Van Körzüt Kalesi'nde yeni keşif

Van Körzüt Kalesi'nde yeni keşif
Van'da Urartular döneminde inşa edilen Körzüt Kalesi'nin kalıntılarının bulunduğu alanda yürütülen kazı çalışmalarında, tapınak olduğu değerlendirilen yeni bir yapı, 2 taş blok üzerine çivi yazısı ile yazılmış kitabe gün yüzüne çıkarıldı.

TİGRİS HABER - Muradiye ilçesine 9 kilometre uzaklıktaki Uluşar Mahallesi'ndeki kayalık alana Urartu Kralı Minua tarafından inşa edilen kale kalıntısının bulunduğu alanda, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Müzesi başkanlığında geçen yıl başlatılan kazılar devam ediyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabahattin Erdoğan'ın bilimsel danışmanlığında, Muradiye Kaymakamlığı ve Muradiye Belediyesinin de desteğiyle yürütülen kazılarda, tapınak olduğu değerlendirilen yeni bir yapının kalıntısı ortaya çıkarıldı.

Kalıntıların bulunduğu alanda 2 taş blok üzerine 6 sıra halinde çivi yazısıyla yazılmış kitabe, 2 tandır ve kısmen tahrip olmuş mavi renkli sıvalı kerpiçler bulundu.

Muradiye Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Melih Aydoğan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, Van Müze Müdürü Erdal Acar da kazı alanında incelemelerde bulundu, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

"Söz konusu yazıtlar buranın bir tapınak olduğunu göstermektedir"

Doç. Dr. Erdoğan, Körzüt Kalesi'ndeki kazılarda önemli bulgulara ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu yılki kazılara 13 Ekim'de başladıklarını belirten Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Kazılara başlamadan önce kuzey-güney doğrultusuna uzanan sitadel (Genellikle sur duvarlarıyla çevrili, bir saldırı anında koruma amaçlı kullanılabilen yukarı şehir), güney ucunda da bir yapı bulunmaktaydı. Bu yapının güneydoğusunda ve güneybatısında rizalit adını verdiğimiz 2 payanda bulunmaktaydı. Payandalar, bu yapının tapınak olabileceğini göstermektedir. İlerleyen çalışmalar sırasında tapınağın hemen kuzey cephesinde ilk başta çivi yazılı bir blok tespit ettik. Bu blok üzerinde altı sıradan oluşan bir Urartu çivi yazısı yer almaktaydı devamında ikinci blok tespit ettik. Bu da aynı şekilde altı sıradan oluşan bir çivi yazılı kitabedir. İkinci blokun hemen yan yüzünde de yazıtın devam ettiğini gördük. Bu blokların sayısı artabilir çünkü tapınağın planını düşündüğümüzde bunun artma ihtimali yüksek. Söz konusu yazıtlar buranın bir tapınak olduğunu göstermektedir." Tapınakla ilişkili olarak ele geçen çivi yazılı kitabelerin dışında sıvalı kerpiçlere de denk geldiklerini anlatan Erdoğan, "Bu kerpiçlerin üzerinde Urartu tapınaklarından bildiğimiz mavi renkli bir sıvanın yer aldığını biliyoruz. Bu kerpiç blokların üzerinde kahverengi veya siyah renkli işlenmiş mitolojik sahnelerin yer aldığını düşünmekteyiz. Benzerini Van'daki Alaköy'de yer alan Garibin Tepe'den bilmekteyiz. Çivi yazılı blokların hemen üzerinde küçük bir tandıra, onun da 1 metre kuzeyinde daha büyük boyutlu bir tandıra denk geldik. Yazıtlardan anladığımız kadarıyla Kral Minua'nın bir sefer yaptığını biliyoruz. Bu seferin nereye olduğunu henüz çözemedik ama tespit ettiğimiz bir husus da sefer sonucunda Minua için yapılan bir dizi etkinlik yer almaktadır." dedi.

"Körzüt Kalesi tarihe ışık tutuyor"

Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Aydoğan ise Uluşar Mahallesi'ndeki Körzüt Kalesi'nin kalıntılarının bulunduğu alanda önemli bir çalışmanın yürütüldüğünü söyledi.

Bu yıl Urartu dönemine ait yeni bir yazıtın bulunduğunu belirten Aydoğan, "Bu bölge Urartu döneminden beri medeniyetlere ev sahipliği yapmış önemli bir yer. Körzüt Kalesi'nin bulunduğu alanda devam eden kazı çalışmamaları da 2 yıldır devam ediyor. Hocalarımızın yoğun uğraşları sonucunda Kral Minua dönemine ait Urartu yazıtları gün yüzüne çıktı. Önümüzdeki günlerde de devam edecek kazı çalışmalarında yeni eserlerin ortaya çıkmasını bekliyoruz. Körzüt Kalesi tarihe ışık tutuyor. Bulunan yazıtlar ve eserler ilçemiz turizmine de katkı sağlayacak. Özellikle tarih severlerin, bu konuda araştırma yapan kişilerin ilgisini çekeceğini düşünüyoruz." diye konuştu.(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.