VEDAŞ’tan Yüksekova’ya 20 milyon TL’lik yatırım

VEDAŞ’tan Yüksekova’ya 20 milyon TL’lik yatırım
VEDAŞ’tan Yüksekova’ya 20 milyon TL’lik yatırım

 

 

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde kısmı olarak kaldırılan sokağa çıkma yasağı sonrası Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) ekipleri hasar tespit sonrası çalışmalarının yüzde 80’ini bitirirken, toplam maliyetin ise 20 milyon TL’yi bulacağı belirtildi.

Yüksekova’da hendek ve barikatların kaldırılması için 13 Mart’ta ilan edilen ve 30 Mayıs’ta kısmi olarak kaldırılan sokağa çıkma yasağı sonrası VEDAŞ ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Operasyonlar sırasında 77 trafonun büyük hasar gördüğü ilçede, şimdiye kadar enerji hatlarındaki hasarın yüzde 80’inin bitirildiği öğrenildi. İlçenin Yeşildere Mahallesi’nde devam eden çalışmaları yerinde denetleyen VEDAŞ Hakkari İl Müdürü İsmail Özdemir, “Çatışmaların ve yasağın kalkmasıyla beraber ilçede tespit ettiğimiz 77 tane trafomuz enerjisizdi. Şu an itibarıyla bizim enerji vermediğimiz 10 trafomuz kaldı. Yüksekova’da hasar gören mahallelerimizde şebeke bakım onarım çalışmalarımız hızla devam ediyor. Tespit aşamasında belirlediğimizin hemen hemen yüzde 80’ini bitti. Ana hatlarımız hepsi çekildi. Şu anda montajı yapılan son kesici ölçü kabinimiz konuldu” dedi.

 

Hem yeraltı olan kısımlarda, hem de havai olan kısımlarda çok özverili bir şekilde çalışmalar sürdürüldüğünü söyleyen Özdemir, “Burada amaç, yıkılan ve boşaltan yerlere tekrar yerleşen insanlara enerji vermek. Yaşamın olduğu yerlere ağırlık veriyoruz. İklim koşulları iyi giderse biz bu ayın sonuna kadar Yüksekova’da enerjisiz hiçbir yer bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

Çatışmaların ve yasağın kalkmasıyla beraber ilçede tespit ettikleri 77 trafonun enerjisiz olduğunu dile getiren Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şu an itibarıyla bizim enerji vermediğimiz 10 trafomuz kaldı. Bu çalışmaların bir kısmı personellerimiz, bir kısmı da ihaleyi alan firma tarafından geceli gündüzlü yapılıyor. Burada halkımızdan şu duyarlılığı istiyorum, bizim ana hatları bitirmeden enerji vermemiz imkansız. Biraz daha sabretseler, 15-20 gün içerisinde hatlarımızın tamamına enerji verilecektir. Halkımız kaliteli bir enerjiye kavuşacaktır. Şunu da belirteyim, voltajımız çok düşük, sebebi de Yüksekova Bağışlı’da enerji alınıyor. 36 kilometrelik bir mesafede, 2 çarpı 477 enerji nakil hattımızla besleniyor. Şu an TEİAŞ’ın hayata geçirmekte olduğu Yüksekova trafo merkezi bu ay sonu itibarıyla deneme aşamasına geçecek. 30-40 gün içerisinde artık Yüksekova 154 trafo merkezinden enerji alacak ve voltajlarımız istenilen seviyede olacaktır.”

Yüksekova’da yaklaşık bin 500 tane direk diktiklerini de dile getiren Özdemir, “10 tane kesici ölçüm kabinesini bölgelerine konduk. Cezaevi kavşağında, Şemdinli yolu üzeri ve Kuruköy yolu üzerinde 3 tane dağıtım merkezi inşası yapılıyor. Şimdilik hummalı çalışmamız devam ediyor. Şartnamesine uygun, esasına uygun çalışmalar devam ediyor. Elimizde cüzi bir imkan var, bu imkandan herkes eşit şekilde yararlanabilirsek çok mutlu oluruz. Vatandaşlarımızın bu konuda kaçak enerji kullanımında vazgeçmelerini talep ediyoruz. Aksi takdirde kaliteli enerji sunmamız imkansızdır. Halkımız bize yardımcı olmazsa bu konuda bizim pek istenilen seviyede enerji sunmamız mümkün olmayacaktır. Orman Mahallesi yüzde 100’ü bitti diyebiliriz. Kışla Mahallesi’nin yüzde 70’i bitti. Cumhuriyet Mahallesi yüzde 70-80’e yakını bitti. Güngör Mahallesi yüzde 60-70 bitti. Şu an Yeşildere Mahallesi’ne girdik. Yeşildere de yarısı bitti. Bu bitti dediğimiz yeni şebeke, fakat şu anda yerleşimin olduğu bütün mahallelerimizin yüzde 100’ünde enerji var. Yüksekova’da enerjisiz tek bir abone bile yok, her evde yaşamın olduğu her binada enerji var. Fakat istenilen seviyede değil. Yeni şebeke aktarım yüzde 80’lerde. Yönetim Kurulu Başkanımız Nazım Türker, Genel Müdürümüz Osman Bey olsun bu konuda bütün gücü ile buraların bir an önce inşa edilmesi için adeta seferberlik ilan etmiş durumdalar. Burada Yüksekova halkı adına kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Özdemir, yaptıkları çalışmaların toplam maliyetinin ise 15-20 milyon TL’yi bulduğunu belirterek, “Yaklaşık 60 kişilik bir ekiple çalışmalarımız devam ediyor. Ekipman konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Yüksekova’ya gelecek 154 hatlı kendi başına bağımsız olacak ve voltaj düşüklüğü ortadan kalkacak” şeklinde konuştu. (İHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.