VİDEO - 3 bin 500 rakımda kadın üretimi

VİDEO - 3 bin 500 rakımda kadın üretimi
Doğu Anadolu illerinde yüksek rakımlı dağlarda karların iyice erimesinin ardından köylüler yaylalara çıkmaya başladı. Her köyün kendine ait yaylasının bulunduğu bölgede genellikle Haziran ayının sonlarına doğru yayla zamanı başlıyor.

Haber Kamera/ Şirvan Oktay Görer

TİGRİS HABER - Erzurum Hınıs ilçesine bağlı Yayla konak köyünün 3.500 rakımdaki kadınların yayladaki zorlu mesaileri Bu sürecin en çok zorlananı Berivanlar ve çobanlar oluyor. Çobanlar neredeyse 6 ayın büyük bir bölümünü yaylada geçirirken, Berivanlar da yüzlerce koyun ve keçilik sürüyü sağıyor. 3.500 rakımlı dağlarda yaylaya çıkan kadınlar, aylarca süren bu zorlu bir mücadele de hem kış hazırlıkları hem de kısıtlı imkânlarla ev ekonomisine katkı sağlıyor.

3-bin-500-metredee-kadinlar-4.jpeg

Öğretmenlik bitirdi, keçi güdüyor

Bunlardan biri de Ayşegül Doğan adlı Berivan. Doğan, “Ben öğretmenlik okudum, KPSS sınavına hazırlanıyorum. Hani bize hep ‘okuyun okuyun adam olun’ diyorlar, ama okuduktan sonra ne yazık ki bir şey olmuyor. Çünkü sınava çalışayım derken, sürekli ev işleri ile uğraştığım için ders çalışmaya hiç vaktim olmuyor” diyor. Sınav hazırlığına yayla için ara veren Doğan, yayla sürecinde ailesine destek olmaya çalışıyor.

3-bin-500-metredee-kadinlar-1.jpegAylarca yaylada kalıyorlar

Doğada tamamen doğal ürünler üreten kadınlar, yayla sürecini tamamlaya çalışıyor. Tüm bunların yanı sıra kadınlar zorlu iklim koşulları ve yüksek rakımlı dağlarda oldukça meşakkatli koşullar altında yaşamını sürdürmek zorunda. Yaylada elektrik ve su olmaması ise kadınların yaşam koşullarını oldukça zorlu hale getiriyor. Her yayla, döneminde kendi elleriyle yaptıkları ‘Holık’ adını verdikleri taş evler yaparak aylarca o evlerde kalıyor.

3-bin-500-metredee-kadinlar-3.jpeg

Ürettiklerini satan kadınlar

Kadınlar hem günlük ev işleri hem de sürünün bakımını yaparak günlerini geçiriyor. Tüm bu zorluklarla mücadele eden kadınlar, aylarca süren üretim aşamasında sonra tereyağı, çökelek, peynir vb. Süt ürünlerini üretiyor. Zorlu yayla sürecinin ardından kadınlar bu defa da atlarına binerek 2 saat süren köye dönüş yolunu tutuyor. Köye dönen kadınlar, ürünlerin bir kısmını ev ihtiyacı için ayırdıktan sonra kalan ihtiyaç fazlası ürünlerin satışını yaparak ekonomik döngüyü sağlamaya çalışıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.