlarını anlatan Demirbaş, "Diyarbakır'dan, bölgemizden oluşturduğumuz bu birlik ve bir arada yaşama çabasını, barış ve hoşgörü modelini Diyarbakır’dan, Ortadoğu’ya, Türkiye'ye ve dünyaya anlatacağız. Bu demokrasi için önemli bir model olduğunu anlatmak istiyoruz" dedi. Demirbaş, Papa'dan Türkiye'deki çözüm süreci başta olak üzere, Diyarbakır surları gibi bir çok konuda manevi destek ve dua etmesini isteyeceklerini söyledi. Kırklar Meclisi kararıyla bir heyet oluşturduklarını ifade eden Demirbaş, "Türkiye’de oluşan çözüm sürecine, barışa, hoşgörüye, sevgiye ve saygıya dayalı bir sürecin gelişmesi için kararlı olduğumuzu bu kararlılık içinde onun duasını istediğimizi söyleyeceğiz. 30-40 yıldır bu topraklar, acıya yeter dedi. Biz Sayın Papa'nın da duasını, manevi desteğini isteyeceğiz. Çözüm sürecine destek için gidiyoruz" dedi.
Papa'yı, Diyarbakır'a davet edecek
Diyarbakır’da geçen yıl içinde Ermeni, Keldani kiliseleri ile bir cami, Alevi ve Yezidi Evi’nin yer aldığı 'Kültürler Sokağı Projesi’ oluşturduklarını da hatırlatan Demirbaş,"Amacımız, sadece bir mekan restorasyonu değil. Bugüne kadar birbirimizden, ayrıştıran, bizi birbirimizden uzaklaştıran anlayışları restore etme çalışmasıdır. Bu zihin restorasyonun adı, inanların, mezheplerin farklılığıyla bir arada yaşamak isteğidir. Bu projemizi Papa'ya anlatıp onunu manevi desteğini isteyeceğiz. Artık bu topraklarda, bir Türk’ün, Kürd'ün, Alevi'nin, Ermeni'nin, Laz'ın, Çerkez'in kanı dökülmesin istiyoruz. Artık hiçbir insanın yüreğini parçalanmasını istememek, adına gideceğiz" diye konuştu. Demirbaş, Diyarbakır surlarının, insanlığın ortak mirası olarak kabul edilerek Dünya Mirası Listesi'ne alınması için de dua ve desteğini almaya gittiklerini söyledi.
Diyarbakır'ın Ortadoğu barışı için de bir model olduğunu anlatmak için Papa'yı, Diyarbakır'a da davet edeceklerini ifade eden Demirbaş, Ortadoğu’nun en büyük Ermeni Kilisesi olarak bilinen Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Süryani Meryem Ana Kilisesi Başkanı Can Şakarer, Keldani Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, Türkmen Alevi Dedesi Hasan Baykut, Din Adamları ve Yardımlaşma Derneği (DİAY-DER) Başkanı Zahit Çiftkuran, Bokark Şeyhi Nakşi Sayar, Şêx Said’in torunu Muhammed Akar ve Duhok Belediye Başkanı Şevket Muhammed Osman" la birlikte İtalya’ya gidecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.