VİDEO - 'Anadilimizi seçelim'

VİDEO - 'Anadilimizi seçelim'
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde okutulacak seçmeli derslerin tercih süreci 2 Ocakta başladı. Eğitim sendikaları ortaokullardaki seçmeli dersler için ‘Anadilimizi seçelim’ çağrısı yapıyor.

Mahsum Kara-Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde okutulacak seçmeli derslerin tercih süreci 2 Ocakta başladı. Eğitim sendikaları ortaokullardaki seçmeli dersler için ‘Anadilimizi seçelim’ çağrısı yapıyor.

Kentte ve bölgede öğrencilerin Kürtçe seçmeli ders hakkından yararlanmaları için çeşitli kampanya ve basın açılamaları yapılıyor. Bir dönem konuşulması engellenen dilere karşı hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini ifade eden DİERG Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, “Özelikle bölge dışındaki kentlerde Kürtçe seçmeli dersin zorunlu hale getirilmesi, bölge içerisinde ise Kürtçe anadilinin de eğitim dili olmasını talep ediyoruz” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde okutulacak seçmeli derslerin tercih süreci 2 Ocakta başladı. Seçmeli dersler ve özellikle Kürtçe eğitim için belirlenen şartlar önceki yıllarda yoğun tartışma konusu olmuştu. Eğitim sendikaları ortaokullardaki seçmeli dersler için 'Kürtçe seçin' çağrısı yapıyor. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 20 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor. Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinde dersler okutuluyor.

Tigris Haber olarak ortaokullarda verilecek seçmeli derlere ilişkin Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan ve Diyarbakır Eğitim Bir Sen Başkanı Ramazan Tekdemir ile görüştük.

DİERG Direktörü Aziz Yağan: Anadilde eğitim artırılmalı

Kürtçe seçmeli dersin seçilmesi konusunda velilerin duyarlı davranması gerektiğini ifade eden DİERG Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, “ Özellikle politik kesimin Kürtçe Anadili eğitiminde yaptığı açıklamalarda dikkatli olmaları gerekmektedir. Bir partinin Kürtçe ders talebini iktidara şikayet etmesi yanlış bir yaklaşımdır. Kürtçe üzerinden iktidara yüklenmek terk edilmesi gereken söylem olarak görüyoruz. Bu tarz yaklaşımlardan dolayı seçmeli Kürtçe dersinin seçilmemesini büyük oranda etkiliyor. Yapılması gereken sadece Kürt çocuklarının bu dersi seçmesi değil, anadili Kürtçe olmayan çocukların bu dersi seçmesidir. Bu noktada bizler ağırlığı dile veriyoruz çünkü çok ihmal edilmiş ve hasar görmüş bir anadilimiz var. Bunun telafisinin giderilmesi için seçmeli derslerden başlayıp anadilde eğitimin artırılması gerekmektedir” dedi.

Kürtçe öğretmen atamaları yeterli değil

2022 yılında Kürtçe seçmeli dersin 20 bin öğrenci tarafından seçilmesine rağmen bakanlığın, yeterli sayıda öğretmen tayin etmediğine dikkat çeken Yağan, “Biz bu sayının değiştirilip artırılmasını istedik ama herhangi bir olumlu dönüş alamadık. Özelikle Cumhurbaşkanın ‘Kürtçeye dair yeterli öğretmen atadık’ sözlerinin pratikte gerçeği pek yansıtmıyor. Bir dönem engellenmiş olana dillere karşı biraz daha hassasiyet istiyoruz. Özelikle bölge dışındaki kentlerde Kürtçe seçmeli dersin zorunlu hale getirilmesi, bölge içerinde ise Kürtçe anadilinin de eğitim dili olmasını talep ediyoruz” dedi.

Tekdemir: Çocuklarımız arzu ettikleri dersleri seçmeli

Seçmeli dersi süresinin 20 Ocak tarihinde biteceğini hatırlatan Diyarbakır Eğitim Bir Sen Başkanı Ramazan Tekdemir, “Ortaokullarda öğrenim gören öğrenciler, 10 kişilik grup oluşturularak seçtikleri dersi öğrenecekler. Dolayısıyla bu gruplara ders tanımlanması yapılacak. Bizler bu noktada hem İl Milli Eğitim Müdürlüğünün hem de okul müdürlerinin bu konuyu olabildiğince şeffaf ve katılımcı bir anlayış üzerine davranmalarını istiyoruz. Çocuklarımızın arzu etikleri dersleri seçebilmeleri için bu imkan çeşitliliğini oluşturulmasını öneriyoruz. Bu anlamda velilerimize çağırımız, süreci aktif bir şekilde değerlendirmelerini istiyoruz” dedi.

Öğrencilerin faydalı bireyler olmaları için gözettiğimiz dersler var

Sendika olarak seçmeli ders sürecinde önemli çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Tekdemir, “Süreci hassasiyetle takip ediyoruz. Seçmeli derslerde gözettiğimiz bir takım dersler var. Hem Kur’an Kerim ve dini dersler dediğimiz değerler alanında çocuklarımızın ahlaki açısından topluma faydalı birer birey olmaları açısından bu derslerin katkısını görüyoruz. Dolayısıyla bu derslerin seçilmesini de öneriyoruz” dedi.

Anadil dersinin seçilmesini önemsiyoruz

Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçelerinin seçmeli ders olarak verilmesinin önemli olduğunu belirten Tekdemir, “Çocuklarımızın kendi anadillerini öğrenmelerini ve seçmeli derslerdeki Kurmanci ve Zazaki derslerini seçmelerini önemli buluyoruz. Dilin, kültürleri aktarma konusundaki önemini görüyoruz. Bu anlamda çocuklarımıza ve velilerimize anadillerini tercih etmeleri noktasında gerekli tavsiyelerde bulunuyoruz” dedi.

Eğitim Sen: Bu topraklarda herkes kendi anadilinde eğitim almalı

Geçtiğimiz Çarşamba günü Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed Şubeleri, anadilde eğitim ve seçmeli derslere dair sendikanın 1 No’lu Şube binasında basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada, bu topraklarda yaşayan halkların kendi anadilleriyle eğitim almaları gerektiğine dikkat çekilerek, “Bilimsel olarak da ispatlanan bu doğruların dışında, anadilde eğitimin önü kapatılıp, anadilin böyle de savunulup korunabileceği belirlemesi bir aldatmacadan öteye gidemeyecektir. Ülkemizde anadili Kürtçe, Arapça, Lazca, Ermenice, Hemşince, Çeçence, Süryanice.. vb. olan çocuklar kendi dillerinden koparılmaktadır. Bu durum tüm toplumu etkilemekle beraber en çok çocukları etkilemektedir. Bilimsel olarak da pedegojik ve formasyonel olarak da anadilin çocuklar için önemi açık ve nettir. Bu haktan mahrum olmak tüm çocukları negatif olarak etkilediği açıktır. Bu kader değildir ve değiştirilmelidir. Biz Eğitim Sen olarak tüzüğümüzde de belirttiğimiz gibi bu topraklarda tüm halklar anadilleriyle eğitim almalıdır diyoruz. Bunun dışında hiçbir seçenek dillerin yaşatılmasında çare olamaz. Tüm bu belirleme ve gerçekler ortadayken aynı zamanda seçmeli dersler ile ilgili de bir süreç yürümektedir ve biz bu konu ile ilgili görüş ve tespitlerimizi de paylaşmak istiyoruz” ifadelerine yer veridi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.